Eukaliptus guni i inne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie
Kupiłam wiosną sadzonkę eukailptusa. Miała 05 m teraz około metra. Zasadziłam ją w ogrodzie. Zastanawiam się, czy mogę ją teraz wykopać i wsadzić w donicę, żeby przezimował w domu. A może to bez sensu? nie chciałabym aby mi zmarzł? Poradźcie co robić? Mieszkam w podlaskim więc zimy niestety srogie.
i identycznie zrobiłam z prusznikiem. Tylko sadzonki są wkopane w ogrodzie w doniczkach w takim jakich przyszły, więc łatwo będzie je wykopać.
Zabierać je już teraz do domu czy poczekać?
Przepraszam za moją niewiedzę, ale dopiero zaczynam bawić się w projektowanie własnego ogrodu i jak widać z marnym skutkiem
i identycznie zrobiłam z prusznikiem. Tylko sadzonki są wkopane w ogrodzie w doniczkach w takim jakich przyszły, więc łatwo będzie je wykopać.
Zabierać je już teraz do domu czy poczekać?
Przepraszam za moją niewiedzę, ale dopiero zaczynam bawić się w projektowanie własnego ogrodu i jak widać z marnym skutkiem
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Eukaliptus gunni i prusznik niebieski raz jeszcze
Rośliny o których piszesz mogą znieść krótkotrwały spadek temperatury do -10OC. Dla twoich roslin jest za wcześnie abyś je przenosiła do domu. Ja z swoimi roślinami pojemnikowymi (kuflik, metrosideros, oliwki, fikus, len nowozelandzki, prusznik, oleander, laurowiec, mirt, choisya,lantany i inne) wnosze do zimowego pomieszczenia w momencie kiedy temperatura nocami spada poniżej 5 OC. Rośliny przechowuje w zimnym pomieszczeniu max do 10 OC, skąpo podlewam, tyle tylko żeby miały troszkę wilgoci. Taki spoczynek dla roślin jest o tyle korzystny, ze w ich przypadku stymuluje tworzenie sie paków kwiatowych, które masowo zakwitną na następny rok. Warto by było abyś przed przeniesieniem dobrze zlustrowała swoje rosliny, czy nie maja szkodników ( głównie przędziorki) oraz wykonać zabiegi pielęgnacyjne , polegające na usunięciu obumarłych części roślin, np: liscie, podejrzanie wyglądających (choroba grzybowa). Profilaktycznie możesz opryskać nawozem o niskim stężeniu, ale nie zawierającym duzo azotu. Najlepszy bedzie nawóz jesienny, bądz do roslin kwitnących ewentualnie kwasolubnych. Tutaj dobry też może byc florowit. To chyba wszystko reszta to dogladanie i wyczekiwanie wiosny
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- seatcordobawrc
- 50p
- Od: 12 maja 2012, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Eukaliptus guni - jak z tym jest?
Ja na szczęście problemu z wysokością mieć nie powinienem, bo na klatce schodowej mam grubo ponad 3 metry wysokości. Mam 4 eukaliptusy, z czego 2 guni (4 nasionka takie same), jeden wygląda jak guni, ale jest zielony, a jeden nie mam pojęcia co to za odmiana. Jak zrobię fotki to wstawię
Piotrek
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2012, o 18:57
To czekam na fotki bo minęły 3 tygodnie i u mnie nic, niiiiiiiiiiiiiic
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 1 cze 2010, o 12:23
A jak ma się sprawa z Eucalyptus debeuzevillei , mi wykiełkowała w doniczce ładna kępka na amerykańskich stronach piszą żę powinien wytrzymać - 20 , w google widziałem zdjęcia tego gatunku , w naturalnym środowisko są całe oszronione w żimie. Macie z tym gatunkiem jakiś doświadczenia
Re: Eukaliptus
Właśnie dostałam śliczną sadzonkę eukaliptusa górskiego?.i?.nie wiem co dalej? Nie byłam jeszcze przygotowana na to drzewko i nie bardzo wiem co robić. Przesadzać od razu? Zaczekać do wiosny? Jak myślicie?
Czy mogę ustawić drzewko na parapecie, okno na południowy zachód, prawie zawsze uchylone (również zimą), grzejnik zakręcony? Czy może lepsze będzie stanowisko w głębi ogrzewanego (tylko zimą) pokoju (okno z tej samej strony ale bez bezpośredniego słońca)?
Proszę, poradźcie..
Czy mogę ustawić drzewko na parapecie, okno na południowy zachód, prawie zawsze uchylone (również zimą), grzejnik zakręcony? Czy może lepsze będzie stanowisko w głębi ogrzewanego (tylko zimą) pokoju (okno z tej samej strony ale bez bezpośredniego słońca)?
Proszę, poradźcie..
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2012, o 18:57
Jak pisałam wcześniej kupiłam eucaliptus globulus. Po 2 mies. Coś wyrosło. Eucaliptus kupiłam na All. w oryginalnym opakowaniu producenta. Rośnie mi w tej chwili 3 roślinka. Nie przypomina jednak eucaliptusa. Liście są jasne, rosną po 3, przypominają podwójne serce. Raczej nie ma możliwości żeby to był jakiś chwast, chyba ze wszystkie od producenta, ponieważ nic innego mi w tej ziemi nie wyrosło. każda roślinka wygląda tak samo. Poniżej przedstawiam zdjęcia. Czy to jest rzeczywiście eukaliptus?
Pozdrawiam Karolina
Eukaliptus - przesadzenie
Witam
W maju br zakupiłem sadzonkę (15 cm) Eukaliptusa. Popełniłem błąd, ponieważ zamiast wsadzić go od razu do doniczki wsadziłem bezpośrednio w ziemię. Było mu tam na tyle dobrze, że urósł do ponad 2,5 metra. No i teraz mam problem. Eukaliptusy nie wytrzymują większych mrozów więc przesadziłem go do dużej donicy. Zauważyłem jednak, że końce listków zaczęły lekko więdnąć, ale myślę, że to normalne. Zastanawiam się nad przycięciem roślinki, ale nie wiem kiedy najlepiej to zrobić i jak (w jakim miejscu go poprzycinać).
Proszę o pomoc osoby, które przycinały już eukaliptusy.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/52e ... 4b329.html
Pozdrawiam. Marcin
W maju br zakupiłem sadzonkę (15 cm) Eukaliptusa. Popełniłem błąd, ponieważ zamiast wsadzić go od razu do doniczki wsadziłem bezpośrednio w ziemię. Było mu tam na tyle dobrze, że urósł do ponad 2,5 metra. No i teraz mam problem. Eukaliptusy nie wytrzymują większych mrozów więc przesadziłem go do dużej donicy. Zauważyłem jednak, że końce listków zaczęły lekko więdnąć, ale myślę, że to normalne. Zastanawiam się nad przycięciem roślinki, ale nie wiem kiedy najlepiej to zrobić i jak (w jakim miejscu go poprzycinać).
Proszę o pomoc osoby, które przycinały już eukaliptusy.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/52e ... 4b329.html
Pozdrawiam. Marcin
Re: Eukaliptus - przesadzenie
Hoop Hoop
Czy nikt z forum nie przycinał Eukaliptusa???
Marcin
Czy nikt z forum nie przycinał Eukaliptusa???
Marcin
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Faktycznie ładnie się rozrósł, ja swój zabierając do domu, przesadzam i po prostu przycinam tak, żeby nie był za duży, ale mój rósł w doniczce całe lato i jest mniejszy
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mój rośnie W tej chwili na parapecie w kuchni, jest naprawdę ładny i dobrze sobie radzi. Nie cięłam go jeszcze.
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja też miałem spory okaz . Po wniesieniu przed mrozami do domu umarł w niecały miesiac .....
Gunni potrzebuje spoczynku np w chłodnej piwnicy
Gunni potrzebuje spoczynku np w chłodnej piwnicy
Maniak roślin egzotycznych
Witam, odnawiam temat, mam eukaliptusa ok. 10 cm postanowiłem go przezimować w piwnicy by wiosną fajnie odbił, A wy jak zimujecie swoje eukaliptusy?