Stefanotis bukietowy - liście żółkną, opadają i inne problemy w uprawie
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Stefanotis Bukietowy
Mój przez całą zimę był nad grzejnikiem bo innego miejsca już nie miałam i nawet będzie mi znów kwitł.
Wiem że nie lubi jak się go przestawia czy jak inna roślinka go dotyka (tak czytałam)
Wiem że nie lubi jak się go przestawia czy jak inna roślinka go dotyka (tak czytałam)
- ONA-NINA
- 200p
- Od: 10 lip 2012, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
oo!czyli może jednak miesjce nad grzejnikiem nie jest takie złe.
myślałam,że może postawić mu wokół 2-3 podstawki z keramzytem i będzie mu lepiej ciut?
myślałam,że może postawić mu wokół 2-3 podstawki z keramzytem i będzie mu lepiej ciut?
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
Na pewno! Ja swojego zraszałam lekko ok.dwa razy w tyg. a podlewałam bardzo rzadko jak podłoże przeschło, bo bałam się że kolejnego zaleję
- ONA-NINA
- 200p
ja swojego też mam zamiar zraszać 2 razy w tygodniu
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 paź 2012, o 13:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- krokusik164
- 200p
- Od: 18 paź 2012, o 22:33
Re: Dlaczego liście Stefanotisa bukietowego robią się żółte?
twarda woda podlewać letnią, przegotowaną, odstaną
poza tym może go przestawiłaś, albo obróciłaś, albo mu zimno... przeanalizuj co się działo :> pamiętaj, że to delikatna roślina i wyjątkowo "złośliwa" wystarczy o parę cm przesunąć i już może się buntować polecam zapoznawanie się ze specyfikacją rośliny od razu po przyniesieniu do domku
poza tym może go przestawiłaś, albo obróciłaś, albo mu zimno... przeanalizuj co się działo :> pamiętaj, że to delikatna roślina i wyjątkowo "złośliwa" wystarczy o parę cm przesunąć i już może się buntować polecam zapoznawanie się ze specyfikacją rośliny od razu po przyniesieniu do domku
Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
Re: Stefanotis bukietowy, co się z nim dzieje ?
Ja słyszałam, że to reakcja na zmianę otoczenia.
- ONA-NINA
- 200p
mój stefan stojący na oknie pod którym jest kaloryfer m się świetnie-ku mojemu zdziwieniu
w zeszłym tygodniu wypuścił łodygę wraz z listkami,która po zaledwie 6 dniach ma 20 cm jestem w szoku,że tak szybko idzie
tylko teraz mam problem,bo na dniach chcę myć okna i boję się go przestawić w inne miejsce na chwilę
w zeszłym tygodniu wypuścił łodygę wraz z listkami,która po zaledwie 6 dniach ma 20 cm jestem w szoku,że tak szybko idzie
tylko teraz mam problem,bo na dniach chcę myć okna i boję się go przestawić w inne miejsce na chwilę
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Bez przesady na chwilę możesz go przestawić. Mój stoi na parapecie wschodniego okna i za bardzo się z nim nie pieszczę, bo okna trzeba myć kilka razy w roku.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Re: Stefanotis chory
Kupiłam "Stefana"i podpięłam na pałąku,stoi na wschodnim parapecie.
Jest piękny,zawiązuje pączki kwiatowe,ale od dołu żółknie juz drugi liść-tak samo na jak 1 zdjęciu wątku:((
Podlewam odstałą wodą z domieszką Plantonu dla roślin kwitnących co kilka dni-ma lekko wilgotno.
Czy wystarczy mu wschodnie okno ?
Jest piękny,zawiązuje pączki kwiatowe,ale od dołu żółknie juz drugi liść-tak samo na jak 1 zdjęciu wątku:((
Podlewam odstałą wodą z domieszką Plantonu dla roślin kwitnących co kilka dni-ma lekko wilgotno.
Czy wystarczy mu wschodnie okno ?
- rmfka85
- 10p - Początkujący
- Od: 23 mar 2013, o 13:26
Stefanotis bukietowy zgubił liście :(
Witam! Kupiłam tydzień temu stefanotisa bukietowego przekwitniętego. A że zawsze podobała mi się ta roślinka chętnie ją zakupiłam z nadzieją, że się będzie dobrze hodowała i w końcu zakwitnie...niestety opadly wszystkie lście Najpierw się zwinęły i zrobiły się lekko żółte ( jak na zdj). Teraz niedawno kupiłam drugą roslinkę, mija tydzień i zaczyna podobnie się dziać z tą drugą.Dlaczego? co mam z nimi zrobić? nie chcę ich wyrzucać
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Re: Stefanotis bukietowy zgubił liście :(
Dla mnie jest to reakcja rosliny na jakis stres: niska temperatura (może zbyt dlugo po zakupie przebywał na powietrzu, np. podczas przejazdu), przegrzanie (kaloryfery zimą). A czy pędy sa jakieś zółte, zbrazowiałe? co z wilgotnościa podłoża, nie przelany, przesuszony?
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras