Livistona chińska - usychanie liści

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Gritss
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 gru 2012, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Livistona chińska - usychanie liści

Post »

Witam, nazywam się Kamil, jestem tu nowy i jeśli to możliwe proszę o wyrozumiałość i jeśli źle zamieszczę temat to o możliwe przesunięcie go do odpowiedniego działu.
Mianowicie mam problem z moją palmą - livistoną chińską, którą wyhodowałem od ziarenka 1,5 roku temu. Problem który spotyka mnie tej zimy jest taki sam jak i zeszłej. Z czasem gdy przestałem palmę wynosić na dwór (latem na całe dni na ostre słońce) zaczęły usychać jej końcówki liści zaczynając od najniższych (najstarszych), a ostatnio na kolejnych liściach od dołu zaczęły się pojawiać nieregularne, brązowawe plamy? Z czasem gdy minęło lato, przyszły niższe temperatury, całkowicie zahamował się też wzrost palmy (2 wysunięte już lecz nierozwinięte liście, których nie chcę stracić). Niestety nie mogę dodać zdjęć gdyż nie mam dostępu do aparatu obecnie, ale może ktoś mógłby zidentyfikować ten problem? Podlewanie jest w okresie zimy rzadsze, tak szybko nie wysycha gleba jak latem w słońcu. Z góry dziękuję z jakąkolwiek pomoc, pozdrawiam, Kamil :)
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Livistona chińska - usychanie liści

Post »

Witam . Proszę podać jaka temperatura jest w pokoju , jaka wilgotność powietrza i gdzie stoi palma .

Nie moze palma stać obok grzejnika , wilgotnosc musi być powyżej 50% . Ja palmy zimuje w piwnicy w +17 stopni dosc jasnej i palmy mają się ok :)
Maniak roślin egzotycznych :)
Gritss
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 gru 2012, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Livistona chińska - usychanie liści

Post »

Temperatura w pokoju różna, zazwyczaj koło 25 stopni, o wilgotności niestety nie mam pojęcia. Palma stoi około 2 metry od grzejnika. A czy zimowanie jej jest konieczne?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”