Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty, cz.3
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty, prośby o rozpoznani
To chyba raczej niemożliwe bez kwiatów.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No nic, to pozostaje mi czekać do lata
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Bardziej przyjdzie Ci poczekać do jesieni. Litopsy to rośliny krótkiego dnia i kwitną od końca sierpnia do listopada w zależności od gatunku i warunków uprawy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iwono muszę Cię rozczarować, akurat w przypadku litopsów kwiaty są mało przydatne w rozpoznawaniu gatunków, bo są u wszystkich gatunków bardzo podobne i tylko w dwóch kolorach: żółtym i białym. Cechą która pozwala rozpoznać gatunek jest wzór na liściach. Problem jest taki, że jest niewiele osób, które się w tym orientują. Ja potrafię rozpoznać kilka charakterystycznych i to dlatego że je mam. Henryk może tu zajrzy i coś rozpozna - miał kiedyś prawie kompletną ich kolekcję.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
No tak. Nie pomyślałam o tym.
Dla mnie w sumie wszystkie litopsy są jednakowe, nawet nie wiem, jakie są w tym rodzaju gatunki, co nie znaczy, że mi się nie podobają i że nie interesuję się nimi.
Dla mnie w sumie wszystkie litopsy są jednakowe, nawet nie wiem, jakie są w tym rodzaju gatunki, co nie znaczy, że mi się nie podobają i że nie interesuję się nimi.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 sie 2012, o 22:50
Witam wszystkich kaktusowiczów ;)
Otóż, miesiąc temu w ramach "natchnienia artystycznego" postanowiłam wsadzić moje kochane kaktusiki razem do nowej doniczki i stworzyć z nich małe dzieło sztuki ;p niestety, wszystkie z nich kupiłam w biedronce i ubolewam nad tym, że nie znam ich nazw. Jeśli jakaś dobra duszyczka zna ich nazwy, to byłabym niezmiernie wdzięczna za identyfikację;)
Ps: kropelki wody widoczne na zdjęciu to efekt moich starań, by delikatnie usunąć zaschniętą ziemię po przesadzeniu- popryskałam mgiełką z rozpylacza;) (nie podlewałam ich jeszcze)
pozdrawiam
Otóż, miesiąc temu w ramach "natchnienia artystycznego" postanowiłam wsadzić moje kochane kaktusiki razem do nowej doniczki i stworzyć z nich małe dzieło sztuki ;p niestety, wszystkie z nich kupiłam w biedronce i ubolewam nad tym, że nie znam ich nazw. Jeśli jakaś dobra duszyczka zna ich nazwy, to byłabym niezmiernie wdzięczna za identyfikację;)
Ps: kropelki wody widoczne na zdjęciu to efekt moich starań, by delikatnie usunąć zaschniętą ziemię po przesadzeniu- popryskałam mgiełką z rozpylacza;) (nie podlewałam ich jeszcze)
pozdrawiam
"Wszystko co robić, robić z pasją"
Babciu, kompozycja jest piękna, ale nie polecam osobiście trzymania kilku kaktusów w jednej doniczce. Jeśli chociaż jeden dostanie jakiegoś szkodnika, wszystkie od razu się pozarażają. Słyszałam, ze w ten sposób wiele osób traciło kaktusy, bo pod ziemią rozpleniły się wełnowce korzeniowe . Mam pytanie: czy ten biały zwirek nie jest przypadkiem marmurowy?
A, 4 to chyba euphorbia trigona
A, 4 to chyba euphorbia trigona
Ha en bra dag!
Witaj
Muszę Cię rozczarować, ale to co napisała Calpurnia to święta racja, dodatkowo te rośliny które umieściłaś w jednym pojemniku mają różne wymagania, zwłaszcza Euphorbia (4).
Więc rozważ to i zrób im dobrze rozsadzając je do pojedynczych doniczek.
1. Echinopsis multiplex...chociaż coś mi nie pasuje tak do końca...
2. Mammillaria
3. nie wiem
4. Euphorbia ale raczej horrida
Zdecydowanie bardziej do takich celów nadaje się płótno i farby, papier i ołówek, aparat fotograficzny ale nie kaktusy.BabciaHardcore pisze:Witam wszystkich kaktusowiczów ;)
Otóż, miesiąc temu w ramach "natchnienia artystycznego" postanowiłam wsadzić moje kochane kaktusiki razem do nowej doniczki i stworzyć z nich małe dzieło sztuki ;p
Muszę Cię rozczarować, ale to co napisała Calpurnia to święta racja, dodatkowo te rośliny które umieściłaś w jednym pojemniku mają różne wymagania, zwłaszcza Euphorbia (4).
Więc rozważ to i zrób im dobrze rozsadzając je do pojedynczych doniczek.
1. Echinopsis multiplex...chociaż coś mi nie pasuje tak do końca...
2. Mammillaria
3. nie wiem
4. Euphorbia ale raczej horrida
Trójki sama jestem ciekawa, bo też taką mam i tez nikt jej nie zdołał rozpoznać.
A moze ktoś mi zindentyfikuje włochacza? Robocza nazwa to Alec Baldwin. Białe kulki to drobniejszy żwirek, który powpadał między włosy i nie mogę sie go pozbyć grrrrr
A moze ktoś mi zindentyfikuje włochacza? Robocza nazwa to Alec Baldwin. Białe kulki to drobniejszy żwirek, który powpadał między włosy i nie mogę sie go pozbyć grrrrr
Ha en bra dag!
Wygląda mi na rodzaj Espostoa (lanata?) ale zobaczmy co powiedzą inni.
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
BabciaHardcore pisze:Jeśli jakaś dobra duszyczka zna ich nazwy, to byłabym niezmiernie wdzięczna za identyfikację;)
1 - wg mnie to Hamatocactus ( Ferocactus ) hamatacanthus.Inez pisze: 1. Echinopsis multiplex...chociaż coś mi nie pasuje tak do końca...
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
1. to z pewnością rodzaj Hamatocactus. Jest to albo bardzo słabo ocierniony H.hamatacanthus albo bardzo mocno napompowany H.setispinus lub hybryda obu tych gatunków.maryjan13 pisze:1 - wg mnie to Hamatocactus ( Ferocactus ) hamatacanthus.Inez pisze:1. Echinopsis multiplex...chociaż coś mi nie pasuje tak do końca...
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek