Pokrzywka brazylijska, koleus blumego(Plectranthus scutellarioides) uprawa w domu

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Kophura
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sie 2012, o 00:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Coleus - wszystko o tych roslinkach

Post »

Mam 5 coleusów na ogrodzie, które bardzo ładnie się rozwineły. Mam pytanie jak można je przezimować? Musze je wykopać z ziemi i wsadzić w domu czy wystarczy, że je przykryje na zimę?
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Coleus - wszystko o tych roslinkach

Post »

W gruncie nie wytrzymają zimy. Sadzonki możesz z nich zrobić i do doku na zimę.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
Valkoinen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 wrz 2012, o 11:41

Re: Pokrzywka brazylijska, koleus blumego

Post »

Bluzz, zaciekawiłeś mnie tymi krewnymi :D. Mieszkam w Legnicy, więc prawie po sąsiedzku. Jaki kolor liści ma Twój skubaniec?
Pozdrawiam, Sara
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11

Post »

Posiałam koleusy blumego firmy L...... w październiku, wzeszły pięknie, ale po 2 miesiącach jest tylko jeden - ciągle bez liści właściwych. Wiem, że to nie jest pora na siew, ale nie mogłam się już doczekać i zaraz po zakupie zasiałam. Kupię nową paczkę i poczekam chyba do lutego
mojaFionia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2012, o 12:24

Post »

Pokrzywka brazylijska jest stosunkowa łatwa w uprawie, kiedy sadzonkuje się świeże odrosty, takie 7-8 cm /ukorzeniały mi się mi się czasami i dużo większe/. Można takie sadzonki pobierać praktycznie w ciągu całego roku i ukorzeniać albo w naczyniu z wodą /najlepiej przezroczystym , wtedy i łatwiej się ukorzeniają i można obserwować pojawianie się korzonków/ albo bezpośrednio w ziemi /nie wszystkie mi się przyjmowały/. Natomiast jeśli chodzi o wysianie coleusków z nasion, to są one bardzo wybredne. Próbowałam kilkakrotnie i efekty były bardzo mizerne, zniechęciłam się i już się "w to nie bawię" :roll: Najlepsza jest jednak zdecydowanie pora wiosenna. Wiele też zależy od jakości nasion oraz warunków kiełkowania. Lubią tzw ciepłą ziemię, dużo światła, przepuszczalną glebę itp. Rozumiem, że trudno czekać i chciałoby się szybko widzieć efekty :heja niestety w większości wysiewanych roślin trzeba się uzbroić w ooolbrzymią cierpliwość. :wink:
betti
50p
50p
Od: 18 lis 2011, o 16:42

Post »

betti pisze:
mysza007 pisze:
betti pisze: ja mam te same nasiona i u mnie identyczna histroia, wykielkowalo jedno, a reszty ani widu, ani slychu...
Myszo, a kiedy je wysiałaś ??
Ja właśnie teraz patrzę że coś, jakby drugi łepek wychylał się z ziemi. Jeszcze dam im szansę.
Skoro ktoś odkurzył wątek, to dopiszę, że to co wychyliło wtedy łepek okazało się chwastem. Koleus nie wykiełkował ani jeden, mimo dobrych warunków. Lepiej polować na dorosłe koleusy w kwiaciarniach, na rynku, nawet w Realu znalazłam dwa bardzo oryginalne koleusy "rokoko".
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p

Post »

dzięki za dodanie otuchy. Oby choć ten jeden zasiany przetrwał. Moja kolekcja koleusów jest dość uboga tylko cztery roślinki, pierwszy dostałam w prezencie, drugiego zaszczepkę pozyskałam w nielegalny sposób (ale nie było szansy na na inne rozwiązanie), dwa kolejne tez dostałam - od osoby , która ma za małe parapety. Teraz sama rozmnażam z pozyskanych egzemplarzy, aby na wiosnę były na balkon i na działkę. Ostatnio widzę ciekawy kolor w oknie piekarni, gdy idę do pracy, muszę pogadać z ekspedientką to może będzie piaty
pozdrawiam ciepło w mroźny poranek
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p

Post »

Dziś po raz drugi posiałam koleuski, kupiłam w krakowskiej firmie P...., nazywają się "pokrzywnik blumego". Wysiałam połowę nasion na powierzchni ziemi, wyrównanej i wysypanej piaskiem, zrosiłam lekko, ustawiłam na okiennym parapecie i poczekam na efekty.
Bea2012
100p
100p
Od: 17 lip 2012, o 17:56

Post »

witajcie :wit ,
ja też kupiłam nasionka koleusków Rainbow i Rokoko dwie różne firmy.
Wielkie było moje zdziwienie jak otworzyłam torebeczkę w jednej było 15 szt ;:306
słownie piętnaśnie ziarenek maku /gdy zaczęłam dokładnie przyglądac się opakowaniu to stało jak wół 15 szt./w drugiej nie wiele więcej.Połowę chciałam wysiać teraz a resztę za jakies dwa tygodnie,ale przy tej ilości to sie nie da dzielić.
Czy ktoś się z czymś takim spotkał? Czy to teraz norma,że nasion coraz mniej?
pozdrawiam,Beata
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p

Post »

W opakowaniu Polan było jakieś 50 nasionek malutkich jak ziarnka maku, cena w sklepie firmowym 1,90 zł, poprzednio kupiłam firmy Leg.... za prawie 5,00 zł i nic nie urosło. Oby tym razem poszło lepiej
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p

Post »

Obrazek Moje koleusy posiane 20 stycznia
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03

Post »

Dzisiaj wysiałam nasionka Koleus Rainbow,w paczce całe 15szt.Ciekawe ile wyjdzie.
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p

Post »

Trzymam kciuki basiabar za twoje koleuski. Moje wysiane 20 stycznia maja już po jednej parze liści właściwych i spróbuję w sobotę przepikować te większe. Wzeszły dość nierówno więc są na różnym etapie wzrostu. Jakiej firmy były twoje?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”