Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hmm... trzeba zajrzeć jaką mają karencję, miedzian raczej nie jest zalecany do oprysków na owoc. Ale ważniejsze jest chyba uratowanie drzewa jak owoce. I koniecznie dezynfekuj sekator po pracy bo można zarazić inne drzewa
Ja na wiśniach jeszcze czegoś takiego nie miałem, tylko na czereśniach.
Ja na wiśniach jeszcze czegoś takiego nie miałem, tylko na czereśniach.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Czytałeś m.in. ten temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +zgnilizna oraz http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13033
Pozdrawiam Andrzej.
Czereśnia - choroba
Witam wszsytkich!Mam pytanie odnośnie czereśni. Owoce czereśni zaczęły częsciowo usychac i zaczęła pojawiać się na nich brązowa przyschnieta skórka z objawami przekucia do pestki,czy wie ktos moze jaki jest powod tego??Z góry dziękuje za odpowiedz.pozdrawiam
Niby-Pchły ogrodowe na czereśni ?
Witajcie,
Celem poprawienia humoru starym wyjadaczom podsylam "cos do posmiacia" czyli prosbe ogrodnika juniora o porade.
Mam piękną starą czereśnię (tak z 8m wysokości), na której szczycie grasują szpaki.
od czasu do czasu przegania je stamtąd kot sąsiada, który lubi łazić po tym drzewie.
Problem w tym, ze albo kot albo szpaki(?!!) przywlókł na drzewo jakieś robalki, które strasznie gryzą przy zbieraniu owoców. Złapałem jednego i po poszukiwaniu w internecie wychodzi mi na to, ze to pchła. Tylko jakaś dziwna, bo nie skacze i ma delikatne skrzydelka (a pchly ich nie maja). Proszę sie nie śmiać, samemu wydaje mi się to dziwne, ale poza skrzydelkami, sposobem poruszania oraz rozmiarem (rzeczony monster ma 3 cm długości) stworzonko jest jota w jotę podobne do zdjęć pchły z netu, nawet ma takie same wasiki z przodu.
Pytanie 1: Co to może być? Pchła raczej nie ...
Pytanie 2: Jak się tego pozbyć ?
Pozdrawiam
Ogrodnik Junior
Celem poprawienia humoru starym wyjadaczom podsylam "cos do posmiacia" czyli prosbe ogrodnika juniora o porade.
Mam piękną starą czereśnię (tak z 8m wysokości), na której szczycie grasują szpaki.
od czasu do czasu przegania je stamtąd kot sąsiada, który lubi łazić po tym drzewie.
Problem w tym, ze albo kot albo szpaki(?!!) przywlókł na drzewo jakieś robalki, które strasznie gryzą przy zbieraniu owoców. Złapałem jednego i po poszukiwaniu w internecie wychodzi mi na to, ze to pchła. Tylko jakaś dziwna, bo nie skacze i ma delikatne skrzydelka (a pchly ich nie maja). Proszę sie nie śmiać, samemu wydaje mi się to dziwne, ale poza skrzydelkami, sposobem poruszania oraz rozmiarem (rzeczony monster ma 3 cm długości) stworzonko jest jota w jotę podobne do zdjęć pchły z netu, nawet ma takie same wasiki z przodu.
Pytanie 1: Co to może być? Pchła raczej nie ...
Pytanie 2: Jak się tego pozbyć ?
Pozdrawiam
Ogrodnik Junior
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49