Słup wysokiego napięcia w ogrodzie

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: paskudny słup w ogrodzie

Post »

Rozmawiałem z prawnikiem i on sam wygrał walkę o słup... tyle że panie urzędniczki nie były zbyt inteligentne i pogroził im paragrafami i się przestraszyli. Słup zlikwidowali na własny koszt :;230
x-p-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 lis 2011, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No więc ja jestem przekonana , że moja sprawa jest do wygrania.Tyle , że póki co nie mam pieniędzy na prawnika.I myślę , że ten przytaczany pan prawnik wygrał dzięki swojej profesji czyli wiedział kiedy i jakim paragrafem pomachać.
Mój kłopot polega głownie na tym , że żaden duży samochód przez bramę nie wjedzie.Nie wjedzie też szambiarka a innej drogi do szamba nie ma.
Bramy poszerzyć nie mogę bo stoi wielki betonowy , z lewej strony, pokazuję kawałek jednej a stoi w rozkroku i dalej ma drugą.

Obrazek
koma
50p
50p
Od: 27 mar 2011, o 07:41

Post »

pietruncia pisze:No więc ja jestem przekonana , że moja sprawa jest do wygrania.Tyle ...
Bramy poszerzyć nie mogę bo stoi wielki betonowy , z lewej strony, pokazuję kawałek jednej a stoi w rozkroku i dalej ma drugą.
Bramę poszerzyć możesz i wtedy faktycznie słup będzie stał w bramie i masz sprawę na 100% wygraną.
x-p-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 lis 2011, o 20:12

Post »

No dość przewrotne rozwiązanie i rzekłabym odważne.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

PiotrekP pisze:Rozmawiałem z prawnikiem i on sam wygrał walkę o słup... tyle że panie urzędniczki nie były zbyt inteligentne i pogroził im paragrafami i się przestraszyli. Słup zlikwidowali na własny koszt :;230
Jak to zlikwidowali słup? Przecież linia jakoś musi lecieć, to na czym się teraz opierają? Wpuścili w ziemię? Jeśli chodzi o linię średniego napięcia, to taka opcja jest raczej nie możliwa. Tutaj raczej wchodzi w grę tylko przesunięcie słupa.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Może nie jasno się wyraziłem. U niego zlikwidowali. Przesunęli go za działkę. :wink:
Egolite
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sty 2014, o 14:01
Kontakt:

Re: usunięcie/przesunięcie słupa energetycznego z działki

Post »

Ze słupami już jest ten problem, że często lubią znajdować się w niedogodnym dla właścicieli nieruchomości miejscu. Ich przesunięcie jest zazwyczaj drogie, jednak jeśli nie znajduje się on dłużej niż 30 lat na terenie naszej nieruchomości to możemy ubiegać się o odszkodowanie od przedsiębiorstwa przesyłowego. Oczywiście nie jest to łatwa sprawa, dlatego warto zdecydować się na specjalistyczną firmę, która w naszym imieniu będzie prowadzić negocjacje z przedsiębiorstwem przesyłowym o odszkodowanie. Dopiero w sytuacji nie możności dojścia do konsensusu, sprawa zostanie złożona do sądu. Warto przy tym zaznaczyć, że takie sprawy ciągną się latami i nie ma gwarancji, że uzyskamy taki wyrok jaki byśmy oczekiwali. Ale warto zaryzykować.
boryna
50p
50p
Od: 23 cze 2010, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam pewne doświadczenia, właściwie akcja jest jeszcze w toku. Otóż mam przyjemność mieć słup w 1/3 szerokości bramy wjazdowej na posesję ;:202 . Dom mam od roku, poprzednikom nie przeszkadzało, bo nie mieli samochodu. Napisałam do Tauronu grzeczną prośbę, poparłam zdjęciami wjazdu i ku mojemu zdziwieniu odpowiedziano mi, że owszem, można, do końca roku będzie przestawiony (3 metry w bok, też na mojej działce, ale dobre i to) :D . Był to wrzesień. W grudniu, przed świętami przyjechał ciężki sprzęt, pan kierownik robót przyszedł i zapytał o plany instalacji (woda itp.). Nie mieliśmy pod ręką aktualnych bo ich wcześniej nie żądano i wobec tego zaczęto kopać. Bez planów. Po 2 minutach panowie dowiercili się do rury z wodą ;:182 , musieliśmy wzywać ekipę z wodociągów i zrobiła się afera. Wówczas Pan od słupa powiedział, że on miał tylko słup wymienić, a nie przestawiać, że prawdopodobnie daliśmy łapówkę, bo takich rzeczy się tak szybko (3 m-ce) nie załatwia, i że nie było żadnego dokumentu odnośnie przestawienia słupa. Po okazaniu przez nas odpowiedniej umowy z Tauronem (na zmianę lokalizacji słupa), pan kierownik robót stwierdził, że on nic na ten temat nie wie - i pojechał :shock: . Dwa dni później przyjechało dwóch ważnych ludzi z Tauronu i osobiście wbili kołeczek w miejscu, gdzie ma stanąć nowy słup. Do dzisiaj nie mamy nowego terminu akcji. Nie wspomnę już, że do dziury w rurze dostała się glina i piach i jakie fajne było czyszczenie wszystkich sitek w kranach, pralce itp. Nadal mamy nadzieję na udane zakończenie - póki co nękamy odpowiednie osoby telefonami "przypominającymi). ;:224
Cóż, historia trochę przydługa, ale może komuś się przyda.
Bożena
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Słuchajcie mam problem. Na mojej działce ( 24 ary) znajduje się słup albo średniego albo niskiego napięcia. Znajduje się on przy płocie- jakieś 2 metry od niego. I tu moje pytanie czy jest szansa na odszkodowanie?
Pozdrawiam Paweł
boryna
50p
50p
Od: 23 cze 2010, o 15:19

Post »

Dzisiaj nareszcie przesunięto nam słup na miejsce, gdzie nam nie przeszkadza. Tym razem obyło się bez niespodzianek. Czyli czasem się udaje :heja .
Bożena
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Odgrzebuję temat, bo...mam problem.
Cztery lata temu wyraziłam pisemną zgodę, by sąsiad pociągnął do siebie przez moją działkę prąd. Na swoje nieszczęście nie napisałam,że nie wyrażam zgody na słupy,a w grę wchodzi jedynie opcja naziemna(kabel w ziemi).
No i teraz ten wredny gad(czyt.sąsiad) stwierdził,że taniej będzie słupami i ....chce prąd ciągnąć słupami!!!!!!!!!!
Co mogę w takiej sytuacji???? Pomóżcie!!!
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Re: Usunięcie/przesunięcie słupa energetycznego

Post »

Napisz , że nie wyrażasz zgody na linię napowietrzną i linia kablowa może być wytyczona po granicy działki, bo jeszcze pociągną na skróty Ci kabel i w przyszłości może on przeszkadzać, jeśli będziesz chciał coś postawić.. Daj nowe warunki swojemu sąsiadowi i energetyce. Nie wiem kto zatwierdza projekt, ale pewnie starostwo, czy gmina i też warto powiadomić o szczegółach wyrażonej zgody.
kondzi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lis 2014, o 13:06

Re: Usunięcie/przesunięcie słupa energetycznego

Post »

To, że dała Pani zgodę, Pani Antoosiu nie znaczy, że nie może Pani teraz żadąć odszkodowania za służebność przesyłu. zgoda na budowę nie blokuję. tylko zgoda na przyszłe remonty i modernizację linii.

znam temat bo dostałem odszkodowanie za ponad 40 słupów, każego napięcia na różnych działkach i na kilku były problemy w tym podobny do Pani.

jakby co to proszę pytać
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”