Potrawy Wigilijne

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3577
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Giecikowa pisze:Super - szczególnie te mięska w cieście, albo to coś gotowane w słoiczkach, albo to mięsko w cieście i jeszcze dodatkowo w kolorowej galarecie ;:154
Jest tylko jeden problem :( nie znam angielskiego :oops:

Nie ma problemu ze zrozumieniem, właśnie sprawdziłam i skopiowałam i na tłumacza wrzuciłam i jest po naszemu........spróbuj sobie wybrany przepis skopiować ;:215
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Giecikowa patrz na ryby a nie na mięso :;230 A to, że nie znasz angielskiego nie ma znaczenia, popatrz na razie o co chodzi
I musisz niestety sobie wyobrazić smaki - co Ty i Twoi lubicie. A przepis się skleci, bo na każdy trzeba uważnie popatrzeć jednak. Z resztą terriny są bardzo proste do zrobienia - i w dodatku ze wszystkiego. Tylko kwestia tego co komu smakuje. Pomyśl, czy w ogóle coś takiego byś chciała, pomyśl z czego i ew jaka foremka.
..
o Bogusia dopisała :wit
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Posty: 353
Od: 13 lut 2011, o 09:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Jedno wiem na pewno :!: Foremka ma być zwykłą keksówką ;:65 I tyle :? Wiem też czego nie lubimy. Otóż nie lubimy wszelkich owoców morza.
Beznadziejny przypadek ;:223
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2021
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Dziewczyny !
Chyba w firmie Kocołkowanie kupiłem kostki rybne maggi.
Tylko tam wszystkie napisy po węgierskiemu !
Może któraś z Was już miła do czynienia z tym specjałem ?
Proszę o wszelkie informacje .
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

krzysztofkhn w przepisie poniżej na ostrą węgierską zupę rybną te kostki halaszle.kocka :lol: są dodawane do zupy. Tu są te kostki knorra np http://www.hungaricum.pl/Halaszle_kocka ... g-116.html
Ja się nie znam ale sądzę, tak pobieżnie czytając, że to taki wzmacniacz smaku jak bulion wołowy itp -> przepis po polskiemu :lol: trzeba czytać ze zrozumieniem :lol: http://translate.google.pl/translate?hl ... CCYQ7gEwAA

Giecikowa, jak tam ? już wiesz co i z czego chcesz? bo nie chce mi się skrobać jeśli nie jesteś jeszcze gotowa.. :D
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Posty: 353
Od: 13 lut 2011, o 09:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Przemyślałam sprawę :lol: A przy okazji dopiero teraz dowiedziałam się o terrinach, więc jest mi prościej szukać w internecie. Chciałabym poczynić taką terrinę z ryby typu np. miruna lub morszczuk ( oczywiście z fileta) z dodatkiem warzyw, pieczarek, nie wiem co tam jeszcze można by było dołożyć. po prostu fajnie by było stworzyć taką kolorową kompozycję i w dodatku smaczną :wink:
Pozdrawiam Dorota:)
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

zanim o rybce 8-) to przypominam o fantastycznym pierniku Ave Piernik 4 tygodniowy z tego linka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=18640 bo ciasto wcześniej trzeba zrobić
Awatar użytkownika
olgawro
200p
200p
Posty: 236
Od: 21 paź 2011, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Ja kupuję kostki rybne z firmy knorr w sklepie węgierskim w Warszawie do zupy rybnej po węgiersku jest pyszna .Sciągnij sobie przepis zupa rybna po węgiersku /holasli/ bo do niej dodaje się te kostki plus oczywiśćie rybę słodkowodną pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2021
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Moniko !
Kiedyś w PRL-u, a i już za normalnych czasów były kostki rybne typu " bulion rybny".
Można z nich było zrobić zupę o intensywnym smaku uchy, bez kawałka prawdziwej ryby.
Dzwoniłem do Knorra, Winiar etc, ale wszędzie informowano mnie, że już na polski rynek nie robią tego produktu, bo nie miał zbycia. Dlatego też szukałem kostek u braci Madziarów.
Niestety, to też nie jest tym , czego szukałem.
Te kostki które kupiłem są najzwyklejszą przyprawą do zupy, ale ni cholery nie dają posmaku rybiego.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Krzysztof można się tylko domyślać dlaczego nie ma zbycia..ja jak przez mgłę pamiętam jakie były ceny ryb, a powiedzenie - jedzcie dorsze, bo.. :D to moja mama mi przekazała. Za jej młodości opychaliśmy się dorszami, flądrami i śledziami, bo sąsiadka bała właścicielem kutera ;:oj i jej pracownicy łowili na wodach morskich, dobre, co? To już nie wróci..
Jeśli na rybach się znasz to sam ugotuj bulion i zamroź porcyjki. Kostki to sobie możesz w dzisiejszych czasach darować :D

Giecikowa to przepis na moją terrinę (troszeczkę z głowy, bo ja jednak sporo rzeczy gotuję na czuja) - traktuj jako bazę, ryby, ew nadzienie daj jakie chcesz. Terrina może być z jednego gatunku ryby oczywiście.

Terrina z łososia i dorsza
7/8 szklanki mleka
4 łyżki masła
2/3 szklanki mąki pszennej
ok. 0,5 kg świeżego dorsza bez skóry i ości
ok. 0,5 go świeżego łososia bez kości i skóry
2 jajka, roztrzepane
4 łyżki śmietany kremówki ubitej
i opcjonalnie ok. 10 dag plastrów wędzonego łososia pociętych w paski, ew inne dodatki (do zewnętrznego owinięcia)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie
1. Podgrzać mleko i masło w garnku, aż mleko się zagotuje. Garnek odstawić na bok i powoli dodawać mąkę miksując aż do zgęstnienia i otrzymania gładkiej masy.
Dodać soli i pieprzu, wymieszać, przełożyć do naczynia (1) do ostygnięcia.

2. Wrzucić dorsza do malaksera, zmiksować na gładką masę i przełożyć do naczynia (2).

3. Wrzucić łososia do malaksera, zmiksować na gładką masę i przełożyć do naczynia (3).

4. Do naczynia 2 i 3 (do ryb) dodać po jednym roztrzepanym jajku, po połowie pasty z mąki z naczynia (1) na koniec po połowie śmietany ? delikatnie mieszając*
*Musisz tą masę spróbować - zwróć uwagę, że ryb nie przyprawiasz, dodajesz sól i pieprz tylko do masy mleczno/mączno/maślanej

5. Piekarnik nagrzać do 180 ° C

6. Foremkę posmarować odrobiną masła (pomoże ułożyć papier) i ułożyć papier do pieczenie tak żeby wystawał poza formę. (Ja wewnątrz też delikatnie przecieram papier masłem lub dobrą oliwą, strzeżonego...) Na papierze w foremce ułożyć? paski wędzonego łososia lub wg własnego uznania (np. po przekątnej, po całości itp ) lub wg własnego pomysłu np. paski pora, marchwi :?

7. Włożyć do formy warstwę masy z dorszem, dokładnie wyrównać i na to masę z łososiem. Układając warstwy popukać garnkiem o blat, żeby wszystko ładnie równo osiadło*
*W trakcie wkładania mas do foremki możemy dodać mnóstwo składników, które lubimy - ozdobią terrinę w przekroju. Np. mogą to być dobrze odsączone zielone szparagi czy fasolka zielona, warstwy ryb mogą być oddzielone np masą szpinakową, porowo-grzybową itp. itd. Ważne też jest żeby po odwróceniu foremki do góry nogami terrina przyciągała oko.

8. Okryć foremkę wystającym papierem i dodatkowo wszystko okryć jeszcze folią do pieczenia.

9. Foremkę z masą umieścić w w drugim naczyniu, nalać między naczynia gorącej wody tak mw do połowy foremki z masą i ?piec? w piekarniku w tej kąpieli wodnej ok. 40 minut.

10. Wyjąć terrinę z piekarnika, pozostawić na 10 minut w spokoju, a potem wyłożyć na półmisek.

Gdybyś chciała nadziewać całymi porami (tylko biało-jasnozielone) to trzeba je przekroić wzdłuż na połówki, dobrze umyć. W dużym rondlu roztopić masło, wrzucić pory i dusić na maluteńkim ogniu przez 10 minut pod przykryciem. Dodać ząbek zmiażdżonego czosnku i nadal dusić około 10 minut, aż pory zrobią się zupełnie miękkie, następnie odstawić do wystygnięcia. Gdybyś chciała posiekane pory to jw ttylko pokroić na cienkie plasterki. Z pieczarkami podobnie.
Tzw owijki :lol: na zewnątrz np liście pora, cieniutki plastry marchwi, świeżego ogórka itp poddajesz tylko blanszowaniu
Chyba wsio :wit
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

A ja bardzo potrzebuję przepis na szczupaka po żydowsku (takiego faszerowanego, ale nie zszywanego), z bardzo dokładną instrukcją jak się do tego zabrać. Może ktoś zna, ale niekoniecznie z netu..
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Posty: 353
Od: 13 lut 2011, o 09:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Dziękuję serdecznie ;:180 . Już mi ślinka cieknie :roll:
Pozdrawiam Dorota:)
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1208
Od: 15 lut 2012, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Witam :wit
Wpisuje sie zeby mi watek nie znikł,wieczorkiem zaglądnę,same pyszności mmm...
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”