Drzewa owocowe - cięcie Cz.I

Drzewa owocowe
Zablokowany
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Użyj pasty Funaben do zasmarowania ran po cięciu.
Pozdrawiam Andrzej.
Marzenna
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 12:07

Post »

Dzięki - zaczynam wierzyć, że dzięki Wam uda mi się doprowadzić do mój ogródek do ogrodu z moich marzeń :)
Najdłuższa droga , najdalszy cel - zawsze należy zrobić pierwszy krok. A potem nie zapomnieć o następnych :)
vegasi
100p
100p
Od: 21 mar 2008, o 01:03

Post »

mozna tez zastosować farbe emulsyjna z dodatkiem topsinu :idea: aby zabezpieczyć rany po cięciu
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Witam,
skoro tu o cięciu drzewek owocowych to i ja zapytam - bo nie mam za bardzo jeszcze pojęcia, jak z nimi postępować.
W tym roku wiosną (dość późną, koniec kwietnia) posadziłam 3 drzewka - wiśnię (nazwy nie znam), jabłoń kolumnową (Bolero) i jakąś polską odmianę brzoskwini. Podlewane, pszczółki popracowały i rzecz tak się ma:
jabłoń kwitła przepięknie, ma teraz pełno małych jabłuszek, wiśnia wystrzeliła jedną (zieloną jeszcze) wisienkę a brzoskwinia - no cóż, ładnie się przyjęła. Pytałam sprzedawców jak postępować z drzewkami, a że każdy mówił co innego - prawidłowo (podobno) je posadziłam i nic z nimi dalej nie zrobiłam. Pytanko - kiedy zacząć ciąć drzewka? I jak ciąć?
Może ktoś doradzi :wink:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wszystko zależy od tego jak chcesz by te drzewa wyglądały w przyszłości ... wiśnie i brzoskwinie tnie się latem - gdyż wtedy mniej łapią chorób jabłonie najlepiej ciąć wczesną wiosną ale i później też można - nie zaleca się cięcia gdy są silne mrozy ani jak zapowiadają je ... - najlepiej gdy nie mają jescze pąków liściowych albo gdy mają liście dobrze wykształcone - gdyż wtedy soki normalnie płyną wewnątrz rośliny - w czasie szybkiego wzrostu liści roślinb soki również silniej płyną i wtedy może wystąpić zjawisko tkz płaczu drzew które jest chyba najbardziej widoczne u orzecha włoskiego ...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Otóż chciałabym mieć drzewka niezbyt duże (mała działka) i wiadomo, zdrowo owocujące :D
Dobrze zrozumiałam - wiśnię i brzoskwinię mogę teraz przyciąć? Jeśli tak, to jak? Drzewka są młodziutkie, ok.1.50 m, nie wiem, czy używam dobrego nazewnictwa, ale każde z nich (poza jabłonią, jest kolumnowa) ma generalnie jakiś tam wyraźny przewodnik i boczne gałązki, tak po około 5-7. Jak się za to zabrać i jak uciąć? Nawet jeśłi nie teraz, wdzięczna byłabym już za informacje na przyszłość
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

teraz jeszcze nie - ja poczekał bym do lipca... - najlepszy termin to koniec owocowania wiśni ...

a wycina się gałęzie które na siebie nachodzą ale jak ciąć to by było najlepiej byś poszukała w internecie jaiegoś poradnika ze zdjęciami bo chyba tak to nie potrafię wytłumaczyć ...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

No to ja poczekam, do lipca pewnie coś znajdę w necie :D
Dzięki, pozdrawiam
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Maniu, nie jestem sadownikiem, ale jeden taki staruszek , też sadownik amator, ciągle mi wbijał do głowy przeróżne rady; w pierwszym roku po posadzeniu dajemy drzewkom spokój, nawet ich nie nawozimy, muszą się zaaklimatyzować, wypuścić nowe korzonki. Cięcie drzew owocowych : drzewa ziarnkowe (jabłonie, grusze) na przedwiośniu, drzewa pestkowe (wiśnie, śliwy- rzadko) tuż po zbiorach. Szczególnie uczulał mnie na łutówkę, aż się w końcu tej łutówki pozbyłam.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Bartek, myślę że jest ok, mam czereśnię posadzoną jesienią, jest zielona , liście zdrowe ale nie drgnęła nawet o 1 cm. Sądzę, że buduje sobie system korzeniowy, ale w poniedziałek sprawdzę, zrobię dziurę grubym palikiem i naleję wiadro wody. Jeżeli woda będzie bardzo powoli wsiąkać to znaczy, że nie ma tam w korzeniach żadnych "apartamentów" nornic czy innego tałatajstwa.
Awatar użytkownika
Działkowiec
50p
50p
Od: 23 kwie 2008, o 10:54

Jak przycinać drzewa ?

Post »

Witam. Planuje na jesień przyciąć drzewka, lecz nie wiem które i w którym miejscu.A nie chce zmarnować tylu dobrych drzew.I czy te przycinanie coś mi da ? Proszę o odpowiedzi ze szczegółami, bo w tym temacie jestem zielony jak trawa :)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Nie napisałeś cóż to za gatunki drzew, czy były wcześniej przecinane, prowadzone jakoś i ile mają lat? i dobrze by było pokazać je na zdjęciach - oglądając można coś więcej powiedzieć. Jak wpiszesz w wyszukiwarkę cięcie drzew pokaże się też kilka tematów jakie były na forum poruszane.:D
Awatar użytkownika
Działkowiec
50p
50p
Od: 23 kwie 2008, o 10:54

Post »

Nie wiem ile mają lat.Działkę mam od roku.Chyba ktoś próbował przycinać... ale są duże. Czereśnie,wiśnie,jabłonie,gruszki.śliwy. Jak zrobię zdjęcia to pokaże.

Obrazek

A o to te drzewka,trochę daleko ale pierwsze widać dobrze.

Przepraszam za post, pod postem. Poprawiałam - aniawoj :D
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”