Wędzarnia

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wędzarnia

Post »

Kostek super wędzarnia! Z czego masz dach zrobiony? Daj więcej fotek :wit
Kostek516
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 mar 2012, o 11:31

Post »

Z czego masz dach zrobiony?
Dach zrobiłem z desek, między komorą a dachem jest strop
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Kostek516 pisze:Ja coś takiego zrobiłem

Dodam że nad paleniskiem jest miejsce na grilla.Jak wykończę to wkleję zdjęcie

Obrazek

Kostek ładnie wyszło,ale jak nic te drzwiczki nie pasują.Może by tak pokręcić się po skupie złomów i fajna rama by się znalazła a potem dospawać :) elegancko by wyglądała :D
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
BanditB5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 gru 2012, o 11:37

Post »

Witam serdecznie.
W ostatnim czasie napaliłem się na budowę altany w ogrodzie. Niby nic wielkiego... Postanowiłem jednak się trochę wysilic i zbudowac coś naprawdę ciekawego. Całą budowę będę zaczynał od grillo-wędzarni i dlatego poruszam ten wątek. Będzie ona z kamienia... Przeszukiwałem wszelkie czeluście internetu w poszukiwaniu jakiegoś skutecznego sposobu rozbijania kamieni aż trafiłem na to forum. Moje doświadczenie w tej dziedzinie było równe zeru... Metodą prób i błędów zacząłem tłuc kamienie jak popadnie. Jedne pękały łatwo a inne mimo obicia z każdej strony nawet nie dały odłupac sobie kawałeczka. Po wielu próbach znalazłem kilka metod które to ułatwiają i to bez użycia drogich sprzętów wierteł i innych cudactw, WYSTARCZY SAM MŁOT.
Chętnie porozmawiam na ten temat jeżeli znajdą się chętni.
Na chwile obecną przez 3 godziny udało mi się uzyskac około 400 kg pięknego łupka. Mogę udokumętowac to ciekawskim.
Pozdrawiam i czekam na gorące dyskusje.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to proszę o więcej. Chętnie w tym temacie dowiem się czegoś nowego.
Kiedyś próbowałem potłuc kamienie, ale dałem sobie spokój, bo nic nie wychodziło.
Zdjęcia będą więcej niż mile widziane.
Jest tu nas sporo majsterklepek - smorobców, więc witamy Kolegę.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
BanditB5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 gru 2012, o 11:37

Post »

Sprawa więc wygląda następująco.
Zdecydowana większośc kamieni posiada tzw. PŁASZCZYZNY ŁUPLIWOŚCI są to widoczne linie z osadów bądź rysy (wynik erozji)
Jest to najprostszy sposób rozbicia kamienia, praktycznie każdym narzędziem. Mój zestaw do takich działań to młoty 7 kg, 5kg, 2kg, 1kg i kilka przecinaków. Ten sposób potrafi zastosowac każdy, ale ja na nim nie polegam. Osady odkładające się w warstwach kamieni powodują bardzo często rdzawe przebarwienia wewnątrz. Często okazuje się ze po mozolnych próbach udało nam się pięknie rozłupac jakiś kamień lecz w środku jest on diabelnie paskudny. Rdza lub bardzo kruche osady deklasują takie kamienie i cała praca idzie na marne (jeżeli chcemy uzyskac naprawdę dobry efekt).
Moja metoda dotyczy kamieni które tych płaszczyzn nie posiadają, taki materiał daje znacznie lepszy efekt i nie ma ryzyka strat poprzez złe pęknięcia. Obrazek
W miejscu gdzie będziemy chcieli rozłupac naszą skałę kładziemy kulkę od łożyska (im większa tym lepiej) ja używam takiej o średnicy 3 cm.
Uprzednio w miejscu położenia kulki robimy małe zagłębienie aby się nie przesuwała. W kulkę uderzamy z dużym impetem. Energia uderzenia rozchodzi się we wszystkich kierunkach dając najlepszy rezultat. Dłuto działa tylko w dwóch kierunkach więc trzeba naprawdę się natrudzic by coś z tego wyszło.
Czasem na kamieniu daje się odnależc miejsce które skupia siłę uderzenia (nie oddaje). Jest to właściwy punkt do rozpoczęcia naszych działań. jeżeli uda nam się taki głaz napocząc i odpadnie fragment to później już będzie z górki... Zawsze odłupujemy po kolei, nie ze wszystkich stron i uderzamy lekko ze skosa aby młot nie odbił się prosto w głowę. Przy takich pracach należy pamiętac o ubraniu ochronnym. Odłamki lecą naprawde szybko i robią krzywdę, przekonałem się o tym na własnej skórze.

Chętnie odpowiem na pytania i zamieszczam zdjęcia z moich osiągnięc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”