Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Post »

Dziękuję Asiu i Kasiu za rady co do polystachye. Lato spędziła na balkonie a i teraz ma wilgotność na parapecie ale jakoś niechętna do kwitnienia. Ponieważ ostatnio mam z odzysku duże, ponad 100 l akwarium (wiwarium na razie stoi w kącie jako tafle szkła i czeka na sklejenie, może do końca roku w końcu się zmaterializuje...) więc mam miejsce i zaraz tam pójdzie, pod światełko, które doświetla akwarium. Może wtedy pokaże te konwaliowe kwiatuszki. Chciałabym je zobaczyć na żywo :roll:

Asiu, tak, cały opis dotyczy tylko i wyłącznie Masdevalli. Jak troszkę się zagęszczą to pokażę jak to wygląda. Wszystkie storczyki u mnie albo rosną w koszach wiklinowych wyłożonych folią (głównie Phalaenopsisy) lub w doniczkach glinianych (cattleyaste, oncidiowate). Podobnie jest z innymi roślinami, nie koniecznie storczykowatymi. Jakoś nie lubię plastiku :oops: I widzę, że się świetnie czują więc każdy nowy nabytek, jeśli jest odpowiednia pora, wiosna lub wczesne lato, i/albo nie próbuje np. kwitnąć to od razu jest przesadzany.
Teraz próbuję przesadzać w doniczki korkowe rośliny do wiwarium by jak będzie sklejone mogły już rosnąć w docelowych, estetycznych domkach. Na razie jako jedyne są w plastikowych doniczkach ale rosną tak od maleńkich siewek.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dzięki Małgosiu i Kasiu, że dzielicie się swoim doświadczeniem ;:196
A u mnie kolejne kwiatuszki Polystachyii wyglądają na światło dzienne:

Obrazek Obrazek Obrazek
No i już następna pochewka powoli dojrzewa :)

A teraz pierwsze u mnie kwitnienie - Psychopsis Butterfly. Ciemno dziś było, więc fotki wątpliwej jakości..

Otwieram się i obok w następnym dniu:
Obrazek Obrazek

I trochę szczegółów:

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Łodyga Psychopsisa ma prawie metr długości. Zaryzykowałam i do zdj.wyjęłam podpórkę :)
Obok zdjęcie mojej Phal. schilleriana. Szykuje się jej czwarte kwitnienie u mnie (marzec 2010, styczeń 2011, marzec 2012 i pokazał się kolejny pęd :heja )
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu piękne kwitnienia.Masdevallia może i lepiej że kwitnie stopniowo przynajmniej dłużej będzie cieszyć oczy.Gratuluję kwitnienia Psychopsisa,pęd faktycznie spory lecz ja mam phalaenopsisa. którego pęd ma już 160 cm i jeszcze nie kwitnie.Pierwsze pąki dopiero się pokazują,powyginany jest jak paragraf.Brawa dla schilleriany za jej nowy pęd.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Cześć Asiu :)
Przyszłam pochwalić Twoje kwiatki: masdevallia striatella jest rewelacyjna- u Ciebie jak już jakaś masdevalia kwitnie, to na całego ;:333 Equestris niesamowity; baardzo lubię, kiedy się tak dużo "dzieje" na roślinie i mam nadzieję, że i mój maluszek pójdzie w jego ślady.
Polystachię chwaliłam już nie raz, więc tym razem odpuszczę :wink: - ale widać, że masz do niej rękę!
Gratuluję Ci bardzo sukcesu z Psychopsis Butterfly; a chyba nie jest to łatwa roślina. Bardzo ciekawe zdjęcia, szczególnie ujęło mnie pierwsze ujęcie z "profilu", choć i ostatnie mnie "rozwala"- ktokolwiek je robił, pogratuluj fotografowi :)

Moja phal. schilleriana rosła cieniutko, aż w końcu padła w czasie mojego urlopu. Dlatego domyślasz się pewnie, że podziwiam jak sobie z nią/nimi radzisz. Czekamy na burzę kwiatów! ;:138
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
furious
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Kontakt:

Post »

hej Art :wit
Psychopsis Butterfly miałem okazję raz widzieć na żywo, w łódzkiej palmiarni na wystawie storczyków;
robi piorunujące wrażenie ;:333 super okaz w kolekcji
Awatar użytkownika
anabell
200p
200p
Od: 18 gru 2011, o 10:54
Kontakt:

Post »

:wit
Psychopsis Butterfly :shock: wyjątkowy a zdjęcia piękne , super zbliżenie :)
Awatar użytkownika
deszczowka79
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witaj :D
piękne zbliżenia Masdevallia striatelli ,takie małe a jak cieszy oko ;:167
a Psychopsis Butterfly zachwyciła mnie ,jeden kwiatek ale jak długi pęd ;:224
Zapraszam na pogaduchy
Storczykowe parapety u Jolanty
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu, podczytuje twoj watek regölarnie. Piekne kwitnienia prezentujesz
a i wymiana doswiadczen bardzo przydatna tym bardziej ze nie wszystkie sposoby opisywane w literaturze sie w domowych warunkach jednakowo u wszystkich sprawdzaja.
masdevallia striatella ma pieknie wybarwione kwiatuszki i takie mnöstwo ze na pewno jeszcze dlugo bedziesz sie cieszyc ich kwitnieniem. Psychopsis faktycznie bardzo wyrosniety. Nie wiem czy lezy to na odmianie czy ilosci swiatla? Osobiscie mam Psychopsis Mariposa (ma juz trzy lodygi) ale nie jest taki wysoki. kwiatuszki Polystachyii takie subtelne i niewinne. Wielkie brawa dla schilleriany za takie czeste kwitnienie. Teraz chyba ich czas bo moja ma aktualnie tez ped.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Ależ Wy pięknie "ujmujecie" te swoje storczyki!
Obrazek
Obrazek
Narodziny,dzieciństwo. . .
Dziwnie blisko mi ostatnio do takich retrospekcji.Starość?! :( :wink:
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52

Post »

Art mam prośbe do ciebie nie chce ci zasmiecać wątku swoimi zdjęciami , zobacz moje nowości storczytowe bo się o nie boje , catleya ma mech i nie wiem czy ją przesadzić a dendrobium jest pomarszczone i ma takie czarne naloty . Może mi coś podpowiesz? już ci bardzo za to dziękuje .
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dziękuję serdecznie wszystkim odwiedzającym mój wątek ;:196

Ostatnio u mnie zimowy 'pogrom pączkowy'. I tak, Phalaenopsis equestris pomimo pięciu pędów, które wydała zarówno roślina mateczna
jak i wszystkie keiki - zasusza i zrzuca dosłownie wszystkie pączki już w fazie zaledwie 2mm wielkości. Jednocześnie wciąż i wciąż tworzy nowe.
Czy tak będzie aż do wiosny ? Stanowczo dla niej za ciemno i za zimno.

Phalaenopsis lueddemanniana wydała pąk ok. 6 mm na czubku dłuuuuugiego pędu i również go zrzuciła :?

Dtps Purple Gem Blue wciąż tworzy pąki od sierpnia. Też ostatnie już zasusza, ale jeszcze niedawno był piękny:

Obrazek

Niespodziankę zrobił mi ostatnio Mediocalcar Decoratum kupiony na wystawie w Sosnowcu rok i 8 mies. temu.
Wyglądał po zakupie tak (ten najmniejszy na dole):

Obrazek Obrazek

Rozrósł się ładnie i zakwitł w moim akwarium - najpierw pojedynczymi kwiatuszkami, potem całą łączką:

Obrazek Obrazek

Obrazek

Przesyłam więc wszystkim trochę słonecznych klimatów, bo roślina wygląda wiosennie ;:3
Marzena
100p
100p
Od: 4 lut 2012, o 20:50

Post »

Dtps Purple Gem Blue - gdzie można dostac takie cudo? ;:oj
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Asiu, cudne jest Mediocalcar Decoratum a w Twoim wydaniu wydaje się jeszcze piękniejsze. Coś mi się wydaje, że mam następne chciejstwo do orchidarium, które sklejone ( w końcu po 1,5 roku stania w kącie jako szyby) czeka na urządzenie... Napisz jak duże są jego kwiatuszki...

U mnie podobnie z pączkami choć myślałam, że będzie gorzej a tu niespodzianka, zaczynają pęcznieć i nawet się ładnie otwierają tylko zdjęć nie ma jak zrobić bo słoneczka mało. Byle do wiosny :D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”