Wysiewanie kaktusów cz.1

Zablokowany
sancho100
100p
100p
Od: 21 lut 2012, o 06:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wysiewanie kaktusów

Post »

Dziękuję za odpowiedź
mgr_ pisze:I jeszcze mam pytanie: dlaczego uważasz że wiodący serwis aukcyjny to niepewne źródło?
Rzeczywiście wyraziłem się nieprecyzyjnie i prostuję mój poprzedni post.To sprzedający na tym serwisie okazał się niepewnym źródłem.Nie dość,że czekałem na nasiona przeszło 3 tygodnie to nie raczył mnie poinformować o przyczynie takiego czasu oczekiwania, nie było z nim najmniejszego kontaktu.Zmuszony byłem za taką transakcję wystawić pierwszy w swojej karierze komentarz neutralny a jestem na allegro od 8 lat.Myślę,że nikt z renomowanych zagranicznych sprzedawców nasion polecanych na forum nie pozwoliłby sobie na takie praktyki wobec klienta.Kupowane nasiona były dosyć drogie a efekt marny.Ale nie będę rozwijał tego tematu bo to wątek o wysiewaniu.Mam nadzieję,że doprecyzowałem co miałem na myśli w poprzednim wątku.
Pozdrawiam.
Paweł.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

sancho100 pisze:Myślę,że nikt z renomowanych zagranicznych sprzedawców nasion polecanych na forum nie pozwoliłby sobie na takie praktyki wobec klienta.
No to muszę cię wyprowadzić z błędu, bo okazuje się że jest z tym bardzo różnie ;:108 Zdarzyło mi się czekać na nasiona z Czech nawet 3 miesiące. Messa Garden (jeden z najbardziej renomowanych) też potrafi sprawdzić cierpliwość.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czytając wasze posty o niegodziwych sprzedawcach,powinno się zrobić listę czarną o tych sprzedawcach,
w tedy inni kupujący się nie nabiorą i nie będą u takiego gościa kupować ;:162
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Jak są dobre nasiona (Massa Garden) to warto poczekać. Gorzej jak się czeka i jeszcze kiepski towar.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
himalaya
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 gru 2011, o 15:11

Post »

hen_s pisze:Najlepiej wtedy kiedy owoc całkiem zmieni kolor na c. czerwony oraz przyschnie
Właśnie tak. Lepiej poczekać do przyschnięcia, niż zaatakować za wcześnie.
Spread your wings and fly away
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

leszek2 pisze:Czytając wasze posty o niegodziwych sprzedawcach,powinno się zrobić listę czarną o tych sprzedawcach,
w tedy inni kupujący się nie nabiorą i nie będą u takiego gościa kupować ;:162
Nie uważam tego za najlepszy pomysł. Tego typu komentarze nie zawsze muszą być zgodne z prawdą i w takim przypadku zaczynamy stąpać po dość grząskim gruncie. Oprócz tego regulamin Forum wyraźnie mówi, że nie wklejamy linków do portali aukcyjnych więc jak nie łamiąc tych reguł byśmy mieli recenzować tam działających sprzedawców.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26

Post »

Czy wysiewanie rodzaju Turbinicarpus sprawia wiele problemów :?:
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Absolutnie nie. Turbinikarpusy mają jedne z najłatwiej kiełkujących nasion. No i są one stosunkowo duże...

Oczywiście najważniejsze jest źródło nasion oraz czas który upłynął od ich zebrania. Stare nie kiełkują dobrze - ale jest tak ze wszystkimi nasionami. ;:132
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
sancho100
100p
100p

Post »

Przyłączam się do głosu przedmówcy.Nie mam dużego doświadczenia z wysiewami bo na poważnie sieję dopiero od tego roku.Ale akurat z turbiniakami idzie mi bardzo dobrze i jako początkujący "siewca"mogę je polecić ;:108 .Wschodzą bardzo łatwo i niektóre ze 100% ilością wschodów.Na pewno miał znaczenie fakt, że większość wysiewanych nasion pochodziło z moich własnych roślin i były świeże.Inna sprawa to ile z tego co skiełkuje uda się doprowadzić do dorosłej rośliny zdolnej do kwitnienia.U mnie co i raz wypada jakaś siewka.A to jakiś grzyb czy pleśń się pojawi mimo, że często spryskuję wszystko roztworem previcuru.A to latem mi się pod szybką podgotowały w upalny dzień, to znowu się jakaś zasuszy bo czysto mineralne podłoże do którego wysiewam bardzo szybko wysycha.No ale to są błędy i brak doświadczenia nowicjusza.A człek najlepiej się uczy na własnych błędach.W przyszłym roku już na pewno będzie lepiej.
Życzę sukcesów w wysiewach i dużo radości z tego co wyrośnie.
Pozdrawiam.
Paweł.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

czy to nie jest tak, że przy czysto mineralnym podłożu możliwość pojawienia się grzyba jest znacznie mniejsza niz przy mieszance ze zwykłym?
skąd w takim razie takie problemy u Ciebie?
pytam, bo zamierzam wysiać nasionka.
Z 'mixem' nie miałam swego czasu żadnych problemów, chociaż nie miałam wtedy żadnej wiedzy na ten temat, ale to pewnie było szczęście początkującego ;)
teraz żal by mi było stracić
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
sancho100
100p
100p

Post »

100% bezpieczeństwo siewek mamy zapewnione tylko przy wysiewaniu metodą do hermetycznego słoja i to zakładając, że zachowaliśmy idealną sterylność podłoża,pojemników i nasion.Co raczej nie jest możliwe w warunkach amatorskich,domowych.Ja wysiewam do doniczek 5x5 te pakuję do takiej 20x20 i przykrywam szczelnie szybką.Niestety co jakiś czas muszę ją podnieść np. aby właściwie ulokować siewki które wypuszczają korzonki do góry i mają problem z zakorzenieniem się w podłożu.Czy też już później aby usunąć podejrzaną siewkę z pojemnika.Po miesiącu do 1,5 podnoszę szybkę na 2-3 mm aby wietrzyć siewki.Z tego co uczyłem się podczas studiów na mikrobiologii to zarodniki grzybów i pleśni (chociażby z dorosłych roślin których jest niemało w tym samym pomieszczeniu) bez problemu przenoszą się drogą powietrzną i mamy problem.Oczywiście stosując mineralne podłoże wykluczam zainfekowanie siewek grzybami pochodzącymi z frakcji organicznych podłoża ale nie wykluczam infekcji inną drogą.Humus w podłożu jest też pożywką dla pleśni i grzybów więc jego brak utrudnia ich bytowanie,jednak jak się okazuje wystarcza im chyba pożywka w postaci siewek :evil:
Kilka lat temu wysiałem też mixa. Nie miałem wówczas najmniejszego pojęcia o wysiewaniu więc wysiałem do doniczki ze zwykłą ziemią kwiatową ,niczym nie przykrywałem ,podlewałem tylko od góry jak widziałem ,że ziemia lekko przesycha.Nie stosowałem też żadnego grzybobója.I co?Większość nasion skiełkowała, nie było też później problemów z siewkami.
Teraz zapewniam nasionom i siewkom optymalne warunki wilgotności i temperatury ,niestety przy okazji te warunki są idealne też dla grzybów i pleśni.
Mimo wszystko nie zniechęcam się i sieję dalej :D
Tak jak już pisałem nie mam dużego doświadczenia i to co piszę to tylko moje domysły i szukanie związku przyczynowo-skutkowego.
Pozdrawiam.
Paweł.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26

Post »

ja w tym roku też próbowałam wysiewów do hermetycznie zamykanego słoja...niestety, glony się rozpanoszyły przeokropnie i musiałam słój otworzyć. próbowałam jeszcze ratować siewki doraźnym zwilżaniem podłoża woda utlenioną,ale ostatecznie przeżyło tylko kilka siewek.
próbowałam również wysiewów pod szybą, ale nasionka które wzeszły i nawet nabrały jako takiego wyglądu po pewnym czasie zniknęły (konsultowałam nawet ten problem znikania z popiołek69 od Którego Niego miałam nasiona), więc w sierpniu wysiałam kolejne, nie dzieląc ich już na poletka z konkretnymi roślinami,tylko na hip hurra razem - nie wierząc, że tym razem miałoby się udać.
na dzień dzisiejszy zostało mi tyle żywych siewek (trochę kiepsko widać). ale obawiam się,że zimy nie przetrwają ;:223

Obrazek

z dziko i bezwiednie wysianych ze dwa sezony temu do zwykłej ziemi do dziś żyje 5 :D

ale na wiosnę chyba znów spróbuje swoich sił
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

ja mam na razie posiane kilka dni temu adenium, dużo tam pożywki :? wysmażyłam wprawdzie podłoże, ale dziś zauważyłam kilka białych cieniutkich nitek w jednym kątku.
Pojemniczki stoją przykryte folią, żeby wziększyc wilgotność, póki nie wykiełkują (a widzę, że już zaczynają :D), ale folia rzucona prawdę mówiąc byle jak i żeby to było szczelne to nie powiem.
Może wskazane byłoby wietrzenie?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”