Potrawy Wigilijne
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Potrawy Wigilijne
Jakby co,to ja dzisiaj już zrobiłam pierogi z kapustą i grzybami.
Mrożą się w zamrażalce.
Niestety,spóźniłam się z piernikiem 4-tygodniowym,nastawiłam go 1 grudnia.
Pierwszy raz go robiłam i teraz mam problem,minęły tylko dwa tygodnie a z tego co czytałam trzeba go upiec tydzień przed świętami,czyli u mnie na dniach.Czy taki piernik za krótko leżakujący ma szanse być dobrym?
Mrożą się w zamrażalce.
Niestety,spóźniłam się z piernikiem 4-tygodniowym,nastawiłam go 1 grudnia.
Pierwszy raz go robiłam i teraz mam problem,minęły tylko dwa tygodnie a z tego co czytałam trzeba go upiec tydzień przed świętami,czyli u mnie na dniach.Czy taki piernik za krótko leżakujący ma szanse być dobrym?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
Raczek w mojej książce napisano, że ten piernik 4tygodniowy musi leżakować minimum 2 tygodnie w chłodnym miejscu (parter lodówki, albo chłodna piwnica), im dłużej, tym oczywiście jest lepszy. Piec można 2-4 dni przed świętami.
Robiłam go jest świetny.
Robiłam go jest świetny.
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
W czasie wigilii nie podaje się kawy, herbaty.
A jaki kompot podajecie na wigilie ?
U mnie musi być ze śliwek takich prawdziwych, wędzonych, z pestkami.
A jaki kompot podajecie na wigilie ?
U mnie musi być ze śliwek takich prawdziwych, wędzonych, z pestkami.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie również musi być kompot z suszu, a śliwki wiadoma rzecz wędzone. Ja często używam w kuchni śliwek wędzonych i jeżeli jest okazja właśnie przed tymi świętami kupuję większą ilość i do zamrażarki, gdyż inaczej pleśnieją. Kalifornijskie to już nie to. Jak to jest, że kiedyś śliwki suszone takie prawdziwe, były w sklepach cały rok i nic się z nimi nie działo.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- dotii
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Kontakt:
witam Wszystkich
Przeleciałam cały watek w poszukiwaniu pewnej potrawy Gołąbki z farszem ziemniaczanym ,zapiekane były w w piekarniku tyle niestety z dzieciństwa pamiętam oj wspomnienia wróciły Może ktoś ten przepis pamięta i z chęcią się nim podzieli
Przeleciałam cały watek w poszukiwaniu pewnej potrawy Gołąbki z farszem ziemniaczanym ,zapiekane były w w piekarniku tyle niestety z dzieciństwa pamiętam oj wspomnienia wróciły Może ktoś ten przepis pamięta i z chęcią się nim podzieli
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
U mnie też kompot z suszu,ale z wędzonych śliwek zrezygnowałam.Przeszkadza mi smak wędzonki w kompocie ,ale tylko w kompocie ,bo śliwki wędzone dodaję do podłoże i mięs.Uwielbiam żeberka w sosie śliwkowym(właśnie z wędzonych)
Wiesz czemu śliwki teraz butwieją?Bo nie sa dosuszone do końca.Moja babcia jak suszyła śliwki to były tak twarde,że trzeba było je namoczyć.Trzymała je w bawełnianych poszewkach.Miały nawet taki białawy nalot ,ale nie były zbutwiałe.Kupne są wilgotne i zaraz waga inna
Wiesz czemu śliwki teraz butwieją?Bo nie sa dosuszone do końca.Moja babcia jak suszyła śliwki to były tak twarde,że trzeba było je namoczyć.Trzymała je w bawełnianych poszewkach.Miały nawet taki białawy nalot ,ale nie były zbutwiałe.Kupne są wilgotne i zaraz waga inna
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak bo teraz kupne wszystko jest mało trwałe Ja kompotu z suszu robię taki gar że byście się przerazili ,ale moje dzieci w święta piją tylko kompot a ich połówki żadne nie lubiło ale teraz jakoś się nauczyli i piją nie w takich ilościach jak moje no ale Młodszy wnuczek w ubiegłym roku tylko pił kompot i to w zastraszających ilościach
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Ada !
Jak masz suszarkę do grzybów, to idealnie podsuszysz śliwki.
W ostateczności na papier i na kaloryferze.
Jak masz suszarkę do grzybów, to idealnie podsuszysz śliwki.
W ostateczności na papier i na kaloryferze.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Krzysiek. Suszarkę mam, ale ten zapaszek wędzenia dla mnie jest istotny. Jabłka tak suszę, ale śliwka musi pachnieć.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
- elusia57
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
U mnie w domu kompot wigilijny przygotowywany jest w największym garze bo schodzi hektolitrami , oczywiście z suszonych własnoręcznie owoców (śliwki węgierki, jabłka, gruszki). Proporcje tak na wyczucie w zależności jakie kto preferuje owoce wtedy w kompocie jest ich przewaga. Ja preferuję śliwki, na drugim miejscu gruszki(słodkie) i jabłka. Suszone śliwki (w suszarce) przechowuję do wiosny czasami dłużej w zależności jak dużo ich nasuszę i jaki jest urodzaj, nie psują się i sukcesywnie zużywa je dodając podłoże.
Pozdrawiam Elżbieta
Przepis na takie gołąbki znalazłam w starej książce,,Kuchnia oszczędnej gospodyni"...nigdy ich jednak nie robiłam.dotii pisze:witam Wszystkich
GOŁĄBKI NADZIEWANE ZIEMNIAKAMI
1luźna główka białej lub włoskiej kapusty,
Nadzienie;
1kgsurowych ziemniaków
30dag gotowanych zmielonych ziemniaków,
3 łyżki tłuszczu,
3 cebule,
pieprz ziołowy, papryka, majeranek, kminek, sól
szklanka sosu pomidorowego lub grzybowego
2 łyżki posiekanej naci pietruszki
Kapustę obgotować i przygotować liście...ścinając grube nerwy.
Ziemniaki zetrzeć, odcisnąć. Wymieszać z gotowanymi, dodać skrobię, która ustała się z odcedzonym soku, gotowane ziemniaki, usmażoną w tłuszczu cebulę i przyprawy. Nakładać na liście
przygotowane nadzienie i zwijać gołąbki. Resztę liści poszatkować, ułożyć na dnie rondla, ułożyć na nich gołąbki. Podlać gorącą wodą lub wywarem i dusić do miękkości. Na końcu podlać sosem pomidorowym lub grzybowym. Podawać posypane zieloną natką.
Nigdy nie robiłam łazanek z makiem, w tym roku spróbuję. Powiedzcie proszę czy mak może być gotowy z puszki?