Kwiatuszki Filigranowej cz.III

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiatuszki Filigranowej cz.III

Post »

Ja ukorzeniam wszystkie rośliny przez cały rok. Możesz powyżej zerknąć w weekend zrobiłam pdkłady z monstery obliqua .
Filodendrona jednego też dałam do ukorzenienia, ale filodendrony zazwyczaj więcej czasu potrzebuja aby korzonki wypuscić;) :wit
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p
Od: 3 sie 2010, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Patrycja muszę cię spytac, bo mnie skręci z ciekawości - czy to jest ta vanilka którą brałaś ode mnie?
x-F-7
---

Post »

Nie Izuś vanila od ciebie dopiero teraz zaczyna wypuszczać młode listeczki, wieki się aklimatyzuje u mnie, ale miejsce już jej dopasowałam;) :wit .
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

bo powoli zaczynałam ci jej zazdrościc :;230 ja nie mogłam jej miejsca dopasowac, zresztą widziałaś jakie liście u mnie wypuszczała - mikroskopijne ;:223
x-F-7
---

Post »

Dajmy jej czas, a pokaze na co ją stać:D:D :wit

Aglaonema silver queen.
Obrazek
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

Filigranowa27 pisze:Dajmy jej czas, a pokaze na co ją stać:D:D :wit

Aglaonema silver queen.
Obrazek
piękna, moja jak na razie jest oszczędna z przyrostami :;230
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jest elegancka, dystyngowana i piękna.
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Filigranowa27 pisze:
Kolejna monstera obliqua zwana filodendronem dziurawym:).

Obrazek
Pati bardzo Cię lubię i podziwiam za miłość do kwiatów,ich ilość ale na miłość boską ...monstera i filodendron to nie to samo ;:145 i przy okazji poprawy...mój skrzydłokwiat jest olbrzymi w porównaniu z Twoim...szukałem Twojego olbrzyma bo powiedziałaś,że może mój kiedyś dorówna twojemu... :oops: Mój jest dwa razy większy :oops: :oops: jak nie trzy :oops: :oops:

Faktycznie w mojej książce spotkałem się z porównaniem monstery z filodendronem ale to porównanie dotyczyło "tych naprawdę ogromnych liści". Pozwól,że wytłumaczę to obrazkowo...
to jest monstera dziurawa..
Obrazek

różnica pomiędzy monsterą a filodendronem jest taka,że monstera dziurawa ma dziury,filodendron ich nie ma.
Jak ktoś ma się czepić tego co napisałem...monstera dziurawa może nie mieć dziur jeżeli nie będzie miała wystarczającej ilości światła.Niektórzy piszą tu na forum,że zraszanie powoduje powstawanie dziur... :roll: kwiatek to kwiatek czasami nawet pieszczoty nie wystarczą. :wink:

Twoja bezlistna monstera czy" filodendron dziurawy "jak to nazywasz..produkuje łyse pędy bo nie ma pewnie wystarczającego oświetlenia/światła,ale ukorzenisz,sprzedasz...
Przy dużej ilości kwiatów w jednym pomieszczeniu naprawdę jest ciężko zapewnić odpowiednie warunki każdej roślince.Pomimo,że je kochamy i wiem,że Ty je kochasz,ale nie fochaj się za ten post.Miałem się nie wtrącać ale mam "dzień prawdy dzisiaj"..
Pozdrawiam :wit
Dla mnie ten twój filodendron dziurawy to zostanie monsterą a nazywaj już jak chcesz.. :roll: mi kiedyś Arleta zwróciła mi uwagę na temat błędnego nazywania jakiegoś badyla to zamknąłem wątek..mam nadzieję,że tego nie zrobisz .. ;:168 to jest forum... ;:4
Nawet jak popatrzysz zna łodyżki to monstera ma nie dużo wspólnego z filodendronem.. :wink:
Ratownik1
100p
100p
Od: 8 sty 2012, o 18:35

Post »

Dobra zmiana. ;:333
x-F-7
---

Post »

Miro nie mam za co się obrażać, każdy może swoją opinię napisać, szanuję każde zdanie:) I wątku tak jak ty nei zamykam :wit ;:4 .
Awatar użytkownika
foorfooq
200p
200p
Od: 20 paź 2011, o 22:37

Post »

Patrycjo ma rację Mirek, że zwrócił Ci uwagę. Po tym jak 19 listopada raflezja podała Ci poprawną nazwę, ponownie kilkakrotnie podajesz nieprawidłową :? i to zarówno w swoim wątku osobistym jak i sprzedażowym.
Filigranowa27 pisze:Monstera obliqua to właściwa nazwa, filodendron dziurawy to spolszczona nazwa, a moja pani z jednej kwiaciarni mówi na ten kwiat"rentgen";) :wit .
Monstera a filodendron to są to zupełnie dwa różne taksony, chociaż należą do jednej rodziny Araceae i bynajmniej filodendron nie jest spolszczoną nazwą dla monstery. Nadawaniem poprawnych nazw systematycznych zajmują się naukowcy botanicy a nie panie z kwiaciarni.

Tak jak napisała raflezja poprawna i jedyna prawidłowa nazwa dla tej rośliny to Monstera obliqua czyli po polsku monstera ukośna lub perforowana.

Ponieważ także sprzedajesz rośliny obowiązują Cię bardziej rygorystyczne standardy w kwestii prawidłowego nazewnictwa.

Ponadto forum ma służyć oprócz pogaduszek o ... Maryni podobno propagowaniu wiedzy. Skoro tak, każdy powinien dołożyć starań aby nie wprowadzać innych użytkowników forum w błąd a także innych użytkowników internetu, którzy bez logowania (bo to forum tego nie wymaga) trafiają tu w poszukiwaniu informacji.

Był wątek o używaniu prawidłowych nazw systematycznych na forum zamiast "Robsiki,olki,hojki,benki,eszki,kobylki .. itd...":

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=49415

Zacytuję co napisała KaRo w wyżej wymienionym wątku:

"Proszę wszystkich użytkowników (...) zakończcie już ten zwyczaj
dziwacznego nazewnictwa roślin o których piszecie w wątkach (...)
Takie wymysły nie mają nic wspólnego z roślinami, ogrodnictwem i naszym hobby.
To nie jest dobre działanie na rzecz forum...
Nie odnajdzie nas nikt szukający w sieci informacji, dot. konkretnej rośliny a jeśli już tu trafi, to w pierwszym momencie musi mieć nie najlepsze zdanie o nas tu piszących..."
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Aglaonema - jak zwykle jej liście przyciągają wzrok ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
x-F-7
---

Post »

Dobrze kochani zostanę przy nazwie monstera obliqua;) :wit .
x-F-7
---

Post »

syngonium z różowymi liśćmi jeszcze kolorku nie straciło na zimę do końca:).

Obrazek

Hoja bella po bardzo ostrych cięciach od wiosny,zakończonych jesienią zaczyna powoli się odradzać i ma też 1 pąk kwiatowy, jak go nie zasuszy to będzie kwitnienie:).
Obrazek

Storczyk biały multiflora po zakupie stracił w ciągu paru dni wszystkie kwiaty, ale dajel wydłuża pędy i mam nadzieję,że się jeszcze rozkiwtnie, na razie wygląda tak:
Obrazek
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pati u Ciebie jak zwykle + same rarytasy.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”