CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2
Dla kaktusów, których standardowy okres spoczynku przypada zimą a latem mają pełnię wegetacji to najlepszy termin na przesadzanie wypada na początek wiosny. Natomiast kaktusy, które przechodzą letni okres spoczynku najlepiej przesadzać właśnie latem, w czasie upałów. Wtedy przesadzanie nie komplikuje ich wczesnowiosennego kwitnienia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
A dlaczego mojemu Rhipsalisowi odpadają czloneczki?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Warto by nieco napisać o warunkach, w jakich uprawiany jest ten Rhipsalis. Odpadanie członów najpewniej spowodowane jest niedoborem wilgoci. A to oznacza, że albo roślinka ma zbyt sucho i warto dać jej trochę wody albo jest za intensywnie w tej chwili podlewana i straciła korzenie. Generalnie zgubienie kilku członów to niewielki problem natomiast jeśli jest coś nie tak z korzeniami to jest to powód do zmartwień.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Może być, że zbyt sucho, bo u mnie rośliny raczej rzadko zbyt mokro mają. W sumie to on jest u mnie od niedawna, może tak reagować na zmianę warunków? Specjalnie dużo tego nie ma, ale to chyba ilość, na którą już warto zwrócić uwagę. Generalnie cała roślina wygląda dobrze.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ja wolę, gdy odpadnie kilka członów niż gdy roślinka straci korzenie. Sugeruję do wiosny nie zwiększać częstotliwości podlewania.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Pytanko z serii szybkich pytań....
W domu zapanował pewien konsensus ze coś trzeba z wszelakim paskudztwem zrobić porządek. Ziemórki to miejscami ścielą się trupem ostro.... przędziorki też dają o sobie znać a kto wie co jeszcze. Korzystając z wyjazdu można zaatakować to ostro chemią kompleksowo wszystko jak leci. Pytanie więc co warto jaki środek. W domu jest zieleniny sporo i to różnej. Wstępnie myślę o Bi 58...
Jakieś sugestie?
W domu zapanował pewien konsensus ze coś trzeba z wszelakim paskudztwem zrobić porządek. Ziemórki to miejscami ścielą się trupem ostro.... przędziorki też dają o sobie znać a kto wie co jeszcze. Korzystając z wyjazdu można zaatakować to ostro chemią kompleksowo wszystko jak leci. Pytanie więc co warto jaki środek. W domu jest zieleniny sporo i to różnej. Wstępnie myślę o Bi 58...
Jakieś sugestie?
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
O Bi58 nie raz już pisałem i do stosowania zachęcałem. To środek systemiczny a więc każdy szkodnik który usiądzie na korzeniu czy korpusie pada.Phacops pisze:Pytanko z serii szybkich pytań....
Jakieś sugestie?
Bardzo skuteczny.
Tyle, że w mieszkaniu nie proponuję jego stosowania. Jest dość szkodliwy a i zwyczajnie śmierdzący. Nie każdego stać na takie wyrzeczenia...
Ale skoro wyjeżdżasz na dłużej to można je tym potraktować.
Jedna uwaga: teraz większość roślin jest w spoczynku. Bi58 najlepiej podlewać - wtedy najlepiej skutkuje. Czyli roślina musi je wziąść "w siebie". Proponuję więc czekać do wiosny aby dobrze zaskutkowało.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Re: Opuncja - żółknie jeden człon
Moim zdaniem coś złego dzieje się z korzeniami. Żółty człon jest prawdopodobnie objawem chlorozy czyli problemu z pobieraniem składników odżywczych z podłoża. Więc albo ziemia jest już wyjałowiona albo ma niewłaściwy, zbyt alkaliczny odczyn i roślinka nie może pobierać soli mineralnych. Może być też problem generalnie z korzeniami. Jeśli roślinka była teraz podlewana to korzenie mogły zgnić i przez to cała roślina ma problem.
Zatem sugeruję zacząć od systemu korzeniowego.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Witam,
roślina była ostatnio podlana w październiku (raz) i od tamtej pory już nie. Podłoże jest cały czas to samo, jeszcze go nie przesadzałam. Czyli powinnam to teraz zrobić, gdy jest w stanie spoczynku? Czy potraktować preparatem Bi58?
roślina była ostatnio podlana w październiku (raz) i od tamtej pory już nie. Podłoże jest cały czas to samo, jeszcze go nie przesadzałam. Czyli powinnam to teraz zrobić, gdy jest w stanie spoczynku? Czy potraktować preparatem Bi58?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
BI-58 jest środkiem przeciw owadom i na chlorozę nic nie pomoże.
Ja bym poczekał z przesadzeniem do wiosny. Jeśli jakieś człony będą obumierać to trudno. Podlanie w tej chwili roślinki może tylko spowodować zupełną utratę korzeni czyli jeszcze pogorszyć sytuację.
Ja bym poczekał z przesadzeniem do wiosny. Jeśli jakieś człony będą obumierać to trudno. Podlanie w tej chwili roślinki może tylko spowodować zupełną utratę korzeni czyli jeszcze pogorszyć sytuację.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Dziękuję Ci bardzo za pomoc. Będę czekać..
JEszcze tylko jedno pytanie, czy powinnam wiosną przesadzić kaktusa do większej doniczki?
JEszcze tylko jedno pytanie, czy powinnam wiosną przesadzić kaktusa do większej doniczki?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Tak, tej roślinie zdecydowanie przyda się większa objętość podłoża.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek