Potrawy Wigilijne
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7327
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Tak myślałam ,że to już nastąpi
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: Potrawy Wigilijne
Karp z pieczarkami? Pyszny.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- nirali
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 930
- Od: 16 lis 2011, o 12:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: z forum ogrodniczego.info
Re: Potrawy Wigilijne
Witam
Dzisiaj wypróbowałam przepis na rybę w sosie cebulowym...
Rybę (czyste płaty bez ości) obtoczona w jajku i mące podsmażyłam na złoty kolor i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym.
Pół szklanki śmietany (18%) rozmieszałam z 2 łyżkami wody i z jedną zupką cebulową Knora.
Wszystko wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut (do momentu aż chwilkę pobulgocze )
Jeśli ktoś chce więcej tego sosiku np.do polania ziemniaków to można dać 2 zupki i zwiększyć ilość śmietany.
Dzisiaj wypróbowałam przepis na rybę w sosie cebulowym...
Rybę (czyste płaty bez ości) obtoczona w jajku i mące podsmażyłam na złoty kolor i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym.
Pół szklanki śmietany (18%) rozmieszałam z 2 łyżkami wody i z jedną zupką cebulową Knora.
Wszystko wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut (do momentu aż chwilkę pobulgocze )
Jeśli ktoś chce więcej tego sosiku np.do polania ziemniaków to można dać 2 zupki i zwiększyć ilość śmietany.
Re: Potrawy Wigilijne
Giecikowa na zimno czy na ciepło?
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2021
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Dziewczyny !
A może by tak zupę rybną. Ucha. Klasyczna ?
A może by tak zupę rybną. Ucha. Klasyczna ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2021
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
No to proszę.
Jakiś czas temu w tesko sprzedawali piękne pstrągi w atrakcyjnej cenie i ten stary przepis mnie się wziął i przypomniał.Babcia jeszcze, zamiast bułki tartej robiła budyń, z bułki tartej i ciasta drożdżowego, ale to wyższa szkoła jazdy.
Proste i szybkie.
Pstrągi czyścimy, suszymy ,solimy i pieprzymy. Kładziemy je na blachy do pieczenia. Polewamy je oliwą, a najlepiej olejem kujawskim i kilkoma kroplami winnego octu. Najlepiej jabłczanym. Bułkę tartą mieszamy z pokrojonymi ząbkami czosnku i pokrojona pietruszką i przykywamy ta mieszanką pstrągi, lub nadziewamy. Albo i to, i to. Tak przygotowane pstragi wkładamy do nagrzanego piekarnik do 180 c i pieczemy. Ma powstać taka lekko rumiana skórka z bułki na wierzchu. Międzyczasie smażymy pokrojoną w paski papryke na oliwie. Kiedy pstragi są juz upieczone wykładamy na półmisek z papryczkami i dekorujemy pietruszką i plastrami cytryny.
Dobre na zimno.
Jakiś czas temu w tesko sprzedawali piękne pstrągi w atrakcyjnej cenie i ten stary przepis mnie się wziął i przypomniał.Babcia jeszcze, zamiast bułki tartej robiła budyń, z bułki tartej i ciasta drożdżowego, ale to wyższa szkoła jazdy.
Proste i szybkie.
Pstrągi czyścimy, suszymy ,solimy i pieprzymy. Kładziemy je na blachy do pieczenia. Polewamy je oliwą, a najlepiej olejem kujawskim i kilkoma kroplami winnego octu. Najlepiej jabłczanym. Bułkę tartą mieszamy z pokrojonymi ząbkami czosnku i pokrojona pietruszką i przykywamy ta mieszanką pstrągi, lub nadziewamy. Albo i to, i to. Tak przygotowane pstragi wkładamy do nagrzanego piekarnik do 180 c i pieczemy. Ma powstać taka lekko rumiana skórka z bułki na wierzchu. Międzyczasie smażymy pokrojoną w paski papryke na oliwie. Kiedy pstragi są juz upieczone wykładamy na półmisek z papryczkami i dekorujemy pietruszką i plastrami cytryny.
Dobre na zimno.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Re: Potrawy Wigilijne
WITAM ja robię zupę rybną po węgiersku jest pyszna właśnie zamówiłam kostki rybne w Warszawie i czekam jutro mają dostarczyć więc już jestem spokojna i mogę gotować na wigilię pozdrawiam
Re: Potrawy Wigilijne
Giecikowa a terrinę tolerujesz? to taki pasztet/a raczej mus/ zapiekany w gorącej kąpieli? (nie utwardzany żelatyną)
Wiesz..w zęby to nie włazi nie każdy lubi to czego się nie gryzie Bo mam przepis na warstwową ze świeżego dorsza i łososia. Kwestia dodatków jakie ew lubisz. To poza tym musi ładnie wyglądać, owija się np cieniutkimi plastarmi marchwi, świeźego ogórka itp. Świetnie na stole prezentuje się upieczona w trójkąnej foremce..ale nie każdy ją ma, ale wszystko to kwestia wyobrażni
Ja kiedyś zrobiłam z porami i grzybami, trochę podobną do tego na obrazku, ale robiłam inaczej. No i ugotowane pory też nie każdemu leżą. Ale można dać ze słoika np szparagi, fasolkę szparagową, np szpinak itp - wszystko co smakowo będzie pasowac do ryby http://200birdies.wordpress.com/2010/06 ... dka-cream/
Wiesz..w zęby to nie włazi nie każdy lubi to czego się nie gryzie Bo mam przepis na warstwową ze świeżego dorsza i łososia. Kwestia dodatków jakie ew lubisz. To poza tym musi ładnie wyglądać, owija się np cieniutkimi plastarmi marchwi, świeźego ogórka itp. Świetnie na stole prezentuje się upieczona w trójkąnej foremce..ale nie każdy ją ma, ale wszystko to kwestia wyobrażni
Ja kiedyś zrobiłam z porami i grzybami, trochę podobną do tego na obrazku, ale robiłam inaczej. No i ugotowane pory też nie każdemu leżą. Ale można dać ze słoika np szparagi, fasolkę szparagową, np szpinak itp - wszystko co smakowo będzie pasowac do ryby http://200birdies.wordpress.com/2010/06 ... dka-cream/
- Giecikowa
- 200p
- Posty: 353
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Re: Potrawy Wigilijne
Rany Monika ja pierwszy raz coś takiego widzę.Proszę o przepis , ale tak "łopatologicznie" czyli ile czego konkretnie, bo moja wyobraźnia jest........lepiej nie pisać
Pozdrawiam Dorota
Re: Potrawy Wigilijne
nie jedz oczami
masz dużo czasu, to pooglądaj - tu jest fajny wątek ze zdjęciami, są rybne też i zastanów się nad składnikami, przecież to musi być zjadlwe a do tego Twoje dzieło ma wyglądać nieziemsko, zwłaszcza w przekroju
http://forums.egullet.org/topic/65712-t ... e__st__210
masz dużo czasu, to pooglądaj - tu jest fajny wątek ze zdjęciami, są rybne też i zastanów się nad składnikami, przecież to musi być zjadlwe a do tego Twoje dzieło ma wyglądać nieziemsko, zwłaszcza w przekroju
http://forums.egullet.org/topic/65712-t ... e__st__210
- Giecikowa
- 200p
- Posty: 353
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Re: Potrawy Wigilijne
Super - szczególnie te mięska w cieście, albo to coś gotowane w słoiczkach, albo to mięsko w cieście i jeszcze dodatkowo w kolorowej galarecie
Jest tylko jeden problem nie znam angielskiego
Jest tylko jeden problem nie znam angielskiego
Pozdrawiam Dorota