MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
witam czy mogę tak zrobić otóż. mój sąsiad jakieś 10 lat temu postawił wiatę na maszyny rolnicze na granicy a ta wiata jest z takich 20cm szerokosci belek ostatnio zauwazyłem ze jakimś trafem było parę dziur w tych drewnianych belach i sa zalepione przez murarki ale tylko 3 wiec ja wziołem wiertarke wiertło 7mm i nawierciłem mnóstwo dziur a moje pytanie jest takie czy moge wziasc kokony i do kazdej dziury powkładać po 1 kokonie?
-
- 100p
- Od: 13 mar 2009, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak możesz, proponuję jednak poczekać do wiosny.
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
potwierdzam, bo jeśli teraz je wyłożysz to na wiosne zostaną tylko dziury po nich....wiesz sikorki zimą są bardzo głodne...tylko czy sąsiad nie bedzie obuszony jak poszatkowałeś mu wiate?
:)
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A po co wkładać kokony do dziur? Wystarczy je wystawić w pudełku w pobliżu tych otworów, pszczoły same je znajdą
Pozdrawiam, Maciek.
własnie nie chce ich wciagac teraz i wkładac do pudełek bo nie mam je gdzie przechowacSuppa pisze:A po co wkładać kokony do dziur? Wystarczy je wystawić w pudełku w pobliżu tych otworów, pszczoły same je znajdą
a jeszcze pytanie jeśli kiedys wezne sie za te kokony i włoze pare do tych dziur to nie ma roznicy czy je włoze przodem czy tyłem i tak tego nie rozrozniam wiec sie pytam czy nie bedzie problemu jeśli np włoze je tyłem do otworu.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Pliszku, na razie nie mam hodowli pszczół, ale od kilku miesięcy uważnie śledzę wątki o nich. Zrozumiałam, że można wyjąć kokony, sprawdzić, ale potem nie wkłada się ich z powrotem a umieszcza w pudełkach cienkimi warstwami.pliszek pisze: a jeszcze pytanie jeśli kiedys wezne sie za te kokony i włoze pare do tych dziur to nie ma roznicy czy je włoze przodem czy tyłem i tak tego nie rozrozniam wiec sie pytam czy nie bedzie problemu jeśli np włoze je tyłem do otworu.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
dzisiaj wyjąłem kokony z rurek - troszkę mnie przeraziła ilość tych które były po spotkaniu z pasożytami - około 30% , pozostałe jutro policzę i przebiorę jeszcze raz ..... zauważyłem w sumie 3 gatunki pasożytów: małe 2-3 mm białe larwy , większe około 6-7 mm larwy i bardzo malutkie ledwie widoczne coś czego było dużo - ale ledwie widocznych gołym okiem....
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Zainteresował mnie ten wątek, chciałabym zwabić i udomowić jakieś"dzikuski". Widziałam śliczne domki z cegły, gliny, rurek trzcinowych z siateczką i daszkiem, ale gdzie kupić odpowiedni domek?
ania1590
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chyba trzeba zrobić samemu.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Niedawno skończyłem łuskanie kokonów i jestem bardzo mile zaskoczony - populacja w tym sezonie powiększyła się ponad siedem razy
Murarki spisały się na medal.
I to mimo, że wiele rurek było spasożytowanych poczwarkami much, znalazłem też sporo martwych larw pszczół i komórek z niewykorzystanym pyłkiem. Dokładnie nie liczyłem, ale szacuję ich ilość na 10%.
Oprócz murarek znalazłem 20 kokonów miesierki, 19 chyba Osmia Caerulescens i kilkadziesiąt poczwarek Węgarnika.
W rurkach średnio było 7 kokonów, choć zdarzały się tylko z dwoma, a w rekordowych było 10 - 12. (mam na myśli rurkę zamkniętą na końcu kolankiem)
Taki widok cieszy oko
Teraz trzeba się brać za gromadzenie trzciny i rdestowca, biorąc pod uwagę przyrost potrzebuję ich przynajmniej 1,5 tysiąca Skąd ja tyle wezmę..
Murarki spisały się na medal.
I to mimo, że wiele rurek było spasożytowanych poczwarkami much, znalazłem też sporo martwych larw pszczół i komórek z niewykorzystanym pyłkiem. Dokładnie nie liczyłem, ale szacuję ich ilość na 10%.
Oprócz murarek znalazłem 20 kokonów miesierki, 19 chyba Osmia Caerulescens i kilkadziesiąt poczwarek Węgarnika.
W rurkach średnio było 7 kokonów, choć zdarzały się tylko z dwoma, a w rekordowych było 10 - 12. (mam na myśli rurkę zamkniętą na końcu kolankiem)
Taki widok cieszy oko
Teraz trzeba się brać za gromadzenie trzciny i rdestowca, biorąc pod uwagę przyrost potrzebuję ich przynajmniej 1,5 tysiąca Skąd ja tyle wezmę..
Pozdrawiam, Maciek.
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
I co Maćku z nimi zrobisz?
ania1590
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
U mnie też sporo komór z pyłkiem, jajek nie poznosiły czy co?
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!