Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.1
Ziemniaki,kartofle,bulwy,pyry
Zaproponowano mi zagospodarowanie działki ogrodowej obok mojej. Na tej działce są wysadzone tylko truskawki ( na jedej części) w tym roku chyba juz za wiele nie posadzę, więc chyba zasadzę pozostałą część ziemniakami. Czy nie ma przeciwskazań aby ziemniaki rosły obok truskawek.
Nadal sie zastanawiam co jeszcze posadzić mogę zasadzić, warzywa mam zasadzone na mojej działce.
Pozdrawiam wszystkich działkowiczy:)
Nadal sie zastanawiam co jeszcze posadzić mogę zasadzić, warzywa mam zasadzone na mojej działce.
Pozdrawiam wszystkich działkowiczy:)
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie znam teorii uprawy ziemniaka ale z praktyki sądzę, że ziemniak tworzy bulwy na odcinku łodygi znajdującym się pod powierzchnią ziemi. Okopywanie, przez nagarnianie dodatkowej ilości ziemi na łodygi ziemniaków stwarza możliwość zawiązywania większej ilości bulw i ich swobodny rozwój w ziemi.
Mietek.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
na ziemiach lekkich (piaski) ziemniaki się tylko okopuje, na ciężkich okopuje się gdy mają parę centymetrów i następnie się obsypuje. Ułatwia to walkę z chwastami i później wykopki, w polu kopaczką badź kombajnem a w przydomowym ogródku motyką rozgrzebuje się rząd. Im wyżej obsypiesz ziemniaki, tym lepiej. Życzę Ci udanych zbiorów, takich żeby aż rzędy popękały. Bigacz, lubisz się bawić w kopalnię odkrywkową? Najlepiej uprawiona i spulchniona gleba to właśnie kartoflisko.
-
- 500p
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak, w rolnictwie jest to niezbędne - umożliwia wykopywanie kombajnem lub motyką. Ziemniaki uprawiane "na płasko" trzeba kopać szpadlem (sadzi się tak za wschodnią granicą).bigaczzz pisze:Ja z okopywaniem skończyłem już dobre kilka lat temu. Była to męcząca praca i nie zauważyłem aby po jej zaprzestaniu, zmniejszyły się moje plony.
Okopywanie stosuje się w rolnictwie, ale w domowych uprawach nie warto tracić na nie czasu.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
najbardziej popularna w moich stronach choroba to zaraza ziemniaczana, nie wiem czy to na 100% zaraza, nie uprawiam ziemniaków, na tym forum może ktoś Ci odpowie ale najlepiej szukać w internecie pod hasłem "ochrona ziemniaka" lub "choroby ziemniaka" może znajdziesz jakiś artykuł ze zdjęciami i wredy porównasz.
Witam
Tu jestem jako noob, ale na tyle chyba się znam. To jest zaraza ziemniaka raczej. Np. tutaj http://www.piorin.gov.pl/sygn/start.php można znaleźć komunikat o tej chorobie i w nim zalecane środki. Skoro już objawy są, będą potrzebne fungicydy systemiczne, czyli działające wgłąb rośliny. Ja na ten przykład użyłem właśnie Ridomilu Gold i nie narzekam, marne krzaczki bo marne, ale zaczęły się powoli odradzać.
Tu jestem jako noob, ale na tyle chyba się znam. To jest zaraza ziemniaka raczej. Np. tutaj http://www.piorin.gov.pl/sygn/start.php można znaleźć komunikat o tej chorobie i w nim zalecane środki. Skoro już objawy są, będą potrzebne fungicydy systemiczne, czyli działające wgłąb rośliny. Ja na ten przykład użyłem właśnie Ridomilu Gold i nie narzekam, marne krzaczki bo marne, ale zaczęły się powoli odradzać.
-
- 200p
- Od: 14 lis 2007, o 14:21