Expired pisze:stożka na pewno nie zalałem i macie racje on gubi tylko dolne liście ale do tej pory i tak wyrastały nowe a dolne były normalne o0
Opadanie starych liści i pojawianie się nowych wcale nie musi dziać się jednocześnie
Expired pisze:Podlewanie latem raz w tygodniu i od wiosny do jesieni co drugie podlewanie z nawozem dla storczyków (wg wskazan na butelce).
Latem nie nawozisz? Przecież storczyk musi coś jeść, a samą wodą (jeśli demineralizowana/ destylowana) się nie nakarmi.
Poza tym dawki, które podają producenci mogą prowadzić do przenawożenia, dlatego przyjmuje się 1/4 tego, co napisano na etykiecie, lub 1/2 jeśli nawozi się co drugie, a nie za każdym moczeniem.
Expired pisze:Od jesieni po wiosnę podlewanie raz na tydzień z haczykiem dopiero wtedy kiedy kora z wierzchu przeschła (jak mi poradziła kwiaciarka).
Uwielbiam kwiaciarki
Przecież kora z wierzchu zawsze najszybciej przeschnie..! A tu chodzi o to, by podłoże w głębi nie było ciągle mokre, bo to prowadzi do.. gnicia korzeni, które nie gniją ze starości, a z tego, że są ciągle wilgotne..
Podlewamy poprzez moczenie w momencie, gdy
- doniczka jest dużo lżejsza niż po moczeniu,
- korzenie wewnątrz zmieniły barwę z zielonej na szarozieloną, srebrzystą,
- włożony w podłoże drewniany patyczek po wyjęciu nie jest wilgotny.
Expired pisze:Doniczka plastykowa zwyczajna dla storczyków jaką miał od nowości, do tego przesroczysta osłonka.
Jeśli osłonka ściśle przylega do doniczki, to uniemożliwia ona przepływ powietrza od spodu. Storczyk może się kisić
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
wiem, bo to był mój poważny błąd przy pierwszym storczyku, na dodatek na dno osłonki wylałam wodę, która mocno parowała i korzenie gniły ? liście żółkły i opadały.
Musisz sam przeanalizować, czy popełniłeś jakiś błąd, czy może to normalne zjawisko pozbywania się starych liści.
Bez fotek nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)