Rozmnażanie storczyków-keiki
- eikoden
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rozmnażanie storczyków-keiki
Nie dało się już edytować, storczyk przesadzony. Kupiłem podłoże do storczyka a w nim keramzyt plus włókno kokosowe... ehh a tego akurat mam pod dostatkiem :/ miejmy nadzieje, że jest jakiś nawóz w tym.
A tu zdjęcia korzeni.. mi wyglądają na zdrowe.. przy przesadzaniu zauważyłem zalążki nowych korzeni i pędu kwiatowego jak będzie na tyle go widać to wstawię zdjęcia.
A tu zdjęcia korzeni.. mi wyglądają na zdrowe.. przy przesadzaniu zauważyłem zalążki nowych korzeni i pędu kwiatowego jak będzie na tyle go widać to wstawię zdjęcia.
Tomku, nie jest tak tragicznie z korzeniami.
Jest dobrze podsuszony ,a na dodatek pewnie w głębi sporo jest martwych.
Wymaga to jednak rozwagi...które uciąć/ martwe,czy wręcz pogniłe/ .
Najpierw musisz "nawodnić" storczyka aby poluzować korzenie.
To da Ci rozpoznanie, które żyją. A "uplastycznienie" pozwoli dostać się do środka.
Nie usuwaj zielonych, a nawet tych jaśniejszych w środku.
Po zabiegu można ok.15 min namoczyć to co zostało w topsinie/ puk..puk..przed atakiem grzybków/
I...wsadzić do nowego podłoża; warto dodać węgla drzewnego wokół ciętych korzeni..
Podoże nie może być absolutnie suche/lekkie nawilżenie przygotowanej pryzmy i przemiesznie/.
Podlewanie za 7-10 dni.
Staraj się jak najmniej ingerować w korzenie/jak sie da / zważywszy na zachowanie keiki.
One... w pierwszej fazie po przesadzeniu musisz wspomagać wilgocią./tamponiki od spodu ze sphagnum,waciki w miejscu łaczenia z pędem/
Pozdrawiam JOVANKA
Jest dobrze podsuszony ,a na dodatek pewnie w głębi sporo jest martwych.
Wymaga to jednak rozwagi...które uciąć/ martwe,czy wręcz pogniłe/ .
Najpierw musisz "nawodnić" storczyka aby poluzować korzenie.
To da Ci rozpoznanie, które żyją. A "uplastycznienie" pozwoli dostać się do środka.
Nie usuwaj zielonych, a nawet tych jaśniejszych w środku.
Po zabiegu można ok.15 min namoczyć to co zostało w topsinie/ puk..puk..przed atakiem grzybków/
I...wsadzić do nowego podłoża; warto dodać węgla drzewnego wokół ciętych korzeni..
Podoże nie może być absolutnie suche/lekkie nawilżenie przygotowanej pryzmy i przemiesznie/.
Podlewanie za 7-10 dni.
Staraj się jak najmniej ingerować w korzenie/jak sie da / zważywszy na zachowanie keiki.
One... w pierwszej fazie po przesadzeniu musisz wspomagać wilgocią./tamponiki od spodu ze sphagnum,waciki w miejscu łaczenia z pędem/
Pozdrawiam JOVANKA
- eikoden
Ok postaram się dokładnie zrobić jak opisałaś .. ale ten storczyk wariuje to trzeba mu przyznać ... mam nadzieje, że uratuje jak najwięcej.
Dzięki za rady !! będę informować na bieżąco !!
Dzięki za rady !! będę informować na bieżąco !!
- eikoden
Witam ponownie.
Przedstawiam stan storczyka na 3-ego marca 2012.
Po przesadzeniu widać poprawę- wypuszcza dwa nowe korzonki albo i więcej
(dwa po około 1cm każdy plus dodatkowe "wypusty" widoczne na zdjęciach, pewnie też korzenie.)
Liście rośliny matecznej jędrne.
Stan keika jest dobry- liście błyszczące i jędrne, kwiat raczej szybko się rozwinie.
Widać więc szansę wyjścia na prostą.
Czy da się w jakiś sposób przyspieszyć rozwój korzonków keika- pobudzić je do ich wypuszczenia?
Przedstawiam stan storczyka na 3-ego marca 2012.
Po przesadzeniu widać poprawę- wypuszcza dwa nowe korzonki albo i więcej
(dwa po około 1cm każdy plus dodatkowe "wypusty" widoczne na zdjęciach, pewnie też korzenie.)
Liście rośliny matecznej jędrne.
Stan keika jest dobry- liście błyszczące i jędrne, kwiat raczej szybko się rozwinie.
Widać więc szansę wyjścia na prostą.
Czy da się w jakiś sposób przyspieszyć rozwój korzonków keika- pobudzić je do ich wypuszczenia?
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja mam pytanko, co robicie, że wasze phalenopsisy wypuszczają keiki?
Mój mam już czwarty rok, po przesadzeniu w sierpniu teraz odżył i wypuszcza nowy pęd kwiatowy, ale o rozmnażaniu nadal nie myśli...
Mój mam już czwarty rok, po przesadzeniu w sierpniu teraz odżył i wypuszcza nowy pęd kwiatowy, ale o rozmnażaniu nadal nie myśli...
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
Galadriela
piszesz :
Ważne,ze odżył, będzie kwitł... ...
Keiki jako zjawisko, wcale nie jest dobrym prognostykiem dla większości.
Świadczy... o stresie jaki miał miejsce dla rośliny w czasie wegetacji.
Są również hybrydy z udziałem tych co taki system rozmnażania mają wpisane w życiorys/np.Phal.eguestris/
Te hybrydy mogą wykazać skłonność i czasami pokazać co potrafią.
Pocieszeniem jest nowa roślina/rośliny, identico z macierzystą oraz......zachowanie "linii życia".
Basal -keiki /z podłoża na "trzonie"/ jest ewidentnie inne przyczynowo - związane jest z błędami uprawy.
Pozdrawiam JOVANKA
piszesz :
i nie musi myśleć..........ale o rozmnażaniu nadal nie myśli...
Ważne,ze odżył, będzie kwitł... ...
Keiki jako zjawisko, wcale nie jest dobrym prognostykiem dla większości.
Świadczy... o stresie jaki miał miejsce dla rośliny w czasie wegetacji.
Są również hybrydy z udziałem tych co taki system rozmnażania mają wpisane w życiorys/np.Phal.eguestris/
Te hybrydy mogą wykazać skłonność i czasami pokazać co potrafią.
Pocieszeniem jest nowa roślina/rośliny, identico z macierzystą oraz......zachowanie "linii życia".
Basal -keiki /z podłoża na "trzonie"/ jest ewidentnie inne przyczynowo - związane jest z błędami uprawy.
Pozdrawiam JOVANKA
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Stres mój storczyk w tym roku miał i to solidny .
Naczytałam się, że trzeba rzadko przesadzać i trochę przesadziłam bo tkwił w takim "kwiaciarnianym" pojemniku trzy lata, i chyba się trochę przydusił - stracił cztery liście (zżółkły i opadły) i dwa z trzech pędów kwiatowych. W końcu przesadziłam go do większej doniczki (na tyle większej, że starczy mu na kolejne 5 lat ) i nowego podłoża, po czym wypuścił nowy liść i pęd kwiatowy który ma już 20 cm (więc chyba to pomogło). Ale marzy mi się taka trój-storczykowa kępka i dlatego chciałabym żeby się rozmnożył...
Czyli w normalnych warunkach raczej mu nic nie wyrośnie?
Naczytałam się, że trzeba rzadko przesadzać i trochę przesadziłam bo tkwił w takim "kwiaciarnianym" pojemniku trzy lata, i chyba się trochę przydusił - stracił cztery liście (zżółkły i opadły) i dwa z trzech pędów kwiatowych. W końcu przesadziłam go do większej doniczki (na tyle większej, że starczy mu na kolejne 5 lat ) i nowego podłoża, po czym wypuścił nowy liść i pęd kwiatowy który ma już 20 cm (więc chyba to pomogło). Ale marzy mi się taka trój-storczykowa kępka i dlatego chciałabym żeby się rozmnożył...
Czyli w normalnych warunkach raczej mu nic nie wyrośnie?
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- majar
- 1000p
- Od: 26 sty 2011, o 14:21
Anno, i niech nie wyrośnie. Na moich dwóch roślinach, po przejściach wyrosły keiki, ale matki bardzo szybko zaczęły tracić liście i marnieć w oczach. Małe rosną wolno, a matek już nie ma.
- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
Kasiu,
Twoje keiki nie wyrasta ze stożka wzrostu, bo jest nim serce najwyższego, a zarazem najmłodszego listka. Widocznie tam storczykowi spasowało 'rodzić' gdzieś tu na Forum widziałam niedawno podobną sytuację, że keiki nie wyrasta u podstawy, a wyżej. Pozostaje chyba czekać na rozwój sytuacji
W każdym razie gratulacje się należą (o ile roślina nie ratuje się przedłużaniem gatunku, bo jest w kiepskim stanie?)
misiu235,
Ja doczekałam się wyrastania swoich basal-keiki, ale na razie nic takiego u Ciebie nie widzę
Twoje keiki nie wyrasta ze stożka wzrostu, bo jest nim serce najwyższego, a zarazem najmłodszego listka. Widocznie tam storczykowi spasowało 'rodzić' gdzieś tu na Forum widziałam niedawno podobną sytuację, że keiki nie wyrasta u podstawy, a wyżej. Pozostaje chyba czekać na rozwój sytuacji
W każdym razie gratulacje się należą (o ile roślina nie ratuje się przedłużaniem gatunku, bo jest w kiepskim stanie?)
misiu235,
Ja doczekałam się wyrastania swoich basal-keiki, ale na razie nic takiego u Ciebie nie widzę
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
Wątpie żeby sie ratowała, ma piękne dwa pędy kwiatowe obsypane pakami.
Ale bardzo dziękuję, za rade i zainteresowanie.
Ale bardzo dziękuję, za rade i zainteresowanie.
No tak, ja też się już doczekałam basal-keiki, ale zanim zauważyłam go, to już miałam jednego dosyć dużego listka. Masz rację, w sumie to coś, co rośnie między korzonkami jest bardzo malutkie - myślę, że za jakiś czas będzie już dokładniej widać, co to jest.