hoja zrzuca liście
- socurek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 kwie 2009, o 02:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
hoja zrzuca liście
Kochani, pomocy! Z mojej australis lisa w ciągu 24 godzin odpadły wszystkie liście nie wiem, co jest grane. Nie przelałam, jak słowo daję. Listki niektóre miały główny nerw i jego okolice zbrązowiałe... ale niektóre wyglądały na zupełnie zdrowe, a i tak odpadły. Jestem załamana, nawet nie miałam czasu się zastanowić jak jej pomóc. Zaglądałam do korzeni, ale nie widzę tam nic złego... nawet zostawiłam ją na kilka godzin do przeschnięcia bez podłoża, a podłoże rozłożyłam na gazecie... nie mam pomysłu, a w takim tempie do jutra będzie trup. Pomóżcie, proszę...
Re: hoja, opadają liście
witaj.rośliny raczej nie zrzucają tak szybko liści.nie jestem ekspertem tego gatunku ale powodem może być nagłe ochłodzenie rośliny-otwarcie okna a temperatura raczej niska.nic innego nie przychodzi mi do głowy.powodzeniasocurek pisze:Kochani, pomocy! Z mojej australis lisa w ciągu 24 godzin odpadły wszystkie liście nie wiem, co jest grane. Nie przelałam, jak słowo daję. Listki niektóre miały główny nerw i jego okolice zbrązowiałe... ale niektóre wyglądały na zupełnie zdrowe, a i tak odpadły. Jestem załamana, nawet nie miałam czasu się zastanowić jak jej pomóc. Zaglądałam do korzeni, ale nie widzę tam nic złego... nawet zostawiłam ją na kilka godzin do przeschnięcia bez podłoża, a podłoże rozłożyłam na gazecie... nie mam pomysłu, a w takim tempie do jutra będzie trup. Pomóżcie, proszę...
U mnie to samo, Liska zgubiła 70 % liści. Po prostu w nocy mnie budziły spadające liście. Obstawiam temperaturę, była w pokoju, gdzie jest raczej chłodno. Przelana też nie jest. Przeniosłam w cieplejsze miejsce i na razie te listki, które zostały trzymają się dzielnie. Ale wygląda żałośnie.
- socurek
U mnie była raczej w ciepłym pomieszczeniu...
- kociara
- Od: 10 mar 2011, o 21:37
Mojej również opadły i zostało takie marne " byle co " - a była taka piękna
Trzeba sobie sprawić nową albo co ?????
Trzeba sobie sprawić nową albo co ?????
Rośliny Krystyny
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
- socurek
Właśnie myślę nad tym, żeby sobie sprawić nową... Opadła całkiem a od góry kikutki jej się na węzłach robią takie czarnawe... Nie mam pojęcia co to. Razem z nią w doniczce rośnie inna hoja i absolutnie nic jej nie dolega
hoja zrzuca liście
Moja hoja zaczela gubić liście.Naliczylam już ok 12-tu.Czy przyczyną może być palenie papierosów w pokoju gdzie znajduje sie hoja?
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: hoja gubi liście
Sprawdź korzenie. Papierosy nie szkodzą w przeciwieństwie do nadmiernej wilgoci w podłożu.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Hoję trzeba podlewać niewielką ilością wody gdy wyraźnie ma sucho.Ma mięsiste liście gromadzące wodę.
Właśnie o to chodzi że podlewam ją co 3 tygodnie tak z pól szklanki wody więc może jednak za mało?
- Ircia
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 lip 2013, o 14:24
Hoja - zrzuca malutkie listki
Witam,
mam problem taki jak w temacie wątku. Zakupiłam w ostatnim czasie kilka egzemplarzy hoi (konkretnie hoi kerrii). Zakupy z różnych źródeł, u różnych sprzedawców. Roślinki rosną, wypuszczają nowe pędy, nowe liście, jednak... młody listek zawsze odpada... Czasem odpada mając 3mm, czasem dorasta do 2cm... ale zawsze odpada. Starsze, dorosłe liście mają się dobrze, nie żółkną, nic się z nimi nie dzieje. Są jędrne i zdrowe. I moje pytanie: jaka jest przyczyna odpadania malutkich nowych listków? Za mało światła? Za mała wilgotność powietrza? Za zimno? Za duża wilgotność gleby? Za mała wilgotność gleby? Proszę o pomoc, bo serce mi płacze za każdym zrzuconym malutkim listkiem
mam problem taki jak w temacie wątku. Zakupiłam w ostatnim czasie kilka egzemplarzy hoi (konkretnie hoi kerrii). Zakupy z różnych źródeł, u różnych sprzedawców. Roślinki rosną, wypuszczają nowe pędy, nowe liście, jednak... młody listek zawsze odpada... Czasem odpada mając 3mm, czasem dorasta do 2cm... ale zawsze odpada. Starsze, dorosłe liście mają się dobrze, nie żółkną, nic się z nimi nie dzieje. Są jędrne i zdrowe. I moje pytanie: jaka jest przyczyna odpadania malutkich nowych listków? Za mało światła? Za mała wilgotność powietrza? Za zimno? Za duża wilgotność gleby? Za mała wilgotność gleby? Proszę o pomoc, bo serce mi płacze za każdym zrzuconym malutkim listkiem