Potrawy Wigilijne

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Sory że się wcięłam :wink:
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu. Nie ma sprawy. :D
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
goja94
50p
50p
Od: 2 lip 2010, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie na Wigilię podaję się łazanki z makiem,zawsze przypominają mi Święta u Babci,gotuję łazanki ,do tego mak 2xmielony ,bakalie,miód i przed podaniem polewam ciepłym stopionym masełkiem. :wit
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Bez klusek z makiem nie ma Wigilii ;:108
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Tak ile domów tyle tradycji ;:108 Mam to jedno ze szczęść w moim życiu że jakoś z mężem w sprawie wigilii mieliśmy wspólne poglądy ;:108 Ja od tęściowej przejełam kutię gołąbki z grzybami ale barszcz z uszkami to było wspólne i tak jak tu gdzie mieszkam jest zupa grzybowa oj straszyłam moje dzieci zupą grzybową na wigilię ;:7 No ale kapusta z grochem czy z fasolką to już nie moja potrawa na wigilię ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fakt. Wigilia w Łodzi bez grzybowej nie do pomyślenia.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Oj masz rację Krzysiu, nie ma wigili bez grzybowej z borowików ;:138 Muszę popróbować Aniu Twojego przepisu ;:138 Nie ma sensu gotować z grochem jak nikt nie je, prawda Krysiu ........a może moja rodzinka nie kapuściana tak jak Ty ;:306 ;:306 Kopytka na wigilię ..........no nie wiem ale u mnie nigdy jeszcze nie było :lol:
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Ja potrafię zrozumieć kopytka na wigilię,bo u mnie w rodzinnym domu zawsze były ziemniaki polane olejem z ryneczku z cebulką na "złoto".Początkowo mój M dziwnie na nie patrzył,bo u niego tego się nie jadało na wigilię.Teraz wszyscy pałaszują je z karpiem smażonym /lub/ i śledziem w oleju. :;230
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Romualda jakie kopytka ? :lol: przyrumienione na masełku, pachnące, malutkie, ślicznie ułożone na kapuście kopytka z orzechami włoskimi :D :D - one były taką piękną chrupiącą dekoracją kapusty :lol: i mówiąc szczerze było to wszystko pyszne, podejrzewam, że samej kapusty z fasolką czy soją (groch u mnie odpadał w przedbiegach) nie ruszyliby. To była taka moje eksperymentalna potrawa świąteczna, bo kiedyś się uparłam zrobić potrawy na Wigilię ze staropolskiej kuchni...stąd w ogóle pomysł na danie z kapustą i "grochem" :D
Awatar użytkownika
elusia57
100p
100p
Od: 10 lip 2012, o 16:57

Post »

Witam. U mnie Wigilia bez zupy grzybowej, klusków z makiem i karpia to nie wigilia, nie wspomnę o pierogach z kapustą i grzybami, uszkach, kompocie. Kiedyś moja mam smażyła racuchy ja jakoś nie zaniechałam tej tradycji.
Pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Myślę że wszyscy byliby zachwyceni ,w szczególności mój eM ;:138 Trzeba może spróbować :wink: Bo po co robić coś co nikt nie chce :?: Ale to byłoby po raz pierwszy zmiana dania wigilijnego ;:oj
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

goja94 pisze:U mnie na Wigilię podaję się łazanki z makiem,zawsze przypominają mi Święta u Babci,gotuję łazanki ,do tego mak 2xmielony ,bakalie,miód i przed podaniem polewam ciepłym stopionym masełkiem. :wit
Mniam robię taką wersję.Właściwie u mnie w domu robiło się z bułeczka ,ale raczej nikomu to nie smakowało.Wypróbowałam z łazankami i hicior ;:oj
Ja gotuje łazanki al dente,dodaje mak,rozpuszczam masełko z miodem i w to wrzucam bakalie.Chwilke sie podgotują i łącze z łazankami.Bakalie w maśle i miodzie robią sie chrupiące.Dla mnie nie musi być już placków ,bo i tak przez całe Święta podjadam łazanki.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

o qurcze ale wtopa z nazwą ;:oj one się nazywają krokiety, znaczy dałam plamę ..ale robi się jak kopytka :D tylko się nie gotuje i nie dodaje mąki :D

ugotowane gorące utłuczone ziemniaki+zmielone orzechy+całe jajko+trochę bułki tartej+odrobina pietruszki (opcjonalnie)+sól -> wymieszać, uformować krokieciki, panierować w jajku i bułce i smażyć na maśle - tak to było :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”