Szpaki jak chronić owoce przed nimi,jak się ich pozbyć ?
Rozumiem, że w sensie drzewek typu czereśnie, szpaki można
określić jako szkodniki. Ja natomiast uwielbiam te ptaki i specjalnie
dla nich zamontowałem na olchach 6 budek dla ich rodzin.
Szpaki są fajne, wesołe i optymistycznie świergolą. Ale jeśli który
mój sąsiad ma czereśnie, to pewnie nawieszał już na mnie
sporo psów.
P.S. A propos psów ;) - kiedyś politykę tępienia szpaków prowadził
sąsiedzki kot. Wspinał się na budkę i wyjadał młode. To może
sprawić sobie takiego kota?
określić jako szkodniki. Ja natomiast uwielbiam te ptaki i specjalnie
dla nich zamontowałem na olchach 6 budek dla ich rodzin.
Szpaki są fajne, wesołe i optymistycznie świergolą. Ale jeśli który
mój sąsiad ma czereśnie, to pewnie nawieszał już na mnie
sporo psów.
P.S. A propos psów ;) - kiedyś politykę tępienia szpaków prowadził
sąsiedzki kot. Wspinał się na budkę i wyjadał młode. To może
sprawić sobie takiego kota?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 kwie 2008, o 15:44
Prawie jak mój, ale zadałem mu raz pytanie. Czy naprawdę myśli że muzyka od rana do nocy coś da i odpędzi te szpaki. On oczywiście próbował wmówić mi, że dzięki niej szpaki boją się żerować na jego drzewie. Ale moja odpowiedź byłą jedna. Niszczy tylko nerwy sąsiadom, którzy chcą mieć choć trochę spokoju we własnym domu, a szpaki zajadają jego czereśnie do rytmu za nic mając sobie radio. Oczywiście skończyło się wielką obrazą sąsiada i podkręceniem głosu w radiu. Cóż ludzie są różni...
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
... i nie tylko. Czereśnie(także porzeczki i inne jagody) zżerają nam również kwiczoły, wrony, kawki i inne tałatajstwo.
Można sie zaopatrzyć w siatki ale tylko na małe drzewa. Można samemu stróżować... Kiedyś na czereśni wywieszałem głośnik, ale szpaki i kwiczoły nawet lubiały posłuchać radia(działało tylko na wrony).
Może ktoś sprawdził syrenę z czujnikiem ruchu
Można sie zaopatrzyć w siatki ale tylko na małe drzewa. Można samemu stróżować... Kiedyś na czereśni wywieszałem głośnik, ale szpaki i kwiczoły nawet lubiały posłuchać radia(działało tylko na wrony).
Może ktoś sprawdził syrenę z czujnikiem ruchu
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- janina1949
- 50p
- Od: 30 kwie 2008, o 19:19
Jak w tym roku będziemy bronić się przed szpakami
Może Ciebie zaskoczę .Na mojej działce na jabłoni zamontowałem domek dla szpaków obok czereśni.Domek wisi od pięciul lat.A ja nie narzekam.Może specyfika działek jest inna niż sadów czereśniowo-wiśniowych.Chcę zaznaczyć że szpaki moich czereśni nie omijają ale wszystko w granicach normy.Serdeczne pozdrowienia Ryszard
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja podobnie jak Ryszard mam na działce domek dla szpaków i nie mogę narzekać ze dokuczają mi na czereśniach może dlatego ze w okolicy jest kilka sadów czereśniowych i tam mają lepszy wybór.Mój sąsiad, właściciel takiego sadu, ostatnio testował straszaka na ptaki i przez całe popołudnie mieliśmy wybuchy jak z karbidu coś strasznego aż nie chcę mysleć co będzie jak czereśnie zaczną dojrzewać.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niektórzy w czepku urodzeni- u mnie nigdy w żadnej czeresni nie było ani jednego robaka; za to szpaki i kwiczoły w pół dnia mogą doprowadzić do załamania nerwowego...
Za to kilkanaście km dalej znajomi mają kilka drzew, specjalnie o nie nie dbają a czereśnie dojrzeją, przejrzeją, zeschną się i spadną - a nic ich nie tknie.
Wróćmy do tematu odstraszacza z czujnikiem. Ma ktoś? Wiem, że za jego cenę można kupic czereśni do oporu na dziesięc lat. Ale może warto?
Za to kilkanaście km dalej znajomi mają kilka drzew, specjalnie o nie nie dbają a czereśnie dojrzeją, przejrzeją, zeschną się i spadną - a nic ich nie tknie.
Wróćmy do tematu odstraszacza z czujnikiem. Ma ktoś? Wiem, że za jego cenę można kupic czereśni do oporu na dziesięc lat. Ale może warto?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.