Kurzy nawóz
A co sądzicie o gołębich odchodach? Sąsiad sprząta i szuka zbytu. Potraktować jak kurzynę? Zalać, sfermentowacć, rozcieńczyć i dopiero nawozić?
Moja działka przez 15lat stała odłogiem, jest w sumie jeszcze nie nawożona więc chyba się trochę dopalacza przyda.
Moja działka przez 15lat stała odłogiem, jest w sumie jeszcze nie nawożona więc chyba się trochę dopalacza przyda.
"Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą (...)"
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
lebiodka pisze:A co sądzicie o gołębich odchodach? ...
Nawóz gołębi jest bardzo ostry. Ja przesypuję nim warstwy kompostu. Lepiej go nie dawać bezpośrednio pod rośliny. Przeczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... go%B3%EAbi
Tam podałem m.in.
Erazm pisze:Lub też wypróbowany nawóz gołębi:
Autor książki "Działka moje hobby" podaje, że należy 1 - 1,5 kg nawozu ptasiego zalać 10 l wody i pozostawić na okres kilku tygodni, aby przefermentował. Przed użyciem do podlewania roślin trzeba go rozcieńczyć wodą 10-20-krotnie. Działa szybciej niż krowieniec. Zawiera kilkakrotnie więcej składników pokarmowych niż kał bydlęcy (krowieniec).
Jest naprawdę doskonały. Gorąco polecam!
Pozdrawiam Andrzej.
Wronku - dzięki za wskazówkę -czytałam niby (chyba mi się jednak zdawało!) cały topik
Rzeczony pomiot jest od znajomego, sprawdzonego gołębiarza. Hodowla bez leków, gołąbki zadbane, dobrze karmione, hodowane z pasją, na loty. Mają tam jak u pana Boga za piecem. Pomiot (cóż za gładkie słówko! ) oczywiście jest w stanie stałym.
Erazmie - z nieba mi spadłeś :mailbox z tym info. Dziękuję!
Rzeczony pomiot jest od znajomego, sprawdzonego gołębiarza. Hodowla bez leków, gołąbki zadbane, dobrze karmione, hodowane z pasją, na loty. Mają tam jak u pana Boga za piecem. Pomiot (cóż za gładkie słówko! ) oczywiście jest w stanie stałym.
Erazmie - z nieba mi spadłeś :mailbox z tym info. Dziękuję!
"Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą (...)"
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja stosowałam, ale po zmieszaniu i przefermentowaniu z kompostem.micka pisze:Skoro tu mowa o tych śmierdzących sprawach... Czy ktoś kiedyś stosował kulki królicze jako nawóz??
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
Pytam się, bo u mnie dwa lata temu jesienią koraliki były zakopywane pod folią. Później posadziłyśmy z mamą pomidory, a jeszcze później miałyśmy z tysiąc much tych takich wielgachnych. Czy to tak można takie coś pod rośliny, pewnie tym oborniku były, czy roślinom nie szkodzą takie robale?? Łącze ten fakt z krótkim okresem wegetacji pomidorów.
Mój wujo zakpuje gołębi jesienią na działce, a wiosną już uprawia tą ziemię.
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
cyt."[...]Odchody królików są doskonałym nawozem, który można wykorzystać we własnym ogródku.Nawóz króliczy, w porównaniu do nawozu innych zwierząt gospodarskich, odznacza się najwyższą zawartością substancji organicznej, suchej masy oraz składników mineralnych: związków azotu, fosforu i potasu.micka pisze:Pytam się, bo u mnie dwa lata temu jesienią koraliki były zakopywane pod folią. Później posadziłyśmy z mamą pomidory, a jeszcze później miałyśmy z tysiąc much tych takich wielgachnych. Czy to tak można takie coś pod rośliny, pewnie tym oborniku były, czy roślinom nie szkodzą takie robale?? Łącze ten fakt z krótkim okresem wegetacji pomidorów.
UWAGA Musi być uprzednio przekompostowany,co związane jest z koniecznością przejścia przez fazę gorącej fermentacji ( temp. ok. 40 st.C ), która niszczy lub osłabia żywotność kokcydii. Kompostowanie nawozu króliczego powinno trwać 2-3 lata. Odchody królicze mogą być też wykorzystywane jako podłoże w uprawie grzybów, takich jak pieczarki czy boczniaki.Mogą też być przerobione przez dżdżownice kalifornijskie na biohumus, uważany za najbardziej ekologiczny nawóz organiczny."-"Króliki", B.Barabasz, J.Bieniek
cyt."[...]Nawóz króliczy, podobnie jak koński, kozi i owczy jest zaliczany do tzw. nawozów ciepłych. Ze wzgledu na dużą zawartość azotu wpływa na szybki wzrost uprawianych roślin. Dlatego należy go stosować dość oszczędnie, szczególnie w przypadku chętnie pobierających azot roślin (np. buraków)."-"Przydomowy chów królików", A. Stern.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
Nawóz kurzy granulowany
Kupiłem w sklepie ogrodniczym nawóz kurzy granulowany, ale nie ma przepisu
jak stosować do kwiatów w ogrodzie oraz do cukinii lub patisonów.
Przepis po czesku.
Może jakiś doświadczony ogrodnik już wie jak stosować ????
jak stosować do kwiatów w ogrodzie oraz do cukinii lub patisonów.
Przepis po czesku.
Może jakiś doświadczony ogrodnik już wie jak stosować ????
janek
-----------------------
-----------------------