Potrawy Wigilijne

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

w tym roku postanowiliśmy z córcią upiec makowiec . Pierwszy raz w
życiu. Macie może sprawdzony przepisy . To makowiec ma być taki zawijany (tradycyjny). W przepisach w internecie coś pisze o cieście drożdżowym, ja tak jakoś z drożdżami na bakier jakoś mi ciasto nie wyrasta.
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

79basia pisze:Nigdy nie robiłam łazanek z makiem, w tym roku spróbuję. Powiedzcie proszę czy mak może być gotowy z puszki?
Może być z puszki.Ja zawsze odsypuję troche jak robię makowce.Kiedyś mieliłam mak ,ale pożyczyłam maszynkę i już do mnie nie wróciła więc kupuję puszkę maku(wypróbowanego)i z jednej puszki mam dwa zwijane makowce i dodatek do łazanek
U mnie kompot z suszu to raczej,,dodatek,,do Wigilii i na tym koniec.Jakoś nikt nie woła o więcej.
Rodusikmożesz zrobić ciasto krucho drożdzowe.Ono nie potrzebuje wyrastania i warstwy ciasta są równe
MAKOWIEC ZWIJANY
45 dag mąki
15 dag masła
5 dag drożdzy
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 czubate łyżki cukru pudru
2 jajka
1 żołtko
drozdze rozrabiasz w śmietanie wszystkie składniki zagniatasz,dodajesz drożdze i dzielisz ciasto na pół(z tego przepisu wychodzą 2 makowce z jedną puszką maku.Ciasto zostaw na chwilkę niech odpocznie,potem rozwałkuj posmarój białkiem nałóż farsz,zwiń w kieszeni z papieru do pieczenia i zostaw na 20 minut.Przed wsadzeniem do pieca ciasto ponakłuwaj patyczkiem. Taki makowiec pieke co roku.Nie rozlatuje się i jest pyszny.
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ania 11 ,dziękuje bardzo za ten przepis ;:196 z pewnością znajdzie się na moim Wigilijnym stole :wink:
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Piernik 4-tygodniowy robiłam w zeszłym roku bardzo smakował ;:215
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09

Post »

PESTKA@ dziękuję
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32

Post »

Pestka proszę napisz jak zrobić tą kieszeń z papieru do pieczenia?Czy to trzeba zawinąć w ten papier makowiec dosyć mocno czy zostawić luz na wyrośnięcie
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

monika pisze:Raczek w mojej książce napisano, że ten piernik 4tygodniowy musi leżakować minimum 2 tygodnie w chłodnym miejscu (parter lodówki, albo chłodna piwnica), im dłużej, tym oczywiście jest lepszy. Piec można 2-4 dni przed świętami.
Robiłam go jest świetny.
Dzięki Monika za podpowiedź,piernik właśnie włożyłam do piekarnika i miałam znowu problem,
wsadzić do nagrzanego,czy zimnego?
W końcu wsadziłam do zimnego jak wszystkie ciasta na proszku do pieczenia,czy sodzie.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Elżuniu powiem Ci jak ja to robię;ciasto wałkuję już na papierze w który zawija makowce.Zwijasz delikatnie i w miarę ściśle.Zostawiasz tylko ciut aby ciasto miało miejsce urosnąć.Jeśli zostawisz zbyt dużo miejsca miedzy ciastem a papierem wyjdzie strucla(ciasto pójdzie na boki).Nie martw się ,bo i tak jest pyszny czy to makowiec idealny czy właśnie taka strucla pęknięta przez środek.Polewasz potem masą pudrową z orzeszkami.Takie kupne makowce są idealne ,bo do nich sa specjalne foremki rynienki.Ja niestety jeszcze takich nie spotkałam w sklepie.
Awatar użytkownika
basiac
100p
100p
Od: 20 lut 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wyczytałam gdzieś w necie ,że ciasta które mają w sobie ubite białka wstawia się do nagrzanego piekarnika.Stosuję się do tej metody już kilka lat i ciasta wychodzą idealne
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Raczek i co? udał się? piekłaś placki?
W książce takiej info nie ma, ale ja jak piekłam, to wyszłam z założenia, że skoro to przepis staropolski - a wtedy to kobitki nawet nie śniły o piecach elektrycznych :lol: - to wkładały takie ciasta do rozpalonych pieców. Czyli chyba powinno się wkładać do lekko nagrzanego. Ale nie sądzę, żeby to był jakiś problem. Ja piekłam 3 placki, drugi i trzeci i tak musiałam już krócej piec.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Ja zawsze wkładam do nagrzanego chyba że jest jakiś wyjątek to przy przepisie pisze.
Ten piernik piekłam wkładając do nagrzanego piekarnika
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

No upiekłam,ale o zgrozo wkładając do zimnego piekarnika,piekłam go 1,5 godziny. ;:202
Patyk sprawdzający ciągle był mokry i musiałam tak długo,aby się upiekł. :roll:
Nie podzieliłam na pojedyncze placki tylko wlożyłam całość do jednej blaszki.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też robię zawijane makowce z ciasta drożdżowego i są okej tylko szukam rady żeby ciasto nie odstawało od maku już białkiem smarowałam i nic,może ktoś ma złoty środek ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”