Deszczówka, instalacja,odprowadzenie,zbiorniki,łańcuchy itp. rozwiązania

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super! A możesz powiedzieć ile masz powierzchni tego dachu, jaki duży zbiornik oraz ile tych rur... ?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podam Ci wieczorem lub jutro, teraz dokładnie nie pamiętam wszystkich wielkości, a nie chcę zmyślać. :oops: :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maryann pisze: A możesz powiedzieć ile masz powierzchni tego dachu, jaki duży zbiornik oraz ile tych rur... ?
Jak obiecałam, podaję dane bardziej szczegółowo.

Powierzchnia dachu - około 400m2 (dach domu + garaż)
Pojemność zbiornika - około 12m3
Rury rozsączające - 3 rury po 5m o średnicy (chyba) 120mm.
Rury rozchodzą się promieniście od zbiornika.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ważne jeszcze jaką masz tam ziemię. Jeśli piachy, to nie ma sprawy, jeśli glinę, to rozsączanie jest o wiele mniej efektywne. Ale to już wyższa szkoła wodno-kanalizacyjna :wink:

My mamy zwartą glinę i tylko gdzieniegdzie oczka piachu, rury odprowadzają więc wodę prosto do strumyka, bo chłonność gliny jest ... jakby to powiedzieć ... delikatnie ... byle jaka (ale tak naprawdę cisną mi się na usta o wiele brzydsze słowa :roll: ). Po deszczach chodzę po tak nasiąkniętej wodą ziemi, że ani grama więcej się nie zmieści. I tak jest na planach robionych przez geologa, robił odwierty, badał i cała niemal działka ma tak samo :(
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko ja mam glinę, a gdzie nie gdzie nawet ił.
Po to jest właśnie rów wypełniony żwirem. :D
Przyjmuje całą wodę, sprawdzone.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Chodziło mi o to, że ten rów u nas się gdzieś kończy wylotem "na wolność"/, a nie tylko rozsącza po okolicy. :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Czytam ten watek i dziwię się marnotrawieniu wody. Deszczówka świetnie nadaje się do podlewanie ogrodu, zasilania oczka wodnego i do ...prania, czy mycia samochodu.
Może by tak, łapać ten dar niebios, do zbiorników postawionych w części gospodarczej ogrodu.
Łapie się ja z rynien "łapaczem deszczówki"

Obrazek

do takich zbiorników (mauzer), maja one 1000 l pojemności. Na stronie jest tez opisany sposób budowy całej instalacji do łapania deszczówki.

A można tez inaczej. Woda z rynny zasila wodny klomb z roślinami wodnymi, a następnie przepływa do oczka wodnego lub zbiornika schowanego w gruncie, skąd można ja czerpać do naszych celów.

Obrazek
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle jak dokładnie poczytasz, to doczytasz się, że ja mam dwie beczki oraz 12m3 zbiornika na deszczówkę. :D :D :D
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

lila31 pisze:ja mam dwie beczki oraz 12m3 zbiornika
Nie pomyliłaś o rząd wielkości...? Wybacz, że pytam ale mam wrażenie że chodzi może o 1200 l. a nie 12 000. Niejeden nawet takiego jednego szamba nie ma...
Też myślę o łapaniu wody, choć jej wsiąknięcie to nie marnotrwstwo. Choć jeśli na to miejsce trzeba będzie pobrać ją z wodociągu :shock: ; no mniejsza. Troche to za duża jak na mnie inwestycja: kopanie dołu, wstawienie (zakupionego) zbiornika, pompa i kolejne węże. No i przelew/rozsączanie.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maryann pisze:Nie pomyliłaś o rząd wielkości...? Wybacz, że pytam ale mam wrażenie że chodzi może o 1200 l. a nie 12 000. Niejeden nawet takiego jednego szamba nie ma...
Też myślę o łapaniu wody, choć jej wsiąknięcie to nie marnotrwstwo. Choć jeśli na to miejsce trzeba będzie pobrać ją z wodociągu :shock: ; no mniejsza. Troche to za duża jak na mnie inwestycja: kopanie dołu, wstawienie (zakupionego) zbiornika, pompa i kolejne węże. No i przelew/rozsączanie.
Nie, nie pomyliłam się. :D
To jest naprawdę duży zbiornik. Wcale nie sugeruję, że Ty też taki musisz robić.
Wielkość zbiornika nie ma znaczenia przy rozsączaniu wody deszczowej, to jest tylko zapas wody na "czarną godzinę", oraz do podlewania roślin doniczkowych.

Obrazek
Awatar użytkownika
Asia40
100p
100p
Od: 18 kwie 2008, o 19:31
Kontakt:

Post »

A czy ktoś zamiast rury spustowej zastosował łańcuch?

ps
przepraszam nizej już ktoś na ten temat pisał :lol: ide poczytać.
Asia
Awatar użytkownika
Asia40
100p
100p
Od: 18 kwie 2008, o 19:31
Kontakt:

Post »

Ten fachowiec to juz robił takie łańcuchy? Jetsem bardzo ciekawa jak się będzie spisywał przy ulewie (łańcuch, nie fachowiec)
Ja również chce coś takiego, szukałam informacji i znalazłam tylko to: http://www.e-dach.pl/1319_2865.htm
Napisz jak działa :)
Asia
Awatar użytkownika
Mija
200p
200p
Od: 12 maja 2008, o 09:19

Post »

Super Asiu, dzięki za linka. Podobają mi się te rzygacze, ale jestem zdecydowana na łańcuch. Poza tym, rzygacze pasują do bardziej stylowego domu...

Oczywiście, napiszę jak działa... :)
Monika
Awatar użytkownika
karmad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2008, o 15:07

Post »

Mija pisałaś że Twój daszek to 30 m2 więc nie bedzie problemu z tym żeby łańcuszek dał sobie z wodą z niego radę ( widziałem akurat podczas niezłej ulewy łancuchy z dachu prawie 400 m2 i się pięknie spisywały ). oczywiście łańcuszek powinien być przytwierdzony do podłoża aby go wiatr nie przerobił na pejcz - możesz np przymocować go do jakiegoś kamienia lub innego cięzkiego odważnika, który umieściszna dnie beczki do której masz zamiar zbierać wodę.
generalnie pomysł mi się podoba.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”