Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1307
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
JackuP Zupkę ziemniaczaną robię zwłaszcza jesienią i zimą bo jest energetyczna . A pokrzywę mam mrożoną zebraną w maju i dodaję do zup i sałatek -wspaniała
Pozdrawiam Ewula
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jakiś czas temu trafiłam na świetny przepis na bazę do zup wg. Pięciu Przemian. Do wrzątku dodajemy kurkumę, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie i włoszczyznę. Dorzucam jeszcze w zależności jaka to ma być zupa goździki, imbir i różne ,,chwasty". Polecam, jest bardzo rozgrzewająca
Kasia
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Grażynko, właśnie na herbatkę ziołową z podbiału liczę. W tym roku było tylko kilka kwiatków więc cieszyłem się ich widokiem i nie zrywałem (to były pierwsze wiosenne kwiatki). Podbiał mi się chyba rozsiał, bo pokazały się teraz listki w kilku miejscach. Zamierzam go przesadzić w bezpieczne miejsce
Ewo, ja pokrzywę zbieram na bieżąco, bo cały czas są młode siewki. Tylko na herbatkę suszę.
Kasiu, ze wstydem się przyznam, że używam Vegety Powinienem się zmobilizować do zrobienia takiej bazy.
Ewo, ja pokrzywę zbieram na bieżąco, bo cały czas są młode siewki. Tylko na herbatkę suszę.
Kasiu, ze wstydem się przyznam, że używam Vegety Powinienem się zmobilizować do zrobienia takiej bazy.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36511
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Podsyp go żwirkiem to będzie rósł jak na drożdżach, bo on to uwielbia.
Ja niestety zbieram na polach a zimą się delektuję nim jako dodatkiem do zielonej herbaty.
Ja niestety zbieram na polach a zimą się delektuję nim jako dodatkiem do zielonej herbaty.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Grażynko, tak mi świtało, że on lubi przepuszczalne podłoża, bo często go widuję, jak rośnie na piasku. Żwirku mu nie będę kupował, bo to kruszywo dla cenniejszych roślinek ale sypnę mu piaskiem
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36511
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku idą Święta.
Pewno pojedziesz do rodzinki.
Ale przedtem może wstawisz jakiś ciekawy przepis na świąteczne ciasteczka lub ciekawe danie.
Pewno pojedziesz do rodzinki.
Ale przedtem może wstawisz jakiś ciekawy przepis na świąteczne ciasteczka lub ciekawe danie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Grażynko Ja w święta pracuję. Zawsze. Dzięki temu inni mogą cieszyć się rodziną, świętami i odpoczywać
Nie gotuję więc nic specjalnego. Nie świętuję. Ale kolejny przepis mam dla Was przygotowany. Może się komuś przyda
RYŻ Z WARZYWAMI
składniki:
0,5szklanki ryżu
2 papryki różnokolorowe
2-3 łodygi selera naciowego
1 cebula
olej słonecznikowy
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
sposób wyk.:
- ryż ugotować
- paprykę pokroić w paski, cebulę i seler poszatkować
- usmażyć warzywa na oleju
- dodać sos sojowy i przyprawić
- połączyć z ryżem i jeszcze krótko poddusić
- posypać natką
Nie gotuję więc nic specjalnego. Nie świętuję. Ale kolejny przepis mam dla Was przygotowany. Może się komuś przyda
RYŻ Z WARZYWAMI
składniki:
0,5szklanki ryżu
2 papryki różnokolorowe
2-3 łodygi selera naciowego
1 cebula
olej słonecznikowy
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
sposób wyk.:
- ryż ugotować
- paprykę pokroić w paski, cebulę i seler poszatkować
- usmażyć warzywa na oleju
- dodać sos sojowy i przyprawić
- połączyć z ryżem i jeszcze krótko poddusić
- posypać natką
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36511
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku to przykro, że sam pozostajesz w pracy.
Tobie też przecież należy się odpoczynek.
Chyba, że odbijasz to sobie latem w ogrodzie.
I dzięki za fajny przepis.
Tobie też przecież należy się odpoczynek.
Chyba, że odbijasz to sobie latem w ogrodzie.
I dzięki za fajny przepis.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1307
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
JackuP Niestety aby jedni się bawili inni muszą pracować Ale Ty chyba lubisz swoją pracę ,bo inaczej byś zmienił
Pozdrawiam Ewula
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Grażynko, Ewo, bardzo lubię swoją pracę i zaakceptowałem jej niewygody. Jest ona moją pasją i nie koliduje mi z ogrodnictwem. Niestety wszystkie weekendy i święta muszę w niej być. I tak jak mówi Ewa - ktoś musi pracować, by inni mogli odpoczywać czy się bawić. A odbijam to sobie później - w styczniu jadę na miesięczny urlop i kolejny wyjazd w ciepłe kraje
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36511
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ciepłe kraje.....to jest to, co zawsze w zimie mi się marzy.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1307
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
JACKU Cudownie troszkę ominąć zimowe chłody. Chociaż ......nie zawsze Piękna zima też jest OK
Pozdrawiam Ewula
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Grażynko, to tak jak mi. Tylko że ja te marzenia realizuję od sześciu lat
Ewo, zimowe chłody ZAWSZE cudownie jest ominąć Toleruję zimę jak wszystko, co nieuchronne ale minimalizuję jej obecność i niedogodność.
Mam przygotowany kolejny przepis ale może być problem z podstawowym składnikiem - świeżą miętą Może ktoś jednak ma jakieś dojścia; jest też w doniczkach z ziołami w marketach, a jak nie - zachęcam do zrobienia tej sałatki wiosną, jak mięta zacznie wypuszczać
SAŁATKA Z MIĘTĄ
składniki:
główka cykorii
awokado
pomarańcza
mała cebula lub szczypior
0,5 pęczka świeżej mięty
0,5 szklanki naturalnego jogurtu
grubo zmielony pieprz, sól
sposób wyk.:
- wszystkie owoce i warzywa pokroić na kawałki i wymieszać
- miętę (i ewentualnie szczypiorek) posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji
- lekko wymieszać całość
- z jogurtu i przypraw zrobić sos
- polać sosem i już nie mieszać
- schłodzić przed podaniem
Ewo, zimowe chłody ZAWSZE cudownie jest ominąć Toleruję zimę jak wszystko, co nieuchronne ale minimalizuję jej obecność i niedogodność.
Mam przygotowany kolejny przepis ale może być problem z podstawowym składnikiem - świeżą miętą Może ktoś jednak ma jakieś dojścia; jest też w doniczkach z ziołami w marketach, a jak nie - zachęcam do zrobienia tej sałatki wiosną, jak mięta zacznie wypuszczać
SAŁATKA Z MIĘTĄ
składniki:
główka cykorii
awokado
pomarańcza
mała cebula lub szczypior
0,5 pęczka świeżej mięty
0,5 szklanki naturalnego jogurtu
grubo zmielony pieprz, sól
sposób wyk.:
- wszystkie owoce i warzywa pokroić na kawałki i wymieszać
- miętę (i ewentualnie szczypiorek) posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji
- lekko wymieszać całość
- z jogurtu i przypraw zrobić sos
- polać sosem i już nie mieszać
- schłodzić przed podaniem