Moje kakti - sancho100

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje kakti - sancho100

Post »

tak, Paweł, przed Tobą jeszcze tylko zakup pędzelka i własnoręczne zapylanie! a stamtąd to juz nie ma powrotu... ;:173
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rejden pisze:U mnie już kolejne stadium(koniec zakupów-tylko sianie :wink: )
Taa? A ja dziś widziałam co innego ;:224

Pawle czekam więc na kolejne zdjęcia. Osobiście uwielbiam gymno i im ich więcej, tym lepiej. A ostatnio wcale nie ma ich tutaj dużo. Szał był, ale gdzieś przepadł.
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

sokolica pisze:
Rejden pisze:U mnie już kolejne stadium(koniec zakupów-tylko sianie :wink: )
Taa? A ja dziś widziałam co innego ;:224
No widzisz jaką mam silną wolę :;230 , kilka dni nawet w postanowieniu nie mogę wytrwać. Moje samotne G. ferrarii musiało mieć towarzystwo,
no i G. gibbosum to też u mnie nisza.
Wiosną będzie chyba u mnie wyprzedaż :idea:
sancho100
100p
100p
Od: 21 lut 2012, o 06:53

Post »

Oto mój najnowszy nabytek.

Turbinicarpus bonatzii

Obrazek

Cieszę się jak dziecko bo to kolejny turbiniaczek u mnie, a o te nie jest łatwo. Ale mam też mały problem. Roślinka jest szczepiona a ja o szczepionych mam blade pojęcie. Czy ktoś jest w stanie rozpoznać co to za podkładka na której rośnie? I czy na takiej mogę go zimować czy lepiej zostawić w domu?
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

veni, vidi... zachwyciłam się. tyle wspaniały roślin ;:180

i pojawiające się coraz częściej Turbinicarpus, które mocno zaczynają mnie kusić i obecne u wielu Gymnocalycium - szczególnie do gustu przypadły mi G.boszingianum i G.striglianum - cudne ciernie ;:138
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Post »

sancho100 pisze:Oto mój najnowszy nabytek.

Turbinicarpus bonatzii

Obrazek

Cieszę się jak dziecko bo to kolejny turbiniaczek u mnie, a o te nie jest łatwo. Ale mam też mały problem. Roślinka jest szczepiona a ja o szczepionych mam blade pojęcie. Czy ktoś jest w stanie rozpoznać co to za podkładka na której rośnie? I czy na takiej mogę go zimować czy lepiej zostawić w domu?

Hm, co do szczepionych roślin to z pewnością są łatwiejsze w uprawie (przynajmniej niektóre rodzaje/gatunki) Turbinicarpus raczej do nich nie należy (to jedne z łatwiejszych kaktusów w uprawie więc nie wiem dlaczego on szczepiony), podkładka wygląda na E. jusbertii, czyli na jedną z popularniejszych i dobrą podkładkę, w okresie zimowym też lekko podlewamy, żeby zraz (zaszczepiony kaktus) nie wyssał podkładki.
Dlaczego piszesz, że nie jest łatwe zdobycie turbiniaków, na alle..o jest ich całkiem sporo można by rzec, że jest ich w brud np. od p. Pawła Nalaskowskiego cenowo też nie są jakoś super drogie.
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
sancho100
100p
100p

Post »

Mariusz, dzięki za odpowiedź. Sam się dziwię, że ten turbiniak jest szczepiony. Ale kupiłem go ze względu na gatunek za którym od dawna się rozglądam. Zgadzam się z tym, że są one łatwe w uprawie. Jeszcze nigdy mi żaden nie padł. W poprzednim poście nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodzi mi o to, że nie łatwo jest o turbiniaka takiego którego jeszcze nie mam u siebie. Źródło u Pawła N. śledzę na bieżąco i nowości co i raz nabywam. U innych na all też. Czasem jest coś fajnego ale dla jednej sztuki koszt przesyłki jest większy od kosztu samego kaktusa. W Olsztynie nie ma żadnych wystaw czy kiermaszy z kaktusami, nie ma też oddziału PTMK stąd i znajomości wśród hodowców nie mam. W zeszłym roku podczas podróży poślubnej zwiodłem żonę na manowce i zajechaliśmy do Rumii :D gdzie coś niecoś kupiłem. Sieję już własne ale do kwitnienia to jeszcze sobie trochę poczekam. Tym bardziej cieszy mnie każdy nowo zdobyty jak ten bonatzii
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

sancho100 pisze:Sieję już własne ale do kwitnienia to jeszcze sobie trochę poczekam.
rozumiem, że masz na myśli turbiniaki? w takim razie juz stoję w kolejce po nadwyżki 8-)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
LUKASxd
500p
500p
Od: 30 wrz 2012, o 13:07

Post »

Ja lubię kaktusy szczepione i ten bardzo mi się podoba :D
Ma to coś w sobie, że nie mogę od niego oderwać wzroku :D
Pozdrawiam :D
Zapraszam was do mojego wątku :wink: :
Kaktusiki - LUKASxd
Łukasz
sancho100
100p
100p

Post »

onectica pisze:już stoję w kolejce po nadwyżki
No, to zapisuję Cię Lucy w kajecie co by nie zapomnieć. Może na wiosnę jakieś roczne kurdupelki będą już na tyle duże aby wybrać się w podróż do Wrocławia zobaczymy.Na razie rosną sobie pod świetlówkami i cieszą oko. Oby ich tylko jaka zaraza nie dopadła.
LUKASxd pisze:Ja lubię kaktusy szczepione i ten bardzo mi się podoba
U mnie to jedyny szczepiony. Kiedyś w zimę zasuszyłem na wiór fajną szczepioną Aylosterę heliosę i chyba mam od tej pory do szczepionych lekki uraz. No, ale pewnie kiedyś przyjdzie czas, że sam zacznę szczepić jakieś cenne i trudne w uprawie egzemplarze.

I na koniec wklejam następną porcyjkę moich gymno.

G. nigriareolatum

Obrazek

G. mazanense polycephalum P223 (mam duże wątpliwości co do prawidłowości tej nazwy)

Obrazek

G. pugionacanthum

Obrazek

G. ochoterenai polygonum

Obrazek

G. cardenasianum

Obrazek

G. monvillei fa steineri

Obrazek

Ostatni za ciernie jak szable w mojej pierwszej trójce ;:333
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Piękności ;:333 Faktycznie monvillei steineri niezwykły. Tego akurat nie mam, ale chyba się zaopatrzę.
sancho100 pisze:G. mazanense polycephalum P223 (mam duże wątpliwości co do prawidłowości tej nazwy)
Chyba niepotrzebnie :wink: Nazwa prawidłowa, a i dopasowanie rośliny do nazwy raczej też. I u mnie ten ma tak bujną czuprynę.
Ja to bym pod lupę wzięła G. ochoterenae polygonum. Trochę te ciernie przydługie jak na polygonum.
A cardenasianum to mizerny u Ciebie :? Słabe ciernie, jakby wyciągnięty... Wygląda jak nie-cardenasianum :?
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Madziu ,widzę ,że zostaniesz ekspertem od gymlaczków i bardzo dobrze,będę wiedział gdzie pytać ;:108
poz.Leszek
------------------
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Co jak co ale gymnocalycium są piękne, te ich ciernie ;:224 szczeególnie G. mazanense wpadł mi w oko ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”