Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Renatko, dlatego pisałam, że mogę nie pamiętać, może były inne proporcje, a może ryżu więcej ale trzy rodzaje cukierków na bank
- reniuniek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4611
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Czerwionka koło Rybnika
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Beatko, każdy ma swój przepis ja zawsze ryżu daje na oko na 0,5 kg cukierków z 5 torebek .U mnie wszyscy bardzo lubimy szyszeczki
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam Renata
Zapraszam Renata
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5311
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Dziękuję dziewczynki , jak zrobię to się pochwalę co mi wyszło
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Wow, Romciu, będzie reaktywacja ?????????????????????
- elusia57
- 100p
- Posty: 135
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolszczyzna
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Witam. Ciekawy wątek i przepisy, wpisuje sie aby go nie stracic z pola widzenia.
Pozdrawiam Elżbieta
- Marzena62
- 500p
- Posty: 570
- Od: 13 lip 2012, o 22:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Święta tuż tuż więc pozwolę sobie wkleić zdjęcia mojego piernika z ciasta dojrzewającego 2 tygodnie. Właśnie został ukończony i wygląda tak
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
z pozdrowieniem - Marzena
- elusia57
- 100p
- Posty: 135
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolszczyzna
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Piernik z ciasta dojrzewającego wygląda smakowicie. Jeśli można to poproszę o przepis.
Pozdrawiam Elżbieta
- Marzena62
- 500p
- Posty: 570
- Od: 13 lip 2012, o 22:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
a proszę bardzo, oto on:
Składniki:
0,5 kg miodu prawdziwego
1 kostka masła
3 jajka
1kg mąki krupczatki
2 szklanki cukru
3 torebki przyprawy do piernika (ma tkie np. Kamis, i prymat)
1/2 szklanka mleka
3 płaskie łyżeczki sody
i bakalie - 2-3 szklanki - orzechy włoskie, figi i rodzinki
no i potem do przekładania powidła śliwkowe
Przed przystąpieniem do robienia ciasta przygotować sobie bakalie - orzechy włoskie rozdrobnić (np. zawinąć w szmatkę i tłuc tłuczkiem do kotletów), rodzynki przepłukać, figi pokroić w niedużą kosteczkę.
Ciasto:
Rozpuścić miód na wolnym ogniu, dodać masło niech się rozpuści razem. Odstawić
W tym czasie zrobić karmel - 2 łyżeczki cukru na jakąś malutką pateleczkę lub do garnuszka i na gaz aż się cukier rozpuści i zbrązowieje, dodać 2-3 łyżki ciepłej wody, wymieszać i na ciepło wlać to do wcześniej zrobionego miodu (część cukru może się zbrylić, ale to trudno, wlać tylko to co będzie płynne)
Teraz tę "mieszkankę" odstawić do wystygnięcia, a w tym czasie całe jajka ubić na pianę z cukrem. - odstawić.
Dalej do lekko podgrzanego mleka wsypać sodę, pomieszać - odstawić.
Do wystygniętego miodu z mlekiem dodać przyprawy, wymieszać, następnie dodawać na zmianę mąkę i ubitą pianę z jajek, pod koniec dodać mleko z sodką - będzie się robiło coraz gęściejsze (ja do pewnego momentu mieszam łyżką a jak jest już ciężko to mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta,), na końcu dodać bakalie i wymieszać.
Takie ciasto ma ok. 2 tygodni (a nawet 3) być w lodówce w jakimś emaliowanym naczyniu - może być gliniane jak jest - na wierzchu zakryte jakąś naturalną "szmateczką" i owinięte wokół nitką czy gumką.
Ciasto potem wyjęte będzie gęściejsze.
Ciasto piec w temp. 180stopni przez ok. 20 min na jakiej 2 dni przed świętami - ja piekę je w 2 częściach choć przpis mówi że piecze się w 3. Jak się upiecze na 3 razy nie trzeba już kroić. Ja jeszcze każą z moch części przekroiwam na pół jak biszkopt na tort więc mam 4 warstwy ciasta.
Przedładać powidłami, można zrobić jak się chce jedną warstwe jakiejś masy krówkowej.
Można polać czekoladą.
Dużo pisania ale naprawdę nie ma wcale tak bardzo dużo pracy,
Składniki:
0,5 kg miodu prawdziwego
1 kostka masła
3 jajka
1kg mąki krupczatki
2 szklanki cukru
3 torebki przyprawy do piernika (ma tkie np. Kamis, i prymat)
1/2 szklanka mleka
3 płaskie łyżeczki sody
i bakalie - 2-3 szklanki - orzechy włoskie, figi i rodzinki
no i potem do przekładania powidła śliwkowe
Przed przystąpieniem do robienia ciasta przygotować sobie bakalie - orzechy włoskie rozdrobnić (np. zawinąć w szmatkę i tłuc tłuczkiem do kotletów), rodzynki przepłukać, figi pokroić w niedużą kosteczkę.
Ciasto:
Rozpuścić miód na wolnym ogniu, dodać masło niech się rozpuści razem. Odstawić
W tym czasie zrobić karmel - 2 łyżeczki cukru na jakąś malutką pateleczkę lub do garnuszka i na gaz aż się cukier rozpuści i zbrązowieje, dodać 2-3 łyżki ciepłej wody, wymieszać i na ciepło wlać to do wcześniej zrobionego miodu (część cukru może się zbrylić, ale to trudno, wlać tylko to co będzie płynne)
Teraz tę "mieszkankę" odstawić do wystygnięcia, a w tym czasie całe jajka ubić na pianę z cukrem. - odstawić.
Dalej do lekko podgrzanego mleka wsypać sodę, pomieszać - odstawić.
Do wystygniętego miodu z mlekiem dodać przyprawy, wymieszać, następnie dodawać na zmianę mąkę i ubitą pianę z jajek, pod koniec dodać mleko z sodką - będzie się robiło coraz gęściejsze (ja do pewnego momentu mieszam łyżką a jak jest już ciężko to mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta,), na końcu dodać bakalie i wymieszać.
Takie ciasto ma ok. 2 tygodni (a nawet 3) być w lodówce w jakimś emaliowanym naczyniu - może być gliniane jak jest - na wierzchu zakryte jakąś naturalną "szmateczką" i owinięte wokół nitką czy gumką.
Ciasto potem wyjęte będzie gęściejsze.
Ciasto piec w temp. 180stopni przez ok. 20 min na jakiej 2 dni przed świętami - ja piekę je w 2 częściach choć przpis mówi że piecze się w 3. Jak się upiecze na 3 razy nie trzeba już kroić. Ja jeszcze każą z moch części przekroiwam na pół jak biszkopt na tort więc mam 4 warstwy ciasta.
Przedładać powidłami, można zrobić jak się chce jedną warstwe jakiejś masy krówkowej.
Można polać czekoladą.
Dużo pisania ale naprawdę nie ma wcale tak bardzo dużo pracy,
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
z pozdrowieniem - Marzena
- elusia57
- 100p
- Posty: 135
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolszczyzna
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Marzeno, dziękuję a przepis na piernik. na pewno przy najbliższej okazji wypróbuję.
Pozdrawiam Elżbieta
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
dietetyczne to te przepisy nie są, ale czyta się przyjemnie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Najdietetyczniejsza dieta to MŻ w każdej dziedzinie umiar
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Dziewczynki potrzebuję porady i przepisu na RURKI Z KREMEM.
Chce kupić foremki do rurek na all..ale są dwa rozmiary ;średni i xxl jakie waszym zdaniem są najlepsze i ile najlepiej kupić ;w komplecie jest 10 szt.No i bardzo bum prosiła o przepis na ciasto takie moz epółfrancuskie ,albo inne.Z francuskiem nie ma problemu ,bo jest w sklepie.Będę wdzięczna za wszystkie cenne rady
Chce kupić foremki do rurek na all..ale są dwa rozmiary ;średni i xxl jakie waszym zdaniem są najlepsze i ile najlepiej kupić ;w komplecie jest 10 szt.No i bardzo bum prosiła o przepis na ciasto takie moz epółfrancuskie ,albo inne.Z francuskiem nie ma problemu ,bo jest w sklepie.Będę wdzięczna za wszystkie cenne rady
- agatka123
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4159
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Aldona to mój sprawdzony przepis na rurki . Wychodzi ich 60 szt .
Ja używam dwóch kompletów i piekę na 3 razy po 20 sztuk .
3 szkl . mąki pszennej
1 margaryna zwykła
1 szkl. kwaśnej gęstej śmietany
1 cukier waniliowy .
Zagnieść ciasto podzielić na 6 części . Każdą rozwałkować dość cienko .
każdy okrąg pokroić na 10 pasków . Nawijać na rurki , posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem .
Piec ok 15 minut w temp. 170- 200*C w zależności od piekarnika .
Do nałożenia bardzo dobry jest krem do Eklerów z firmy Cykoria , lub do karpatki .
Ja mam takie ok 10 cm
Ja używam dwóch kompletów i piekę na 3 razy po 20 sztuk .
3 szkl . mąki pszennej
1 margaryna zwykła
1 szkl. kwaśnej gęstej śmietany
1 cukier waniliowy .
Zagnieść ciasto podzielić na 6 części . Każdą rozwałkować dość cienko .
każdy okrąg pokroić na 10 pasków . Nawijać na rurki , posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem .
Piec ok 15 minut w temp. 170- 200*C w zależności od piekarnika .
Do nałożenia bardzo dobry jest krem do Eklerów z firmy Cykoria , lub do karpatki .
Ja mam takie ok 10 cm