Hiacynt w szkle - pędzenie hiacyntów

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p
Od: 17 lip 2011, o 22:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hiacynt w szkle - pędzenie hiacyntów

Post »

Moje hiacyntowe butelczyny stoją już na parapecie w kuchni i cieszą oko :)
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Mój biedronkowy hiacynt po dwóch miesiącach pobytu w zimnym przedpokoju i dwóch dniach w pokoju wygląda tak:
Darrjus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 mar 2012, o 16:43

Post »

A mnie interesuje to czy ten biedronkowy hiacynt z biedronki znów zakwitnie. Bo własnie po 2-3 tygodniach pięknych fioletowych kwiatków więdnie mi:( . Czy trzeba go uciąć czy wsadzić do ziemi czy co?
olka61
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lut 2011, o 19:29

Post »

Prześledziłam cały temat i zgłupiałam ;) z góry przepraszam ale proszę o konkretną odpowiedz.
Kupiłam kilka cebul hiacyntów, które następnie chłodziły się w lodówce 4 tygodnie (tak doradziła pani w sklepie) Posadziłam do ziemi i nie wiem co dalej ? Czy teraz powinny nadal stać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu bądź lodówce następne kilka tygodni ?
saymon
100p
100p
Od: 21 gru 2011, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak sadziłaś do ziemi, nie ma potrzeby chłodzić w lodówce. Same się schłodzą w zimę .
Ale, jeśli ta ziemia jest w doniczkach, to lepiej było najpierw posadzić ,poczekać 2 tyg. I dopiero do lodówki.
:wit
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 :-) )
olka61
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lut 2011, o 19:29

Post »

Tak ziemia jest w doniczkach i chcę by zakwitły mi w domu, nie na zewnątrz.
Postawiłam więc znów w lodówce ale nie wiem czy dobrze zrobiłam ? Jeśli tak ile je tam trzymać ? Na różowych hiacyntach widać już maleńkie wychodzące listki a na fioletowych póki co jeszcze nic.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Witajcie,
Pozwólcie, że podzielę się z Wami moimi pierwszymi doświadczeniami. Kupiłam cebulki w pażdzierniku. Włożyłam je w papierowej torebce do lodówki. 2 stycznia wyjęłam z lodówki, przez 30 minut moczyłam w zaprawie do cebul przeciw grzybom. Włożyłam do niewielkiej doniczki wyłożonej kawałkami styropianu dla drenażu. Czubek - trochę więcej niz 1/3 cebuli - wystaje z ziemi. Postawiłam na parapecie - jasno i chłodno tj. 10-15 stopni. Nie przykrywałam cebul, w celu zaciemnienia ale zrobię to dziś. Czyli podsumowując zrobiłam na odwrót w stosunku do tego, co radzicie (ukorzeniamy w cieple, chłodzimy po ukorzenieniu). Ja najpierw schłodziłam a potem ukorzeniałam, choć nie wiem, czy 10-15 stopni to akurat tak ciepło....

Nie przyjmuję opcji, że nie zakwitną - całą zimę woziłam się z cebulkami w lodówce (miałam też tulipany).

A teraz pytanie na śniadanie (właściwie lunch) - nie mam możliwości wsadzenia do gruntu, chyba, że komuś oddam. Ale to "my precious", więc nie oddam ;:185 Piszecie, że hiacynty w doniczce kwitną co drugi rok. Czy mogę je jakoś przechować bez wsadzania do doniczki i za dwa lata znowu posadzić do doniczki, żeby kwitły? Czy ktoś wykorzystuje te same cebulki do uprawy w doniczce wiecej niż raz? Wiem, że mogę na Was liczyć ;:162
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11

Post »

witam
Jakie macie doświadczenie z cebulkami pędzonymi w wodzie i wsadzanymi do ogrodu jesienią. Czy kwitną w kolejnym roku? Słyszałam, że są problemy z tymi "wodnymi" i cebulki nie przyjmują się w naturalnym środowisku.
paras
100p
100p
Od: 22 lip 2012, o 09:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam.
"Zmontowałem" :wink: mojego hiacynta w środę i wczoraj pojawiła się na nim pleśń, w okolicy korzeni. Czy to duży problem? Powinienem z tym jakoś walczyć, czy nie ruszać?
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Podłączam się do pytania paras. Właśnie wykryłam u siebie ten sam problem i nie wiem co robić. ;:185
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p

Post »

Mam pytanie odnośnie pędzenia hiacyntów. Posadziłam do ziemi z piaskiem, na tydzień wstawiłam do ciepłego i ciemnego pomieszczenia, ukorzeniły się więc do lodówki poszły. Ziemię mają dość suchą, czy je lekko podlać? Jestem laikiem więc pytam być może o oczywiste rzeczy.
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

;:7
trochę stron przeczytałam, ale w sumie chyba nie znalazłam informacji, co zrobić z tym hiacyntem ze szkła, jak już przekwitnie? mój nawet nie wypchnął kwiatka z między liści (wyczytałam, że pewnie był źle schłodzony ;:222 ale takiego kupiłam) a już zasuszył środek i nie wiem co z nim dalej robić?
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
saymon
100p
100p
Od: 21 gru 2011, o 19:58

Post »

IwonaJ pisze:Mam pytanie odnośnie pędzenia hiacyntów. Posadziłam do ziemi z piaskiem, na tydzień wstawiłam do ciepłego i ciemnego pomieszczenia, ukorzeniły się więc do lodówki poszły. Ziemię mają dość suchą, czy je lekko podlać? Jestem laikiem więc pytam być może o oczywiste rzeczy.
Nie podlewaj. W czasie chłodzenie to może zaszkodzić bardziej niż pomóc. Podlejesz po wyjęciu z chłodzenia. Jeśli bardzo chcesz coś z tym zrobić , postaw na wilgotnej szmatce.

-- 26 sty 2013, o 20:49 --
mniodkowa pisze: ;:7
trochę stron przeczytałam, ale w sumie chyba nie znalazłam informacji, co zrobić z tym hiacyntem ze szkła, jak już przekwitnie? mój nawet nie wypchnął kwiatka z między liści (wyczytałam, że pewnie był źle schłodzony ;:222 ale takiego kupiłam) a już zasuszył środek i nie wiem co z nim dalej robić?
Wyrzuć . Szkoda Twojego czasu na robienie z nim cokolwiek.
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 :-) )
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p

Post »

Dzięki saymon. Hoduję hiacynta trzymając się Twoich doświadczeń, z uwagą prześledziłam kolejne etapy pędzenia hiacynta i mam nadzieję na tak piękny okaz jak Twój.
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

hiacynt

Post »

Moja hiacynta (cebula kupiona w B....) urodziła maleństwo.Oto ono.. Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”