Chleb żytni domowy na zakwasie
Chleb żytni domowy na zakwasie
Robię bardzo podobny, tylko najpierw mieszam ,,suche" a zakwas rozpuszczam w wodzie, później wszystko mieszam (nawet nie wyrabiam), wlewam do foremek i po 10h piekę.
No i ten mój bez drożdży
No i ten mój bez drożdży
Kasia
- grosik
- 200p
- Posty: 320
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: powiat cieszyński
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Ja właśnie jestem w trakcie robienia nowego zakwasu (poprzedni bezmyślnie zużyłam w całości na chlebek kilka dni temu). A miał już swoje lata....buuuu...ale jestem zła na siebie
Chlebek zrobiony jakiś czas temu
zrobiłam też ostatnio chleb z nowego zakwasu - wyszedł mi taki ala pumpernikiel - niestety chleby robię na oko więc nie wiem czy "powtórzy cechy" pierwszego
Chlebek zrobiony jakiś czas temu
zrobiłam też ostatnio chleb z nowego zakwasu - wyszedł mi taki ala pumpernikiel - niestety chleby robię na oko więc nie wiem czy "powtórzy cechy" pierwszego
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Jaka jest trwałość własnego chleba?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Mój rzadko kiedy czerstwieje
A jak się w lnianym woreczku zapodzieje jakaś stara, czerstwa przylepka czy skórka to ląduje w zupie lub sosie. Nigdy nie pleśnieje.
A jak się w lnianym woreczku zapodzieje jakaś stara, czerstwa przylepka czy skórka to ląduje w zupie lub sosie. Nigdy nie pleśnieje.
Kasia
- grosik
- 200p
- Posty: 320
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: powiat cieszyński
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Artur piekę chleb średnio co 3 dni - przez cały ten czas ma jednakową strukturę i smak. Teściowej czasem zostaje dłużej i je go przez tydzień
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Powiedzcie mi czy rzeczywiście dajecie tak dużo zakwasu do żytniego chleba?
W przepisie TeBe to jakieś 2,5 szklanki... ja kiedyś zrobiłam żytni z taką dużą ilością i kwach był straszny, zniechęciłam się niestety i robię tylko pszenny z odrobiną.
W przepisie TeBe to jakieś 2,5 szklanki... ja kiedyś zrobiłam żytni z taką dużą ilością i kwach był straszny, zniechęciłam się niestety i robię tylko pszenny z odrobiną.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Ja daje ok. 200-250ml, przechowuję w lodówce. Piekę na samym zakwasie bez drożdży z dużą ilością ziaren.
Zakwas nie ma kwaśnego zapachu.
Zakwas nie ma kwaśnego zapachu.
Kasia
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
ooo to już lepiej...ale na ile mąki tak mw? i czy smak chleba nie jest mocno kwaśny?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Kilogram mąki pszennej
2 szkl, żytniej
5 szklanek dodatków(otręby, płatki owsiane, ziarna)
2 łyżki miodu
2 łyżki soli
1,5l wody
zakwas
wychodzą trzy foremni, keksówki
Dla pięcioosobowej rodziny piekę dwa razy w tygodniu. Jak przychodzą znajomi to częściej, bo znika szybko maczany w oleju. Dodaję czasami różnych ziół, rodzynek, orzechów...
Chleb na dobrym zakwasie (mój ma wiele lat) nie jest kwaśny.
2 szkl, żytniej
5 szklanek dodatków(otręby, płatki owsiane, ziarna)
2 łyżki miodu
2 łyżki soli
1,5l wody
zakwas
wychodzą trzy foremni, keksówki
Dla pięcioosobowej rodziny piekę dwa razy w tygodniu. Jak przychodzą znajomi to częściej, bo znika szybko maczany w oleju. Dodaję czasami różnych ziół, rodzynek, orzechów...
Chleb na dobrym zakwasie (mój ma wiele lat) nie jest kwaśny.
Kasia
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
dziękuję Ci bardzo
A jak podtrzymujesz swój zakwas? bo są różne szkoły. Dosypujesz mąki czy może podbierasz ciasto?
Ja niestety swój zakwas straciłam właśnie na takim żytnim chlebie, do którego wrzuciłam wszystko co miałam ..
i muszę teraz wyżebrać trochę od znajomych
A jak podtrzymujesz swój zakwas? bo są różne szkoły. Dosypujesz mąki czy może podbierasz ciasto?
Ja niestety swój zakwas straciłam właśnie na takim żytnim chlebie, do którego wrzuciłam wszystko co miałam ..
i muszę teraz wyżebrać trochę od znajomych
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Po zrobieniu ciasta z miski wybieram tyle ile mi się w ręku mieści i wkładam do pojemnika plastikowego w otworami. Chowam do lodówki. Kilka godzin przed robieniem chleba wyciągam zakwas. Ciasto przekładam do foremek w krórych wyrasta pod przykryciem ok.10h. Piekę ok. 1h najpierw 200' z termoobiegiem, po 1/2h zmniejszam do 180'.
Kasia
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Piekę chleb na zakwasie od paru lat, na dwie duże foremki daje 4 łyżki zakwasu.
1 kg mąki pszennej
50 dag mąki żytniej 720
1 szklanka ziaren słonecznika lub dyni
1 szklanka siemia lnianego
1 szklanka otrębów pszennych
1/2 szklanki płatków owsianych
3-4 łyżeczki soli
4 łyżki zakwasu
1,5 litra wody ( może być trochę więcej)
Wszystko połączyć ( nie trzeba wyrabiać) i odłożyć 4 łyżki zakwasu. Do wysmarowanych foremek i posypanych mąką lub bułką tartą wkładam ciasto. Przykrywam ściereczką i zostawiam na noc, rano wstawiam do zimnego piekarnika grzałki góra - dół ( nie termoobieg), 205 stopni na 1 godz 15 min. Jeżeli spód chleba jest zbyt jasny po wyciągnięciu z foremek, to wkładam chleb na 5 minut do piekarnika. Chleb powinien wystygnąć na kratce, ciepły będzie się kleić do noża.
Następny chleb piekę po 6 dniach, a zakwas najdłużej może być do 2 tygodni w lodówce. Kilka godzin przed robieniem chleba wyjmuję zakwas, nieraz zapomnę i bezpośrednio z lodówki wkładam do ciasta i nie zauważyłam różnicy. Przepis jest na dwie duże foremki.
Pozdrawiam Bożena
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Baaardzo Wam dziękuję dziewczyny, ja miałam jakiś dziwny przepis, chyba tam nawet nie było mąki pszennej
Bonaa bardzo apetycznie wyglądają
Ale powiedz czy na pewno dajesz 0,5 kg mąki żytniej? W sumie to 1,5 kg mąki i ze 2/3 szklanki zakwasu? Tak?
Macie podobne przepisy Ty i ganio4 tylko ta ilość mąki żytniej
Bonaa bardzo apetycznie wyglądają
Ale powiedz czy na pewno dajesz 0,5 kg mąki żytniej? W sumie to 1,5 kg mąki i ze 2/3 szklanki zakwasu? Tak?
Macie podobne przepisy Ty i ganio4 tylko ta ilość mąki żytniej