Przygotowanie gleby jesienią na sezon wiosenny
Re: Przygotowanie ziemi jesienią do uprawy gruntowej
forumowicz , przepraszam, że się wtrącę, ale na moim też tak stoi :Nawóz polecany do stosowania w całym okresie wegetacji w zależności od potrzeb. Nawóz należy rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni pola lub w rzędach uprawianych roślin. Nie wymaga wymieszania z glebą.
Z resztą tak zastosowałam pod pomidory. Ten nawóz natychmiast się 'rozpływa" pod wpływem wilgoci. http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... x#p3121805
Ja tam się nie znam, ale akurat tego nawozu to chyba by mi było szkoda na jesień, dawałam w czasie wegetacji i był świetny
Z resztą tak zastosowałam pod pomidory. Ten nawóz natychmiast się 'rozpływa" pod wpływem wilgoci. http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... x#p3121805
Ja tam się nie znam, ale akurat tego nawozu to chyba by mi było szkoda na jesień, dawałam w czasie wegetacji i był świetny
Po co ja będę tu się wysilał skoro inni już to wcześniej zrobili
To jest odpowiedź na pytanie ciunaja
http://ogrodynh.pl/?p=511Nawożenie potasem, a zwłaszcza fosforem należy stosować w jesieni przed przedzimowym przekopaniem gleby.
To jest odpowiedź na pytanie ciunaja
Pomijając wszystko inne, to ja Ci się Moniko pozwolę zapytać, po co i komu potrzebny będzie azot zawarty w tym nawozie dany teraz na wierzch gleby?. Ten azot powinien znaleźć się wraz z zieloną masą na dnie bruzdy a nie na powierzchni gleby. Dany na powierzchnię popłynie z wodami opadowymi tam do Ciebie, do Gdańska.
A ma niedaleko
A ma niedaleko
A niech płynie, co prawda Gdańsk mnie nie interesuje ale może i do mnie trafi
A tak poważnie mówiąc, to od tego chyba trzeba było zacząć i na tym skończyć
Pewnie mnie lubić nie będziesz, ale ja bym tego nawozu naprawdę nie przekopała teraz. Gdybym nie widziała jak on działa, to ani słowem bym się nie odezwała. Prawie jak magiczna siła
Wszystkie info jakie znalazłam na jego temat mówią o stosowaniu w czasie wegetacji. Nie wiem dlaczego, co pewnie nie znaczy, że nie można go przekopać jesienią. Jest też sporo artykułów w 'haśle ogrodniczym' np o zastosowaniu hydrocomplexu. O wykorzystaniu go (czy przekopaniu) jesienią nie znalazłam, może źle szukałam?
I tak Ty będziesz moim autorytetem ale wiesz jak to z babami jest, jak im coś intuicja podpowiada albo się uprą, to sam wiesz
Także ciunaj słuchaj forumowicz, bo ja napisałam, że się nie znam, ale trochę Cię wspierałam co tam na tym nawozie napisano.
Swoją droga bardzo ciekawą strukturę mają granulki tego nawozu, proszek do prania tak się nie rozpływa pod wpływem wody jak ten nawóz.
A tak poważnie mówiąc, to od tego chyba trzeba było zacząć i na tym skończyć
Pewnie mnie lubić nie będziesz, ale ja bym tego nawozu naprawdę nie przekopała teraz. Gdybym nie widziała jak on działa, to ani słowem bym się nie odezwała. Prawie jak magiczna siła
Wszystkie info jakie znalazłam na jego temat mówią o stosowaniu w czasie wegetacji. Nie wiem dlaczego, co pewnie nie znaczy, że nie można go przekopać jesienią. Jest też sporo artykułów w 'haśle ogrodniczym' np o zastosowaniu hydrocomplexu. O wykorzystaniu go (czy przekopaniu) jesienią nie znalazłam, może źle szukałam?
I tak Ty będziesz moim autorytetem ale wiesz jak to z babami jest, jak im coś intuicja podpowiada albo się uprą, to sam wiesz
Także ciunaj słuchaj forumowicz, bo ja napisałam, że się nie znam, ale trochę Cię wspierałam co tam na tym nawozie napisano.
Swoją droga bardzo ciekawą strukturę mają granulki tego nawozu, proszek do prania tak się nie rozpływa pod wpływem wody jak ten nawóz.
Moniko
Obawiam się, że spor powstał na skutek niezrozumienia istoty zagadnienia. Mówię tu o nawozie Hydrocomplex.
Większość nawozów, o ile nie wszystkie, po wysiewie wymagają przykrycia ziemią albo poprzez kultywatorowanie, bronowanie, zagrabianie czy płytka orkę. Ten nawóz ma taki skład i taka formulację, że nie musi być przykryty ziemią, bo do niej wsiąka stosunkowo szybko. Ale jakim by nie był ten nawóz nie zmienia to faktu, że jego składniki przemieszczają się w glebie z różną prędkością. O ile azot/ najszybciej się przemieszczający , a w zasadzie jego forma azotanowa/ do przykrycia wymaga tylko zagrabienia o tyle fosfor i potas wymaga wymieszania z glebą właśnie ze względu na małą szybkość pionowego przemieszczania w glebie.
A dlaczego nie pisze, że nadaje się do jesiennego stosowania ?. Proste. Bo na jesień nie stosuje się nawozów mineralnych zawierających azot. Z jednym właśnie wyjątkiem . Tym wyjątkiem jest nawożenie poplonów zielonych przeznaczonych na nawóz. I gdyby ciunaj chciał nawozić nim gołą glebę to byłoby to bezcelowe a wręcz szkodliwe dla środowiska. Nawożąc jednak poplon nawozowy załatwia trzy rzeczy za jednym zamachem stosując teraz ten nawóz. Dostarcza masie zielonej azotu do rozwoju bakterii mineralizujących tą masę zieloną a jednocześnie wzbogaca glebę w potas i fosfor teraz na jesień zgodnie z praktyka agrotechniczną. Ale, żeby to nawożenie było skuteczne azot musi się znależć w sąsiedztwie zielonej masy czyli w głębi gleby a fosfor i potas znaleźć sie w całym przekroju warstwy ornej ergo, nawóz musi być dany na wierzch i przykopany razem z poplonem.
Obawiam się, że spor powstał na skutek niezrozumienia istoty zagadnienia. Mówię tu o nawozie Hydrocomplex.
Większość nawozów, o ile nie wszystkie, po wysiewie wymagają przykrycia ziemią albo poprzez kultywatorowanie, bronowanie, zagrabianie czy płytka orkę. Ten nawóz ma taki skład i taka formulację, że nie musi być przykryty ziemią, bo do niej wsiąka stosunkowo szybko. Ale jakim by nie był ten nawóz nie zmienia to faktu, że jego składniki przemieszczają się w glebie z różną prędkością. O ile azot/ najszybciej się przemieszczający , a w zasadzie jego forma azotanowa/ do przykrycia wymaga tylko zagrabienia o tyle fosfor i potas wymaga wymieszania z glebą właśnie ze względu na małą szybkość pionowego przemieszczania w glebie.
A dlaczego nie pisze, że nadaje się do jesiennego stosowania ?. Proste. Bo na jesień nie stosuje się nawozów mineralnych zawierających azot. Z jednym właśnie wyjątkiem . Tym wyjątkiem jest nawożenie poplonów zielonych przeznaczonych na nawóz. I gdyby ciunaj chciał nawozić nim gołą glebę to byłoby to bezcelowe a wręcz szkodliwe dla środowiska. Nawożąc jednak poplon nawozowy załatwia trzy rzeczy za jednym zamachem stosując teraz ten nawóz. Dostarcza masie zielonej azotu do rozwoju bakterii mineralizujących tą masę zieloną a jednocześnie wzbogaca glebę w potas i fosfor teraz na jesień zgodnie z praktyka agrotechniczną. Ale, żeby to nawożenie było skuteczne azot musi się znależć w sąsiedztwie zielonej masy czyli w głębi gleby a fosfor i potas znaleźć sie w całym przekroju warstwy ornej ergo, nawóz musi być dany na wierzch i przykopany razem z poplonem.
forumowicz całkowicie się z Tobą zgadzam, i nauka nie poszła w las jeśli o mnie chodzi.
Ponieważ rzecz dotyczy Hydrocomplexu właśnie, o jedno chciałabym zapytać naprawdę poważnie
Jeśli tak, to czy zwyczajnie nie szkoda tak dobrego bardzo bogatego nawozu?
Krótko mówiąc czy większe będą straty czy zyski dla gleby w odniesieniu do: -na jesień przekopanie zielonki z Hydrocomplexem i -jesienią przekopanie zielonki i dodanie Hydrocomplexu bezpośrednio przed sadzeniem roślin lub pogłównie?
Ponieważ rzecz dotyczy Hydrocomplexu właśnie, o jedno chciałabym zapytać naprawdę poważnie
Czy azot w tym nawozie ma służyć do przyspieszenia zmineralizowania przekopanej zielonki?forumowicz pisze:MonikoObawiam się, że spor powstał na skutek niezrozumienia istoty zagadnienia. Mówię tu o nawozie Hydrocomplex.
..Bo na jesień nie stosuje się nawozów mineralnych zawierających azot. Z jednym właśnie wyjątkiem . Tym wyjątkiem jest nawożenie poplonów zielonych przeznaczonych na nawóz. .. Dostarcza masie zielonej azotu do rozwoju bakterii mineralizujących ..
Jeśli tak, to czy zwyczajnie nie szkoda tak dobrego bardzo bogatego nawozu?
Krótko mówiąc czy większe będą straty czy zyski dla gleby w odniesieniu do: -na jesień przekopanie zielonki z Hydrocomplexem i -jesienią przekopanie zielonki i dodanie Hydrocomplexu bezpośrednio przed sadzeniem roślin lub pogłównie?
Kręcimy się Moniko jak pies koło własnego ogona
.
Ha. Dotykasz innego zagadnienia. Chcąc ocenić czy zastosowanie tego nawozu jest ekonomicznie zasadne należałoby porównać jaka jest cena jednostkowa składników makro w nim zawartych i porównać z ceną nawozów prostych lub innych nawozów złożonych o podobnym składzie. Prawdopodobnie wyszłoby na to , że bardziej opłaca się zastosować nawozy proste jak superfosfat , siarczan potasu lub sól potasową i saletrę amonową. Ale nasz kolega chce wykorzystać nawóz, który ma i o tym tu rozmawiamy.
Tak. Taka jest w tym momencie jego rola. Mineralizacja przebiega z udziałem drobnoustrojów a te do swojego namnażania potrzebują azotu, bo ten pierwiastek wchodzi w skład białek z których zbudowane są wszystkie żywe organizmy. Azot ten zatem zostanie związany przez drobnoustroje glebowe i oddany przez nie roślinom gdy zakończy się proces mineralizacji, czyli w sezonie 2013. Fosfor i potas zostaną w glebiemonika pisze:Czy azot w tym nawozie ma służyć do przyspieszenia zmineralizowania przekopanej zielonki?
.
monika pisze:czy zwyczajnie nie szkoda tak dobrego bardzo bogatego nawozu?
Ha. Dotykasz innego zagadnienia. Chcąc ocenić czy zastosowanie tego nawozu jest ekonomicznie zasadne należałoby porównać jaka jest cena jednostkowa składników makro w nim zawartych i porównać z ceną nawozów prostych lub innych nawozów złożonych o podobnym składzie. Prawdopodobnie wyszłoby na to , że bardziej opłaca się zastosować nawozy proste jak superfosfat , siarczan potasu lub sól potasową i saletrę amonową. Ale nasz kolega chce wykorzystać nawóz, który ma i o tym tu rozmawiamy.
- ciunaj
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 lip 2006, o 08:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jakie to wszystko skomplikowane Ale cóż, ziemia skopana. Nawóz zostawię na wiosnę, a tą część działki, którą przekopałem zgodnie ze sztuką agro będę bacznie obserwował pod kątem plonowania. Dziękuję Monice oraz forumowicz za zainteresowanie tematem.
Pozdrowienia
Krzysztof
Krzysztof
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sól potasowa to chyba nie najlepszy pomysł pod warzywnik.
Na jesieni może być dana. Do wiosny chlorki ulegną wypłukaniu jako, że anion Cl-1 nie jest przez glebę zatrzymywany
Jeżeli kogoś interesuje możemy tu przeprowadzić rachunek porównawczy opłacalności stosowania nawozu Hydrocompleks . Więc do dzieła
Worek Hydrocomplexu zawiera 25 kg nawozu o składzie : 12 % N 11 % P i 18 % K. Przeliczmy zatem ile poszczegolnych skladnikow jest w masie 25 kg
N- 25x12/ 100 = 3 kg
P - 25x 11/100= 2,75 kg
K- 25x18/100 = 4,5 kg
Teraz wyliczymy ile na to potrzeba nawozow prostych by dostarczyć glebie tyle samo składników
saletra amonowa o zawartości 34 % N
3x100/34 = 8,8 kg przy cenie 1,42 zł/ kg daje 12,5 zł
Superfosfat wzbogacony o zawartości 40 % P2O5
2,75x100/40 = 6,9 kg przy cenie 1,65 zł/kg daje 11,4 zł
siarczan potasu o zawartości 50 % K
4,5x100/50 = 9 kg przy cenie 2,36 zł/kg daje 21,2 zł
Zatem za równoważną 25 kg Hydrocompleksu ilość nawozów prostych zapłacimy 45,1 zł gdy tymczasem za ten cudowny nawóz musimy zapłacić http://www.kwiateo.pl/yara-mila-complex ... iwersalny/
No comments.
Daje to pod rozwagę wszystkim amatorom nawozów złożonych
Kogo będą naciągać producenci nawozów jak nasza Kochana Władza zabierze ludziom ogródki działkowe ?
Jeżeli kogoś interesuje możemy tu przeprowadzić rachunek porównawczy opłacalności stosowania nawozu Hydrocompleks . Więc do dzieła
Worek Hydrocomplexu zawiera 25 kg nawozu o składzie : 12 % N 11 % P i 18 % K. Przeliczmy zatem ile poszczegolnych skladnikow jest w masie 25 kg
N- 25x12/ 100 = 3 kg
P - 25x 11/100= 2,75 kg
K- 25x18/100 = 4,5 kg
Teraz wyliczymy ile na to potrzeba nawozow prostych by dostarczyć glebie tyle samo składników
saletra amonowa o zawartości 34 % N
3x100/34 = 8,8 kg przy cenie 1,42 zł/ kg daje 12,5 zł
Superfosfat wzbogacony o zawartości 40 % P2O5
2,75x100/40 = 6,9 kg przy cenie 1,65 zł/kg daje 11,4 zł
siarczan potasu o zawartości 50 % K
4,5x100/50 = 9 kg przy cenie 2,36 zł/kg daje 21,2 zł
Zatem za równoważną 25 kg Hydrocompleksu ilość nawozów prostych zapłacimy 45,1 zł gdy tymczasem za ten cudowny nawóz musimy zapłacić http://www.kwiateo.pl/yara-mila-complex ... iwersalny/
No comments.
Daje to pod rozwagę wszystkim amatorom nawozów złożonych
Kogo będą naciągać producenci nawozów jak nasza Kochana Władza zabierze ludziom ogródki działkowe ?
Ciunaj nie poddawaj się zacznij od tego http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=51630
forumowicz i tu też masz całkowitą rację
Moje pytanie raczej dotyczyło możliwości strat składników mineralnych po wprowadzania do gleby w tym okresie (zwłaszcza azotu) ewentualnie zakumulowania się za głęboko ?? w glebie jak na wiosenną uprawę. Ale skoro mówisz, że będzie ok. to ja nie dyskutuję, bo wiedzę masz Ty.
A miałam wątpliwości, bo po prostu mam w kajecie zapisane coś ważnego: wzrost roślin uzależniony jest od tego pierwiastka, który znajduje się w glebie w najmniejszej ilości w stosunku do potrzeb rośliny, krótko mówiąc co mi po fosforze jeśli azotu będzie za mało.. pomyślałam sobie, że ciunaj nawet gdyby przekopał ten bezcenny Hydrocomplex to i tak wiosną musi dołożyć azotu ? ale rozumiem, że jestem w błędzie bo azot będzie związany przez proces mineralizacji
A wobec wyższości nawozów prostych nad.. czy mogę mieć pytanie ? jak pomieszać nawozy proste, żeby otrzymać nawóz o zbliżonym do Hydrocomplexu składzie: NPK(Mg,S) 12-11-18+(2,7+8) + mikro http://www.yara.pl/doc/30490_yaramilacomplex_cert.pdf
forumowicz i tu też masz całkowitą rację
Moje pytanie raczej dotyczyło możliwości strat składników mineralnych po wprowadzania do gleby w tym okresie (zwłaszcza azotu) ewentualnie zakumulowania się za głęboko ?? w glebie jak na wiosenną uprawę. Ale skoro mówisz, że będzie ok. to ja nie dyskutuję, bo wiedzę masz Ty.
A miałam wątpliwości, bo po prostu mam w kajecie zapisane coś ważnego: wzrost roślin uzależniony jest od tego pierwiastka, który znajduje się w glebie w najmniejszej ilości w stosunku do potrzeb rośliny, krótko mówiąc co mi po fosforze jeśli azotu będzie za mało.. pomyślałam sobie, że ciunaj nawet gdyby przekopał ten bezcenny Hydrocomplex to i tak wiosną musi dołożyć azotu ? ale rozumiem, że jestem w błędzie bo azot będzie związany przez proces mineralizacji
A wobec wyższości nawozów prostych nad.. czy mogę mieć pytanie ? jak pomieszać nawozy proste, żeby otrzymać nawóz o zbliżonym do Hydrocomplexu składzie: NPK(Mg,S) 12-11-18+(2,7+8) + mikro http://www.yara.pl/doc/30490_yaramilacomplex_cert.pdf
Moniczkomonika pisze:czy mogę mieć pytanie ? jak pomieszać nawozy proste, żeby otrzymać nawóz o zbliżonym do Hydrocomplexu składzie: NPK(Mg,S) 12-11-18+(2,7+8) + mikro
Spojrzyj proszę na moje wyliczenie w tej części, gdzie liczę ilości i cenę nawozów prostych równoważnych poszczególnym składnikom w Hydrocomplex'ie. Zsumuj potrzebne ilości. Ile jest ?. No prawie 25 kg, tyle samo ile jest we worku tego cud-nawozu.
Zatem jak zmieszasz 8,8 kg saletry amonowej + 6,9 superfosfatu wzbogaconego + 9 kg siarczanu potasu otrzymasz taki właśnie procentowy skład jak w Hydrocośtam. Oczywiście może to być w dkg lub gramach a nawet w tonach, w zależności jaką ilością chce się operować.
Nie masz racji. Uzależniony jest od stanu świadomości ogrodnika tj jego wiedzy o zasobności gleby, rodzaju gleby i potrzeb pokarmowych uprawianej rośliny.monika pisze:wzrost roślin uzależniony jest od tego pierwiastka, który znajduje się w glebie w najmniejszej ilości w stosunku do potrzeb rośliny,
Musi- nie musi.Zazwyczaj powinien. Poplonów nawozowych nie nawozi się dużymi dawkami azotu, bo to bez sensu. Do niczego ten azot dany jesienią nie jest potrzebny oprócz rozkładu biomasy. I ten azot dany na jesień uwzglednia sie potem w całej puli azotu jaka pod daną roślinę powinna byc dana. Oczywiście z uwzględnieniem normy unijnej, że w całym sezonie nie można wprowadzić do gleby więcej jak 170 kg czystego azotu w przeliczeniu na hektar.monika pisze:ciunaj nawet gdyby przekopał ten bezcenny Hydrocomplex to i tak wiosną musi dołożyć azotu
Muszę to napisać w osobnym poście by nie zniknęło.
Jeżeli ktoś naleje sobie do beczki 50 l wody i wsypie do tego 9 deko saletry amonowej, 7 deko superfosfatu i 9 deko siarczanu potasu to otrzyma 50 litrów doskonałego nawozu do zasilania pogłównego. Nawozu, który jeszcze lepiej wsiąka w glebę niż sam Hydrocompleks.
Napisałem to, by Wam podsunąć sposób na zastąpienie tego nawozu a jednocześnie byście sobie wyobrazili jak jesteśmy nabijani w butelkę.
Jeżeli ktoś naleje sobie do beczki 50 l wody i wsypie do tego 9 deko saletry amonowej, 7 deko superfosfatu i 9 deko siarczanu potasu to otrzyma 50 litrów doskonałego nawozu do zasilania pogłównego. Nawozu, który jeszcze lepiej wsiąka w glebę niż sam Hydrocompleks.
Napisałem to, by Wam podsunąć sposób na zastąpienie tego nawozu a jednocześnie byście sobie wyobrazili jak jesteśmy nabijani w butelkę.