Kaktusy i sukulenty zimą.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jak dbać o kaktusy zimą?

Post »

Przez kilka lat zimowałem w ten sposób swoje rośliny. Przeżywały bez najmniejszego problemu. Odradzam tego typu działania w przypadku rodzajów wrażliwych na uszkodzenia systemu korzeniowego czyli np. Ferocactus czy Echinocactus. Generalnie duże i stare rośliny mogą mieć z tym problem, ponieważ one dłużej odbudowują uszkodzenia systemu korzeniowego. Bardzo małe roślinki także mogą mieć przy tej metodzie problem ponieważ roślina bez ziemi znacznie zwiększa swoją powierzchnię parowania i traci zdecydowanie więcej wilgoci niż roślina posadzona i dobrze ukorzeniona. Rośliny wybite z doniczek, bez ziemi są również bardziej wrażliwe na spadki temperatury, zwłaszcza poniżej 0*C. To również warto mieć na uwadze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
esculap72
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2012, o 22:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

popiolek69 pisze:Zależy o jakich konkretnie piszesz bo sukulenty to za szerokie pojęcie.
ejacek pisze:
musisz konkretnie napisać jakie sukulenty , generalnie mogą raz po raz trochę wody dostać .
A więc aloes, escheveriae, crassulae (część jest nabyta niedawno w tyci doniczkach). Oraz także malutkie: havorthiae i gasteria. [od razu przepraszam za ewentualne złe napisanie nazw]
atkaxxx
100p
100p
Od: 25 cze 2012, o 21:38

Post »

Kochani, proszę o wskazówki i rady:
Czy ten kwiat też ma być zimowany jak kaktusy (bez wody, niska temperatura, zacienienie)?
Obrazek

I teraz dwa pytania - czy widoczna na zdjęciu Crassula też ma być zimowana jak kaktusy?
I czy te malutkie kaktusy widoczne w białych doniczkach najpierw przesadzić do ziemi kaktusowej a potem zimować? (teraz są w podłożu takim kupnym,,,)
Obrazek

Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

atkaxxx pisze:Czy ten kwiat też ma być zimowany jak kaktusy (bez wody, niska temperatura, zacienienie)?
Niższa temperatura, mikroskopijne ilości wody, nie ciemno
To samo dotyczy dwóch zewnętrznych z niższego zdjęcia.

Środkowy to kaktus i jemu należy się hardcore

Niech mnie ktos doświadczony poprawi, pliz i doda (to juz informacja dla mnie osobiście), czy taki sam hardcore zaserwować dla Euphorbia obesa?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Euphorbia obesa jak standardowe kaktusy czyli na sucho i ok. 10 stopni (chyba że małe siewki). Oczywiście ta na zdjęciu to E. enopla która musi mieś trochę cieplej niż obesa.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, Konrad. Właśnie dlatego zapytałam, bo chciałoby się jak kaktusa, a to jednak Euphorbia.
Moje kaktusy nigdy jeszcze nie przeżywały "prawdziwej" zimy, a im mniej błędów zrobię, tym mniej będzie przykrych niespodzianek, chociaż mam wrażenie, że całkiem bez tego się jednak nie obejdzie ;)
atkaxxx
100p
100p
Od: 25 cze 2012, o 21:38

Post »

Lucy nie strasz, że Twoje kaktusy nie przeżywały zimy...
Ja wszystkie moje większe kaktusy wywiozłam do mamy do piwnicy, tam będą mieć wymagane do zimowania warunki. Jeśli je stracę, to się załamię... Bo to moja nowa kolekcja, po przeprowadzeniu się do nowego mieszkania..

Euphorbia obesa - piękne i niespotykane kaktusy... nawet ciężko je zakupić w sklepach... przyznam, że nie widziałam w sprzedaży. Ale niesamowite, naprawdę (wygooglałam i pooglądałam w internecie:))

-- 29 lis 2012, o 10:36 --

oczywiście dziękuję też za rady. Te małe moje też pojadą do mamy... nie ma wyjścia:)
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11

Post »

Mała poprawka Euphorbia to nie kaktusy lecz wilczomlecze, E. obesa to stosunkowo łatwe roślinki i szybko rosną z nasion :)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ze wszystkim się zgadzam, co nie znaczy, że nie żal by mi było wyrzucić, juz tak mam ;)

atkaxxx pisze:Lucy nie strasz, że Twoje kaktusy nie przeżywały zimy...
Stop! Wróć!
Nie 'nie przeżywały', bo padały, tylko 'nie przeżywały', bo nie miały okazji!
Do zimowania moje podejście drugie, po pierwszym nieudanym (kilka lat temu podjęłam taka próbę, ale gdzieś na przełomie grudnia/stycznia zmiękłam, odkręciłam grzejnik i zaczęłam podlewać... ;:124 Faktem jest, że prawdopodobnie część by jednak padła, bo temperatura spadała często gęsto do zera)
Tak więc, Aniu - dobrze będzie, bo inaczej byc nie może! A jeszcze z takim wparciem jak tu! ;:180 ;:180
Ja juz czekam na kwiatki (pierwsze w życiu po tylu latach mieszkania z kaktusami...), w końcu jakiś MUSI sie udać :heja
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Orientuje się ktoś czy Echinopsis eyriesii w czasie zimowania powinien być w całkowitej suszy czy jednak czasami dać mu "łyżeczkę wody"?
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Zupełna susza
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A moje ulubione L.williamsii takie żałośnie sflaczałe.. Inne lofoforki (jak i pozostałe gatunki) jakoś mniej, chociaż traktowane dokładnie tak samo i w podobnym wieku są.
Czy ktoś mi podpowie na co zwrócić szczególną uwagę, żeby ich nie stracić?
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Wszystko zależy od temperatury w miejscu zimowania. jeśli za duża to oczywiście nie jest dobrze i dlatego [[nazwa-zakazana]] bardziej miękka. Jeśli chłodo... To ten typ tak ma, tak ma być. No, chyba, że była przelana jesienią - ale tego wariantu (najgorszego) przecież nie zakładamy... ;:131
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”