Narcyzy,żonkile - cz. 1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Adam2143
50p
50p
Od: 8 lis 2011, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Żonkile i narcyzy

Post »

Mam do Was takie pytanie. W moje ręce wpadła spora ilość cebul tulipanów i narcyzów. Nie mam zbyt dużego ogrodu więc myślałem posadzić cebule jedne na drugich, ale tak, aby najpierw zakwitły jedne a po nich drugie, konkretnie na 18 cm narcyzy, bo mają większe cebule, potem warstwa ziemi i na 12 cm, na zakładkę tulipany. Zastanawiam się tylko, czy kwitnienie jednych i drugich nie nałoży się w czasie. Eksperymentował ktoś sadząc razem narcyzy i tulipany razem? Posiadam narcyzy pełne mix, oraz klasyczne żółte trąbkowe, a tulipany to takie klasyczne, w kolorach, biało-fioletowe, żółte, czerwono-żółte, pomarańczowe, czerwone i mix. Ma ktoś pomysł, które z nich mogły by być wcześniejsze, a które późniejsze? Zastanawiam się też czy nie zadziałać wbrew logice i mniejsze cebulki tulipanów posadzić głębiej, a większe narcyzów płycej, może wtedy zyskał bym te 2 tygodnie, aby zakwitły jedne po drugich, bo generalnie narcyye to tak ciut przed tulipanami są? Pewnie niektórzy z Was pomyślą, że dość późno na sadzenie, ale akurat to nie jest problem, bo mam centralne pod ogrodem i nawet tegoroczna zima nie dała rady ani jednej cebulce. Doradźcie coś, bo się gryzę z tym. Takie fioletowe i pomarańczowe tulipany to chyba późniejsze są? a narcyzy które wcześniejsze, pełne czy trąbkowe?
Dobra, już sobie poradziłem, posadziłem jedne na drugich narcyzy z przodu rabaty, i jedne na drugich tulipany z tyłu rabaty :)
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Narcyzy pełne zakwitają później (takie odmiany jak 'White Lion', 'Tahiti', 'Flower Drift'). Głębsze sadzenie nie ma dużego wpływu na termin kwitnienia. W okresie kiedy zaczyna ruszać wegetacja z reguły wszystkie pędy dotarły już do powierzchni ziemi i wtedy gwałtownie zaczynają się rozwijać, głębiej sadzone doganiają normalnie sadzone. Nie radziłbym też sadzić zbyt głęboko, bo mogą być problemy z zakwitnięciem. Piętrowo można sadzić tulipany nad narcyzami (narcyzy na 12-15 cm, tulipany 10-12 cm).
Tomek
prezes24
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 paź 2012, o 22:42

Post »

A moje żonkile już wyskoczyły. I teraz obawiam się czy nie przemarzną?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

U mnie co roku wystawiają noski jeszcze jesienią, więc bym się specjalnie nie martwił ? no chyba że przyjdzie równie wredna zima co rok temu ? to wtedy może być kiepsko...

Pozdrawiam!
LOKI
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ta wredna zima to była w tym roku...
prezes24
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że jest to normalne zjawisko.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

Jak będą zapowiadali siarczyste mrozy to zabezpiecz czymś ( kora, trociny, nawet suche liście ), ostatnia zima była okropna dla cebul, u mnie prawie wszystko wymarzło ( prawie wszystkie świeżo posadzone krokusy, tulipany, żonkile ).
pozdrawiam
Edyta
prezes24
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

W sumie są to moje pierwszy raz posadzone narcyzy. Z około 150 szt. do tej pory wyskoczyło tylko 6. Zobaczymy co będzie z resztą. Jak przyjdzie siarczysty mróz to je okryje słomą.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

W tym roku większość z nas potraciła całe kolekcje narcyzów,krokusów,hiacyntów...U mnie uchowało się tylko trochę tulipanów.Okrycie rabat z cebulowymi nic nie pomogło...
prezes24
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

To teraz zgłupiałem. Chyba trzeba się zdać na naturę. Co będzie to będzie.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

No! Jest! Nareszcie! Pierwszy narcyz tej wiosny! W roli głównej Narcissus papyraceus, którego skądinąd już spisałem na straty, bo jak przyszły dziesięciostopniowe mrozy, to go zupełnie ścięło i położyło. A wystarczył tydzień ocieplenia, by zabrał się z powrotem do życia ? i to z jakim rozmachem! ;:138

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »