Przygotowanie gleby jesienią na sezon wiosenny

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ciunaj
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 lip 2006, o 08:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Przygotowanie ziemi jesienią do uprawy gruntowej

Post »

No proszę jaka wywiązała się ciekawa dyskusja ;:219 . Mam nadzieję, że każdy z niej wyjdzie mądrzejszy. Ja na pewno!
Moniko dzięki za link przeglądnę go dokładnie.
P.S. forumowicz ja kupiłem ten nawóz w cenie 60 PLN za worek, ta cena w podanym przez Ciebie linku jest kosmiczna.
Pozdrowienia
Krzysztof
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Wątek zaznaczam ,żeby go ze zrozumieniem przeczytać , jak mnie łeb nie będzie tak nap.....
Mam pytanie ,forumowicz , (pewnie głupie , ale co mi tam...). Jak często można podlewać pomidory nawozem , do którego przepis podałeś nam jak na tacy? :heja
Pozdrawiam,Małgorzata
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

basow@też chciałam o to zapytać bo w ulotce hydrocomplexu (posypowo) stoi 5-8kg/100m2 w 1-2 dawkach w sezonie wegetacyjnym

forumowicz to ja w moim stadle trzymam kasę na wodzy 8-) więc sprawdzę te ceny nawozów prostych, które podałeś :D bo coś mi się przypomina, że trochę się różniły jak kupowałam od tego co podałeś :roll: A 5kg hydrocomplexu w sklepie w którym kupowałam kosztowało coś ok 30/32 zł

A tak w ogóle dążę do doskonałości :lol:
Jeszcze sezon dwa, kedy doprowadzę ziemię do jako takiej kultury, jeszcze się douczę u mistrza forumowicz i tylko nawożenie organiczne.
Poza obornikiem końkim jakieś guano insze, mączki rybne, kostne itp. itd. Załapię się może na jakiś wolontariat co to sprząta w rezerwacie kormoranów zżerających wszystkie okoliczne ryby i tym g.wnem niszczących wszystko co zielone, to może nawet 2w1 zdobędę, Loginala podpytam o magiczną siłę wodorostów i wtedy niestety nie wszystkim dam zarobić ;:224
...
edit
forumowicz ja Ciebie bardzo przepraszam, miałam na myśli ten krystaliczny Fructus Professional NPK 12-12-36 + mikro http://www.fructus.pl/index.php?action=page&nr=116 a poprosiłam i napisałam o hydrocomplexie :oops: ale nie ma tego złego, i ja za to na talerzu bardzo dziękuję ;:180
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

monika pisze:sprawdzę te ceny nawozów prostych, które podałeś :D bo coś mi się przypomina, że trochę się różniły jak kupowałam od tego co podałeś
Ha. Wyobraź sobie Moniko, że z cenników, które Ci zalinkuje po powrocie z działki, bo na razie muszę zmykać , bo dzień krótki. Dotknęłaś też ciekawego zjawiska.
Do Małgosi też mam co nieco.

Do zobaczyska pod wieczór.
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Witam . W sklepach za nawozy proste w małych opakowaniach każą płacić i to słono; superfosfat wzbogacony-13 zł za 2 kg, saletra potasowa-30 zł za 3 kg, saletra wapniowa-12 zł za 2 kg, siarczan magnezu -18 zł za 3kg. U mnie superfosfat wychodzi 6,50 za kg a forumowicz podaje 1,65 za kg ;:oj
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Właśnie wróciłem z działki, kaweczka się robi, to my. miłe Panie, porozmawiamy dalej o nawozach.

Moniki, Małgosie i Grażyny

Tu jest , mile Panie, cennik nawozów. Proszę zwrócić uwagę na datę , by była jasność w sprawie

http://www.blending.pl/pliki/oferta.pdf

Tylko nie pospadajcie z foteli :;230 :;230
Grażyna ma rację. Tego rzędu ceny są w ogrodniczych .
Ja się dziwię po co np takie Puławy się wysilają produkując nawozy skoro zapakowanie nawozu kosztuje więcej niż jego wyprodukowanie. :shock:
Dla ułatwienia powiem, że tona to 1000 kg :lol: wiec jak podzielicie te ceny przez 1000 to otrzymacie cenę kilograma.

To jest obraz jak działkowcy nabijani są w butelkę kupując nawozy w sklepach ogrodniczych

Małgosiu

Jeżeli masz zamiar taki eliksir przygotowywać to stanowczo polecam do tego deszczówkę. Nasze wody sa z reguły twarde bo zawierają wapń. Ten wapń w kontakcie z superfosfatem czyni go dla roślin nieprzyswajalnym. Taki roztwór poza tym należy przygotować bezpośrednio przed użyciem.

Nawozy należy wpierw rozpuścić w małej ilości wody a nie sypać do całej objętości użytej wody , bo będą się długo rozpuszczać.
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Różnica kosmiczna, tylko przykładowo na co mi 50 kg siarczanu potasu. Jedyne wyjście to zakup grupowy w swoim miejscu zamieszkania. Tylko hmm.. 'Powiedziały jaskółki, że na diabła spółki'.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Dawniej jechało się do takiego GS-u / tu informacja dla młodzieży, że ten skrót oznaczał tzw. Gminną Spółdzienię " Samopomoc Chłopską "/ i kupowało się nawozy i na kg i w workach jak kto chciał.

No, ale to były czasy niesłuszne.
Teraz za to, nabijanie ludzi,to jest " cool "

GRANIU

Jakimś wyjściem np w przypadku ogródków działkowych jest zakup wiekszych ilości na cały ROD
x-xm-a

Post »

No tak...czyli z nawozami prostymi prosto też nie jest patrząc realnie na sprawę, jesteśmy ostatnim ogniwem niestety

A jakbym u nich kupiła taki worek 25 kg (chociaż jak sprzedają luzem to może 3kg z uśmiechem by też sprzedali :lol:) to czy zaliczyliby mnie jako kontrahenta :D podobałoby mi się to nawet

..w Pałacu Gębice odbyło się spotkanie kontrahentów. Ta wieloletnia tradycja stwarza możliwość podziękowania wszystkim za dotychczasową współpracę. Otwarcie spotkania rozpoczęło się prezentacją podsumowującą sezon 2011r. Prezes przedstawił pokrótce historię firmy, najważniejsze osiągnięcia oraz profile naszej działalności. W dalszej części nie zabrakło atrakcji dla naszych gości. Spotkanie umiliła degustacja whisky oraz możliwość wypróbowania swojego szczęścia w kasynie przy ruletce, Black Jacku oraz pokerze.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Teraz sie chyba nikt nie dziwi po tej naszej dyskusji dlaczego sklepy ogrodnicze to królestwo/ dobrze, że mi sie wszystkie litery wydrukowały :;230 / nawozów złożonych. Do tego, do siamtego a ogólnie do d... :;230 :;230 :;230
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Moniko

Kupić nawóz w workach, rozsypać każdy na pół i wysłać kurierem. Wyjdzie taniej i będzie zapas na lata.
x-xm-a

Post »

forumowicz wracając na ziemię to niestety ilości hurtowych ja nie kupię, bo inwestować w nawozy na lata nie chcę, i bardzo poważnie napisałam o nawozach organicznych i raczej w tym kierunku będę działać. Poza tym miałam 5kg worek hydrocomplexu (30 zł) który starczył mi na rok

A na szybko przeliczyłam ilość nawozów prostych w dostępnych opakowaniach w sklepie pod nosem - do 5 kg opakowania Hydrocomplexu i wyszło:
1,76 kg saletra amonowa - cena 2 kg 9,50 zł
1,38 kg superfosfatu - cena 2 kg 9,60 zł
1,8 kg siarczanu potasu - cena 2 kg 11 zł
Koszt prostych ok 30 zł - cena 5 kg Hydrocomplexu 30 zł
Jeśli się nie pomyliłam to wnioski też jakieś można wyciągnąć. Mi też się to nie podoba, ale..i chyba dlatego ten interes tak się kręci.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeszcze musisz dodać mikroelementy i wyjdzie prawie to samo, a dodając jeszcze następne 30 zł to lepiej kupić 25 kg prawie za te 10 kg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”