Szczepienie pomidorów

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szczepienie pomidorów

Post »

Wegetatywne cechują się silnym ulistnieniem i mocną budową krzaków, generatywne są bardziej wątłe, mają drobniejsze liście, obficie owocują.
Pozdrawiam, Maciek.
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Gdzie można kupić klipsy do szczepienia pomidorów w ilości mniejszej niż 1000szt?
Czy ktoś szczepił VP1?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Ja mam pytanie techniczne - czy nasiono pomidora na podkładkę i drugiego który ma być naszczepiony posiać po jednym nasionku do doniczki i tak szczepić? czy zrobić rozsadę i dopiero wtedy szczepić?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

x-xm-a

Post »

Dzięki forumowicz,
Ja już trochę poczytałam i z resztą już kiedyś szczepiłam, ale nie pomidory. To w sumie b. łatwe. Zapytałam bo widziałam różne szkoły. Tutaj widać, że szczepią na b. młodych i sadzonych pojedynczo. Ja się trochę boję potem wybiegania i zbyt niskiego miejsca szczepienia jak sadzonka będzie większa a zalecają szczepienie 17 dni od wysiewu podkładki... 2-tygodniowa siewka to maleństwo
A maksymalna średnica podkładki do szczepienia to jaka? a optymalna?
Można zrazom liście usuwać przed zaszczepieniem?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

monika pisze:A maksymalna średnica podkładki do szczepienia to jaka? a optymalna?
To musisz pytać tych co się tym parają. Moje skromne zdanie jest takie, że jest tyle odmian pomidorów, iż można z powodzeniem wybrać takie, które nie są zbyt wrażliwe na choroby korzeni i nie stwarzają zbytnich problemów w uprawie niż bawić się w szczepienie. Poza tym to podraża uprawę.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wydaje mi się, że najprostszy sposób szczepienia ogórków na dyni, jest na filmiku: ???????? ?????

Dyńki są większe, bo mają już zaczątki liści właściwych. Ogóreczki mają dopiero liścienie. Ciekawe, czy w ten sposób można by szczepić pomidory?
x-xm-a

Post »

forumowicz odmiana, którą chcę naszczepić nie jest wrażliwe na choroby korzeni, ma po prostu baaardzo mały system korzeniowy. Miała tak już jako sadzonka (wyjmowałam to widziałam) i jako dojrzały krzak (też widziałam jak wyrywałam jesienią). Łatwo go zasolić. A ponieważ jest smaczny i bardzo wczesny więc 2-gie podejście do niego w przyszłym roku ale właśnie poprzez szczepienie. Jeśli nie przyniesie efektu będę szukać czegoś innego.
Ja myślę, że wszystkie w typie 'bawolego' tak mają widząc jak forumowicze narzekają że to trudne i kłopotliwe w uprawie pomidory. Koszty dla mnie żadne, raczej zabawa, ze dwa/trzy takie krzaki chcę posadzić na podkładce z mojego potężnego.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ja bym równolegle do szczepienia Moniko zrobił jeszcze jeden eksperyment. Mianowicie te odmiany generatywne przepikował do niczym nie nawożonego torfu odkwaszonego i nawoził b. małym stężeniem nawozów. Co Ci zależy ?. A moze one już są uszkadzane w fazie rozsady i ten marny system korzeniowy jest stąd, że dla tego pomidora stężenie nawozów w podłożu rozsady jest za duże i korzenie sie nie rozwijają.
x-xm-a

Post »

forumowicz pisze:..A moze one już są uszkadzane w fazie rozsady i ten marny system korzeniowy jest stąd, że dla tego pomidora stężenie nawozów w podłożu rozsady jest za duże i korzenie sie nie rozwijają.

oczywiście, że tak też może być, tyle, że chyba to trzeba zrobić już na etapie wysiewu, tak myślę na podstawie moich obserwacji. Pomijając fakt, że nasiono jak kiełkuje w zasadzie ma swój zapas jedzonka i może być wysiane w jałowym podłożu, to po pierwsze dysponuję tylko sphagnum - cudowne podłoże do wysiewu i z moich doświadczeń ma jakieś właściwości antyseptyczne, ew w tym wysieję, bo wór torfu odkwaszonego jest mi niepotrzebny.
Rozsadę też bym prowadziła w sphagnum...aż si boję tego podlewania nawozami...trzeba mieć dużo wprawy przy wprowadzaniu nawozów do takich podłoży jak torf czy sphagnum...łatwo zasolić moim zdaniem jeśli podłoże nie będzie odpowiednio wilgotne. Mylę się?
Ale pomysł mi się podoba. Biorę też pod uwagę bardzo słabą jakość nasion które miałam.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Bez obaw. Jeśli będziesz podlewać nawozem w stęzeniu przewidzianym do oprysku dolistnego nie zasolisz tak szybko. Pomysł z chudym podłożem podsunął mi właśnie Twój Sybirskij , który już w doniczkach wyglądał na zdechlaka a był traktowany na równi z pozostałymi odmianami.
Podłoże miałem takie:
http://www.hollagro.pl/userfiles/image/17.jpg

To tez torf sfagnowy i problemów nie miałem .
x-xm-a

Post »

I właśnie o ????????? ??????? mi chodzi. Czyli sam zauważyłeś, że to był zdechlak ale z powodu zasolenia. Ja już siewki przerzuciłam do nowego podłoża pół na pół ze sphagnum. Teraz myślę, że przypadek sprawił, że on u mnie był zdrowy, bo puściłam na kilka pędów.
Kilak osób było chętnych na tego pomidora, a mnie by sumienie gryzło jakby ktoś go potem przeklinał, dlatego na akcje nie dałam. A Twój torf to torf wysoki odkwaszony do odpowiedniego pH, sphagnum to mech, zielsko.

forumowicz tak czy siak myślę, że jak zaszczepię na moim 'od ogrodnika' i puszczę na 3 :roll: pędy może będzie lepiej, tzn będę mieć z nim święty spokój. Ale zrobię niebawem próbę już z moich nasion i posieję w bogatym podłożu i w sphagnum. Bo może to jednak była kwestia beznadziejnych nasion.

i powtórzę pytanie
A maksymalna średnica podkładki do szczepienia to jaka? a optymalna?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”