Dracena - żółknięcie liści i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
sosna388
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nagła plamistość - pomocy!

Post »

Plamy już nie zejdą, tkanka jest uszkodzona nieodwracalnie. Z resztą te plamy, które już są, będą się jeszcze zmieniać - tkanka będzie nadal zasychać. Jednak najważniejsze, żeby zastopować rozprzestrzenianie choroby, czyli środkiem chemicznym zabić grzyby powodujące chorobę. Skąd się bierze? Zarodki grzybów "fruwają" w powietrzu, oczywiście niewidoczne dla ludzkiego oka.
Łatwiej atakują rośliny osłabione, w złej kondycji.
muniek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 paź 2012, o 21:18

Dracena gnije

Post »

Witam.
Mam problem z kwiatkiem. Dostałam go "w spadku" i nie wiedziałam, że nie ma przedziurawionej od spodu doniczki.
Podlewałam go 1,5 roku i zaczął jakby "gnić". Powstała pleśn, kwiatek mi bardzo podupadł i nie mam pojęcia co mam teraz z nim zrobić.
Bardzo Was proszę o pomoc...a tak przy okazji...wiecie co to za kwiatek? ;:222 Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Re: problem...gnije

Post »

Wygląda strasznie to jakaś dracena wyciąg go z ziemi i oceń stan korzeni jak korzenie są zgniłe to musisz je powycinać przesadzić i w świeże podłoże suche liście wyciąć daj fotki jak wyjmiesz z donicy całą bryłą tylko żeby były wyraźne poczekaj co powiedzą inni :wit
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
muniek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To muszę tylko ziemię kupić, bo mi się skończyła i zabiorę się za to jutro lub w niedziele. Teraz to go prawie w ogóle nie podlewam...
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko dziury zrob w donicy. I zrob zd korzeni jak wyglladaja. A pien w dotyku ma twardy czy miekki...? Jak twardt to poowinno byc dobrze, wytnij suche liscie i obetnij podschniete koncowki i zraszaj ja zeby miala wilgotne powietrze jezeli. Stoi kolo grzejnika ktory grzeje. Powodzenia w reanimacjji :D
Spis tematów
muniek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Twardy ma pień, ale teraz jeszcze gorzej się dzieje niż na zdjęciu, bo wcześniej nie wiedziałam jak się za niego zabrać i tylko wygrzebałam tą pleśń, a tu już nowa powstała i dużo więcej niż wcześniej... :(
Jak wrócę z pracy to ogarnę ją i wrzucę fotki.
muniek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

pleśń i aloes

Post »

U kolejnego kwiatka zauważyłam pleśń w doniczce :( Tym razem chodzi o aloes...skąd to mogło się wziąść (doniczkę ma przedziurawioną)? :( :( :(
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moim zdaniem za obfite podlewanie dracenę przesadź do świeżego podłoża i zaprzestań częstego podlewania.
Miałem ten problem z juką kiedyś i przesadziłem i nie podlewałem tak często i obficie problem znikną. :wink:
Spis tematów
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Dracena gnije

Post »

Powyciągaj te rośliny z donic,usuń wszystkie uszkodzone liście,usuń delikatnie ziemię spomiędzy korzeni.Umyj donice w gorącej wodzie.
Przesadź rośliny do nowej ziemi i nie podlewaj... długo nie podlewaj miesiąc może nawet i dłużej.
Dracena może mieć ziemię "normalną z kwiaciarni" ale na dnie zrób co najmniej 2 cm drenaż z keramzytu lub innego materiału.
Woda musi móc odpływać po podlaniu ,podlewaj jak całkowicie wyschnie powierzchnia ziemi w donicy ,najlepszym miernikiem jest własny palec... wsadzaj go ziemi i póki czujesz delikatną wilgoć nie podlewaj.
Podobnie z aloesem ale dla niego ziemia musi być inna, taka jak dla kaktusów czyli wymieszana ze żwirkiem ,perlitem,keramzytem lub inną materią rozluźniająca ziemię.
Profilaktycznie opryskałabym zarówno korzenie obu roślin jak i część"zieloną" środkiem grzybobójczym... np.Topsinem...
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Re: Dracena gnije

Post »

OK Piotr jest najbliższy prawdy.. :oops: pleśń na ziemi powstaje w wyniku nadmiernego podlewania ,zimnego /ciepłego/niewietrzonego powietrza(otoczenia).Zazwyczaj ściągniecie pleśni,wymieszanie ziemi,ograniczenie podlewania,wentylacja pomaga w pozbyciu się pleśni.Jeżeli przesadziłaś/eś dracenę to rośliny czasami odchowowują przesadzenie ale muszą mieć dziury w doniczce na odpływ nadmiaru wody.Z ty keramzytem to bym się sprzeczał bo bo on trzyma wilgoć a jak nie masz dziury w doniczce ...toi tam jest błoto i dlatego dracena schnie,żółknie.
Dracena lubi ciepło latem i zimą,chociaż zimą nie powinna mieć 30 stopni bo wymaga zimowego spoczynku.
Po przesadzeniu nie wolno nawozić,podlewanie dopiero po 3 dniach.Przez te trzy dniu stanowisko pólcieniste.
Ze zdjęcia wynika,ze masz dracenę,która nie wymaga zbytnio "niańczenia" rośnie w każdych warunkach,nie musi mieć dużo światła,trzeba mieć umiar w podlewaniu i wybraniu odpowiedniego stanowiska plus jak wspomniałem temperatura.
Ja mam taką samą dracenę od kilku lat.Ma teraz około 2 metrów.Jest ze mną od kilku lat jako roślina kilkunastocentymetrowa :wink:
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Dracena.Będzie coś z niego?

Post »

Trafiło w moje ręce takie biedactwo, suchuteńkie, leciuteńkie. Najpierw solidnie podlałam - a nie było to łatwe, bo tkwi w torfie, później obcięłam suche liście. Zdjęcia wykonałam po dwóch tygodniach, gdy zauważyłam,że łodyga stała się pełna, bo początkowo była na całej długości wklęśnięta. Ten zielony czubek napawa mnie nadzieją. Zastanawiam się nad przesadzeniem do bardziej normalnej ziemi, ale boję się ruszyć. Macie może jakieś rady?

Obrazek

Obrazek
Waleria
karlor
200p
200p
Od: 13 lis 2010, o 19:11

Re: Będzie coś z niego?

Post »

Utrzymuj umiarkowaną wilgotność w donicy i powinna żyć :D . Prawdopodobnie jest to dracena . Ja spróbował bym poobrywać te suche liście od dołu.
Pozdrawiam Bogdan
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Będzie coś z niego?

Post »

Do polowy pnia poobrywałam, ale reszta trzyma się mocniej.
Waleria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”