Też lubię te kwiaty.
Ale, ale... prawdy w takim stwierdzeniu nie ma wcale..
Jedyna moja wypowiedź konsultacyjna jest tutaj -TUTAJpresik pisze:a Ty Jovanka już spisywałaś go na straty ]
I brzmi wprost przeciwnie;
Co pewne ... staram się oceniać szanse i sytuację realnie bez emocji, które towarzyszą zazwyczaj posiadaczowi.
-nie roztaczam czarnych wizji ... bo kłóciłoby się potężnie z moja wiedzą i ogólnie.... z intencją dokonywania wskazań dla pytających oraz udzielania porad.
Nie często, mamy przypadki beznadziejne; i na szczęście... bo omija mnie raczej konieczność stwierdzenia: spisać na straty, wyrzucić.
W trudnych przypadkach wskazuję , ze warto walczyć ...póki coś zielonego jeszcze drzemie w roślinie.
A Dendrobium ...(nie bez przyczyny) ma inną polska nazwę drzewoporzec....
Jak żaden inny storczyk, wykazuje żywotność nawet w stanie zasuszonego patyka...
W sprawie... dolistnego nawożenia nie podejmowałam dyskusji - ta forma pomocy storczykowi jest wielce problematyczna, na zasadzie: nie wszystkie nawozy, nie wszędzie i nie dla wszystkich działają. I to jest sprawdzone, zbadane .W storczykach efekt bywa znikomy, podobnie jak znikome mają potrzeby storczyki w nawożeniu.
Innych czynników wystarczająco jest wiele aby zdecydowały o powodzeniu upraw.
Powodzenia życzę dla dalszych planów,
JOVANKA