Galeria.Dalie Stanisława cz.1
- lanceta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie ........ pasją i miłością.......
Krysiu,cenne wskazówki dla amatorów......mnie interesuje przechowanie przez Ciebie rozmnożonych przez sadzonkowanie roślin,napisz cos wiecej.......
- lanceta
- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dawno się tu nie odzywałam ale dalie pana Stanisława warte są pokazywania , mam dzięki nim kolorowy ogród :
Almonds Joy (2)
Vancouver (543)
Spartacus (11)
Nenekazi (281)
Vanquisher (543)
Ben Huston (446)
Cafe au Lait (276)
Kazusa Shiranami (253)
................. powstaje zamówienie na ten sezon ............. ile sobie wypisałam nie wspomnę teraz czas zacząć wykreślac z listy bo brak miejsca.
Almonds Joy (2)
Vancouver (543)
Spartacus (11)
Nenekazi (281)
Vanquisher (543)
Ben Huston (446)
Cafe au Lait (276)
Kazusa Shiranami (253)
................. powstaje zamówienie na ten sezon ............. ile sobie wypisałam nie wspomnę teraz czas zacząć wykreślac z listy bo brak miejsca.
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Zjawiskowe!
Bardzo podoba mi się Cafe au Lait ! Muszę zaopatrzyć się w przyszłym sezonie.
No i oczywiście Rebecca's World prezentowana na wystawie!
Bardzo podoba mi się Cafe au Lait ! Muszę zaopatrzyć się w przyszłym sezonie.
No i oczywiście Rebecca's World prezentowana na wystawie!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- lanceta
Do wymienionych przez Ciebie,moim "chciejstwem",jest jeszcze " Ben Huston"............no i jeszcze kilka....
A z jakiej okazji tyle bukietów?
- lanceta
Tyle ,tylko kilka........to sa Stanisława konkursowe kompozycje kwiatowe,będą pokazane następne w tym wątku.
W tym roku w Rybniku odbyła się XV Miedzynarodowa Wystawa Dalii,Mieczyków i Kompozycji Kwiatowych .Takie wystawy są popularne u naszych czeskich sąsiadów.
Podaję link z netu na temat rybnickiej wystawy,myśle,że to rozjaśni nieco:
http://www.portalflorystyczny.pl/index. ... -w-rybniku
W tym roku w Rybniku odbyła się XV Miedzynarodowa Wystawa Dalii,Mieczyków i Kompozycji Kwiatowych .Takie wystawy są popularne u naszych czeskich sąsiadów.
Podaję link z netu na temat rybnickiej wystawy,myśle,że to rozjaśni nieco:
http://www.portalflorystyczny.pl/index. ... -w-rybniku
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witaj "lanceta" Lodziu!
Wspaniały temat:"Dalie ..... pasją i miłością....."
Mogę się do tego tematu dopisać, ponieważ temat jest mi bardzo bliski!Dalie to moje hobby, bawię się z nimi od 2000 roku, a w Internecie od 2004 ze swoja amatorska stroną http://www.dalie.prv.pl .Największym problemem dla amatorów tej pasji są nazwy dalii, które wprowadzają duży chaos z odpowiednią nazwą dla danej odmiany dalii.Jedna dalia potrafi mieć 3 różne nazwy!Stwierdzam że my tu nic w tym temacie nie uzdrowimy, takie jest moje zdanie.Moje 90 odmian dalii mają swoje nazwy i są sprawdzone pod względem nazwy( odmiany)!
Serdecznie pozdrawiam miłośnik dalii z Poznania.
Ryszard Hajko.
Wspaniały temat:"Dalie ..... pasją i miłością....."
Mogę się do tego tematu dopisać, ponieważ temat jest mi bardzo bliski!Dalie to moje hobby, bawię się z nimi od 2000 roku, a w Internecie od 2004 ze swoja amatorska stroną http://www.dalie.prv.pl .Największym problemem dla amatorów tej pasji są nazwy dalii, które wprowadzają duży chaos z odpowiednią nazwą dla danej odmiany dalii.Jedna dalia potrafi mieć 3 różne nazwy!Stwierdzam że my tu nic w tym temacie nie uzdrowimy, takie jest moje zdanie.Moje 90 odmian dalii mają swoje nazwy i są sprawdzone pod względem nazwy( odmiany)!
Serdecznie pozdrawiam miłośnik dalii z Poznania.
Ryszard Hajko.
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
- lanceta
Ryszardzie,miło mi ,ze zawitałeś do tego wątku.Jestem pewna,ze go wzbogacisz formą i treścią.
Na temat nazwy poszczeg. odmian,podzielam Twoje zdanie.Zacytuję,co o tym sadzi sam hodowca p.Lipień.......
Na temat nazwy poszczeg. odmian,podzielam Twoje zdanie.Zacytuję,co o tym sadzi sam hodowca p.Lipień.......
"Co do nazewnictwa odmian to już panuje "wolnaamerykanka" - ponieważ dalia jest zwolniona z urzędowego rejestru odmian.
Światowe firmy, które wypuszczają na rynek wykwalifikowany materiał w pewien sposób się chronią. Dlatego pierwszy wyraz nazwy oznacza "stajnie" z jakiej wychodzi, np. ALAUNA, BARBARY, CAPROZ, FERNCLIF, GAY, HAPET, HARRY, HY, KENORA, MAS, MINGUS, NORMANDY itp.
Dla orientacji podaję nazwy moich odmian: AGNIESZKA, ATLETA, APOKALIPSA, BARKAROLA, ELEMI, LAJKONIK, LESK, SZOGUN, PIF PAF, POŁUDNIE.
Odmiany nietrwałe - trudno się mnożące, a pojawiające się na jeden - dwa sezony określamy jako "meteory"......."[/b]
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
Witam na Forum Panie Stanisławie
Wszystkim zainteresowanym mogę napisac ,ze ja dalie kupuję od Pana Stanisława juz kilka lat.Osyłam do mojego wątku daliowego-Panie Stanisławie Pana też
Przpiękne kwiaty,ciekawe odmiany i zawsze wszystkie bulwy zakwitają.W tym roku miałam ponad 100 sztuk ,ale w związku z przeprowadzką musiałam wszystkie oddać .Nawet nie mam czasu na wstawienie zdjęc ,ale mam nadzieję to nadrobić.
Pozdrawiam wszystkich daliowo zakręconych , Pana Stanisława i Ciebie lanceto Super ,ze zajełaś się tym wątkiem
Wszystkim zainteresowanym mogę napisac ,ze ja dalie kupuję od Pana Stanisława juz kilka lat.Osyłam do mojego wątku daliowego-Panie Stanisławie Pana też
Przpiękne kwiaty,ciekawe odmiany i zawsze wszystkie bulwy zakwitają.W tym roku miałam ponad 100 sztuk ,ale w związku z przeprowadzką musiałam wszystkie oddać .Nawet nie mam czasu na wstawienie zdjęc ,ale mam nadzieję to nadrobić.
Pozdrawiam wszystkich daliowo zakręconych , Pana Stanisława i Ciebie lanceto Super ,ze zajełaś się tym wątkiem
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Czy te piękne pełne dalie mają nasionka? Szukałyśmy z ciocią i kuzynką i ...
Za to te pojedyncze mają ich mnóstwo.
Za to te pojedyncze mają ich mnóstwo.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 cze 2012, o 12:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wow!!!! Super się prezentują i cieszą oczy
Ogromy szacunek dla pracy Pana Stanisława
Ogromy szacunek dla pracy Pana Stanisława
Pozdrawiam.
Aneta
Aneta