Kapusta pekińska- uprawa, choroby, szkodniki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kapusta pekińska, kiedy do gruntu?
forumowicz
A kiedy siałeś nasiona pekinki?
A kiedy siałeś nasiona pekinki?
Dokładnie nie pamiętam ale coś koło połowy lipca sialem do doniczek . Rozsadę wysadzałem na początku sierpnia.
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki to będe wiedzieć na drugi rok bo na wiosnę to pewnie szkoda bo zakwitnie przynajmniej mnie się tak udało
Wiosną to można uprawiać pekinkę na sprzedaż, bo ileż możesz jej zjeść w stosunkowo krótkim czasie . Co innego teraz. Na razie rośnie na grządce i sukcesywnie ja zbieram. Jeżeli miałby przyjść mróz resztę wykopuję , razem z bryłą ziemi układam jedna obok drugiej na taczce i trzymam w domku na działce sukcesywnie przeznaczając na konsumpcję..
Przy zakupie nasion zwróć uwagę by była to odmiana nadająca sie do uprawy jesiennej.
Przy zakupie nasion zwróć uwagę by była to odmiana nadająca sie do uprawy jesiennej.
forumowicz,wierzę że Twoja z działeczki bo wygląda jak z supermarketu . Ja zaniechałam uprawy , coś zjadało i nie wykształcała główek ale teraz spróbuję jeszcze raz. Może nasiona miałam na zbiór letni.
Wygląd identyczny, no bo jakiż może być inny ,ale smak moja ma lepszy, autentycznie. Końce liści nie są łykowate a do tego jest wprost słodziutka.GRANIA pisze:forumowicz,wierzę że Twoja z działeczki bo wygląda jak z supermarketu
No teraz to Ty na pewno nie spróbujesz. Co najwyżej na przyszły rok.GRANIA pisze:ale teraz spróbuję jeszcze raz
forumowicz przepiękna moja to chyba nie ma szans, ale nadzieja matką... w ubiegłym roku w listopadzie robiłam pryzmę z obornika tak było ciepło
Dzięki Moniko
U Ciebie nad morzem może dorosnąć. Bałtyk działa jesienią jak termofor.
U Ciebie nad morzem może dorosnąć. Bałtyk działa jesienią jak termofor.
forumowicz ale Ty się czepiasz , no wiadomo że miałam na myśli 2013 ale jeśli by było tak ciepło jak w zeszłym roku to do stycznia pewnie by wykształciła jakie mizerne główki
Ja się nie czepiam .Ja Cię tylko poinformowałem, że na siew już za późno.GRANIA pisze:ale Ty się czepiasz
- Ganesh
- 200p
- Od: 25 kwie 2012, o 19:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jednak zebrałam dość dużo pekińskiej mimo,że w stosunku do pekińskiej forumowicz miała jakieś 2-3tygodniowe opóźnienie. Ostania zostanie zjedzona w Boże Narodzenie. Dobrze się trzyma w piwnicy.
Pozdrawiam serdecznie:)
Sylwia
Sylwia
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 lip 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na próbę posiałam pekińską późno, że przed zimą nie zdążyła zawiązać główki. Na dzień dzisiejszy wyglądają tak samo i co mnie zdziwiło - nie zmarzła ani jedna. Rosną normalnie na dworze, niczym nie osłonięte. Chociaż zima w tym roku słaba była to może dlatego. Ciekawa jestem, czy na wiosnę pójdzie w główki
Anka
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Myślę ,że wystrzeli w kwiatostany i będziesz miała nasiona
Asia
Asia