Nowości warzywne i owocowe,nieznane i mało znane
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Warzywa nieznane,mało znane i trochę inne od znanych.
Asiu - rukiew wodna jest tu: http://www.worldsementi.pl/pl/p/RUKIEW-WODNA-1g/699
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pelasia ja jestem chętna .
Jak kupujesz chińskie nasiona ?Oni tam mają tyle zieleniny
do jedzenia .
Jak kupujesz chińskie nasiona ?Oni tam mają tyle zieleniny

Pelasiu ja rukiew wodną kupiłam tam gdzie Aga pisze, ale jeszcze nie siałam.
Forumowiczka Kasia...;)
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Mam na rukiew ochotę ,czesto występuje w przepisach sałatkowych. Muszę obejrzeć tę stronkę z nasionami ,co oni tam jeszcze mają
Asia
Asia
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Monika, a jak z niego zrobic popcorn? Tak samo jak z kukurydzy? Troche oleju i smażenie? Nasiona mam.monika pisze:piszecie o tak egzotycznych warzywach..![]()
a ja o skromnym jednocześnie pięknym szarłacie (Amaranthus)
a jaki fajny popcorn z nich wychodzi
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
żaden olej, tak jak ta kobitka robi, tylko nie tak dużo od razu na patelnię jak ona daje
i jeśli masz takie większe sitko metalowe to przykryj z góry. Wystarczy poruszać patelnią a nie mieszać łyżką http://www.youtube.com/watch?v=oxaCRJI-Hm4
Ja tym popcornem obsypywałam galaretki z musu jabłkowego, myślę że dla dzieci będzie dobre z budyniem, mlekiem itp, na sucho raczej im nie dawaj bo mogą się zakrztusić, najlepiej przećwicz na sobie

Ja tym popcornem obsypywałam galaretki z musu jabłkowego, myślę że dla dzieci będzie dobre z budyniem, mlekiem itp, na sucho raczej im nie dawaj bo mogą się zakrztusić, najlepiej przećwicz na sobie

- BRZOSKWINKA
Super! Dzięki! 

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Ta kobieta miała zółte nasionka, moje są takie ciemno szare.
- BRZOSKWINKA
BozenkaA pisze:Ta kobieta miała zółte nasionka, moje są takie ciemno szare.
Twoje sa zdrowsze, bo (jak sadzę) nieoczyszczone.
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Wiem, że szarłat jest zwisły, wierzchowaty i jeszcze jakiś.
W sklepie na półce ze zdrową żywnością widziałam żółty - ale czy on był oczyszczony czy nie to Wam teraz nie powiem.
W sklepie na półce ze zdrową żywnością widziałam żółty - ale czy on był oczyszczony czy nie to Wam teraz nie powiem.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
I jak BRZOSKWINKO nie oberwałaś po oczach?
Pelasia wysiewałaś w tym roku? bo on wygląda na Amaranth tricolor, nazywany jest często chińskim szpinakiem (Chinese spinach amaranth)
Agulka11 jest ich mnóstwo. Wg mnie w naszych ogrodach najczęściej spotykany jest 'wyniosły' Amaranth hypochondriacus (chyba nazywany końskim nie wiem dlaczego).
Wyniosły Amaranth cruentus ma kwiatostany mniej bogate, takie raczej nitkowate.
Piękny jest też też często spotykany u nas zwisły Amaranth caudatus.
Tak czy siak każdy jest jadalny i nie tylko nasiona ale również liście. Naprawdę warto zebrać nawet po kilka nasion (zawsze gdzieś po sąsiedzku można go spotkać) i posadzić w ogrodzie. Nasiona są różnych kolorów. Tu jest dobry link http://c.ymcdn.com/sites/www.echocommun ... mat%5D.pdf
Bardzo podobną rośliną do amarantusa jest komosa ryżowa (Chenopodium quinoa Willd.) http://pl.wikipedia.org/wiki/Komosa_ry%C5%BCowa
W naturze b. rzadko spotykana, ale nasiona są w sklepach z jedzonkiem dla ptaków
Też jak najbardziej jadalna i dekoracyjna, ale łuska nasion zawiera goryczkę i trzeba płukać przed użyciem

Pelasia wysiewałaś w tym roku? bo on wygląda na Amaranth tricolor, nazywany jest często chińskim szpinakiem (Chinese spinach amaranth)
Agulka11 jest ich mnóstwo. Wg mnie w naszych ogrodach najczęściej spotykany jest 'wyniosły' Amaranth hypochondriacus (chyba nazywany końskim nie wiem dlaczego).
Wyniosły Amaranth cruentus ma kwiatostany mniej bogate, takie raczej nitkowate.
Piękny jest też też często spotykany u nas zwisły Amaranth caudatus.
Tak czy siak każdy jest jadalny i nie tylko nasiona ale również liście. Naprawdę warto zebrać nawet po kilka nasion (zawsze gdzieś po sąsiedzku można go spotkać) i posadzić w ogrodzie. Nasiona są różnych kolorów. Tu jest dobry link http://c.ymcdn.com/sites/www.echocommun ... mat%5D.pdf
Bardzo podobną rośliną do amarantusa jest komosa ryżowa (Chenopodium quinoa Willd.) http://pl.wikipedia.org/wiki/Komosa_ry%C5%BCowa
W naturze b. rzadko spotykana, ale nasiona są w sklepach z jedzonkiem dla ptaków

Też jak najbardziej jadalna i dekoracyjna, ale łuska nasion zawiera goryczkę i trzeba płukać przed użyciem
- BRZOSKWINKA
Normalnie miałam ochotę jej pokrywkę położyć. ;)
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Monika ,nie wysiewałam ,bo dostałam te nasiona nie dawno ,teraz ,jesienią. Ale wysieje, tylko kiedy to siać, w maju? Czy wcześniej?
Asia
Asia
Jak tylko będzie ciepło, przymrozek zniszczy siewki. Chyba najlepiej będzie jak wysiejesz (rzadko i rzutowo) w zacisznym miejscu w gruncie a potem poprzesadzasz sadzonki. A i przysyp nasiona ziemią przy pomocy sitka, a na początku nawilżaj rozpylaczem.
ewamaria , szukałaś ogórka cytrynowego? bo tu jest jakiś 'Citron' http://www.ogrodniczy.eu/product/id/443 ... -citron-2g