Zioła na działce cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2887
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: podlasie

Post »

marcela pisze:Właśnie kupiłam dzis liść laurowy w doniczce.
Można go wsadzić do ogródka?
I zostawić tam na zimę? Wygląda dosyć solidnie.
Laur wytrzymuje okresowo do 5 stopni mrozu - wiem to z literatury, nie z własnego doświadczenia :)
Z własnego doświadczenia to dwa krzaczki laurowe udało mi się zmarnować niestety :( Teraz mam dwie nowe roślinki i trzymam je w domu na parapecie. Podlewam umiarkowanie, zraszam, zasilam raz w tygodniu i na razie rosną! Zobaczymy, może tym razem uda mi się wyhodować wspaniałe drzewka.
A tu jest link :)

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... light=laur
marcela
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 47
Od: 8 maja 2007, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: na północ od Krakowa

Post »

Dzięki za odpowiedź. A co tam, do zimy jeszcze daleko, wsadzę do ogródka a potem zobaczę. Muszę się przyznać, że pierwszy raz w życiu widzę liść laurowy na drzewku. Myślałam, ze one rosną tylko w torebkach :D
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1001
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Post »

Marcelo, w ogródku mojej mamy rośnie od 3 lat laur wsadzony do gruntu. Ale jest to w centrum miasta i w cieplejszym regionie kraju.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Posty: 22038
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Centrum Polski
Kontakt:

Post »

Zimy coraz łagodniejsze lub prawie wcale ich nie ma ,
więc laur ma wielkie szanse przetrwać ten okres na grządce.
Najlepszym właśnie przykładem jest laur u mamy Mirabilis.
Zabrany do domu i tak powinien mieć najniższą z możliwych temperaturę i
okres spoczynku więc jeśli są warunki by pozostał w gruncie to dla niego byłoby najlepiej.
Mnie udało sie doniczkowy laur przetrzymać zaledwie 1 a drugi 2 zimy :( :(
mimo usilnych zabiegów - zamarły.
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Posty: 316
Od: 25 kwie 2008, o 19:47
Lokalizacja: Podlaskie

Post »

Mi w końcu udało się dostać sadzonki rozmarynu, jeden posadziłam w ogrodzie a drugi poszedł do kuchni na parapet. Zobaczymy który będzie rósł ładniej i który przezimuje dobrze. No i na parapecie rośnie jeszcze laur. Jest młodziutki, ale ładnie wypuszcza nowe listki, ale po tym co przeczytałam boję się że długo tak nie potrwa. Więc będę musiała poszukać dużo informacji o tej przyprawie.

Także na mój zielnik składa się z : lubczyk, melisa, tymianek, oregano, bazylia, szałwia, mięta, rozmaryn, laur (no i co pewnie jest u każdego to koperek, szczypiorek i pietruszka)

Pozdrawiam :tan
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6981
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: centrum

Post »

Erazm pisze:Co to za zioła?

Obrazek
Jak podał m.in. flowers, Priam jest to melisa lekarska. A jak ją wykorzystywać. Może jakieś przepisy. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Posty: 22038
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Centrum Polski
Kontakt:

Post »

Koktajl witaminowy

Składniki:
*1 szklanka kefiru
*1 łyżeczka szczypiorku
*1 łyżeczka koperku
*1 łyżeczka natki pietruszki
*1,5 łyżeczki świeżej melisy
*sól do smaku

Szczypiorek,koperek,natkę i melisę umyć,dokladnie osączyć,pokroić,zmiksować z kefirem.
Przyprawić do smaku,schłodzić w lodówce,ozdobić plasterkami marchewki.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 15075
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Post »

Bardzo smaczna jest herbatka ze swieżej melisy :D
Awatar użytkownika
Dratina
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 45
Od: 28 maja 2008, o 22:07
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Post »

Ja niestety nie mam ziółek w ogródku-ale może coś posadzę. Miałam kiedyś bazylię w doniczce i się zmarnowała, nie pomyślałam żeby ją wysadzić do ogródka może by się jeszcze odratowała. Za to rośnie u mnie za domem dużo mięty-ale to jakieś dzikie.
Babcia posadziła rozmaryn i doskonale jej rośnie, więc może wezmę troszkę od niej :-D
marcela
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 47
Od: 8 maja 2007, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: na północ od Krakowa

Post »

Świeże listki melisy są doskonałym/dekoracją do deserów, oraz mrożonej herbaty, czy domowej lemoniady.
Awatar użytkownika
Dratina
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 45
Od: 28 maja 2008, o 22:07
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Post »

Właśnie dodatkiem. Bo ja osobiście na przykład nie stosuję takich świeżych ziół bo nie wiem za bardzo co jak i gdzie?
Awatar użytkownika
White Elk
50p
50p
Posty: 63
Od: 31 mar 2008, o 11:47
Lokalizacja: NRW- Niemcy

Post »

Ja w moim małym ogródku zielnym mam: rozmaryn, melisę, tymianek, oregano, miętę, szczypiorek, pietruszkę, koperek, lawendę, curry, nowym nabytkiem jest lubczyk i „knobi kraut“ niestety nie wiem jak się to nazywa po polsku. To ma takie listki jak trawa ale smakuje na czosnek, ponoć nie zostaje w ustach zapach czosnku. Z tej melisy można robic taką nalewkę ale bym musiala poszukać przepisu. :wink:
marcela
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 47
Od: 8 maja 2007, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: na północ od Krakowa

Post »

Dratina pisze:Właśnie dodatkiem. Bo ja osobiście na przykład nie stosuję takich świeżych ziół bo nie wiem za bardzo co jak i gdzie?
Myślę, że warto poeksperymentować.
Mięta świetnie nadaje się do deserów, mnie bardzo dobrze komponuje się z czekoladą, truskawkami lub pomarańczami. Można z niej zrobić również rodzaj dressingu i polać lody. To samo dotyczy melisy.
A na lubelszczyźnie jadłam pyszne pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i mietą właśnie. Jak dla mnie super. :D
Swieże oregano, bazylia i szałwia obowiązkowo do pomidorowego sosu (do spagetti, lasagne). Tymianek właściwie dodaję do wszystkiego bo lubię.
Cząber, rozmaryn najczęściej do marynowania mięsa.
A wszystkie zioła wymieszane razem do masełka ziołowego z odrobiną czosnku.
Czarnuszka świetna jest do posypywania pieczonych pasztecików, pizzy itp.
Zielona kolendra do bardzo wielu potraw, zwłaszcza egzotycznych.
Mhm...aż zgłodniałam.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”