Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..
Wiem, że trochę nie na temat, ale w temacie 'kompost' nikt mi nie chce odpowiedziec
Czy gałęzie thui nadaja się na kompost? Mam tego dużo: świeże, suche, małe, duże. Czy to się 'przegryzie'? Oczywiście w kompostowniku będą również inne rzeczy, nie tylko thuje.
Czy gałęzie thui nadaja się na kompost? Mam tego dużo: świeże, suche, małe, duże. Czy to się 'przegryzie'? Oczywiście w kompostowniku będą również inne rzeczy, nie tylko thuje.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
jeżeli myślisz o zrębkach z drewna ( ????? ) to po rocznym kompostowaniu można wykorzystać jako mulcz pod rośliny ozdobne.feniks83 pisze:Jak mogłabym wykorzystać troty na działce -pomijając kompostownik ?
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
A ja mam pytanie do doświadczonych..
może ktoś wie co to i jak temu zaradzić..
na działce w grządkach i w tunelu zauważyłam że ziemia zmieniła kolor na zielony-taki ciemny...
mam podejrzenie że to od nawozu..ale to tylko moje gdybanie..
ta kolorystyka występuje tam gdzie się podlewa wodą.. i nie jest to mech-a przynajmniej na razie tak nie wygląda..
może ktoś wie co to i jak temu zaradzić..
na działce w grządkach i w tunelu zauważyłam że ziemia zmieniła kolor na zielony-taki ciemny...
mam podejrzenie że to od nawozu..ale to tylko moje gdybanie..
ta kolorystyka występuje tam gdzie się podlewa wodą.. i nie jest to mech-a przynajmniej na razie tak nie wygląda..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Witam. Rusałko, przypuszczalnie to glony. Kłania się Tobie oczko wodne i znajomość jego flory. Sprawdż wodę na zawartość azotu. Pozdr , Francik.
Francik
- Rusalka
- 1000p
woda do podlewanie nie jest z oczka wodnego ;)
na całych działkach jest ze studni głębinowej..przepływa przez hydrofor jakś i do kranów..
A jeśli piszesz że azot..znaczyłoby to jednak że to wina nie wody ale nawożenia..
na całych działkach jest ze studni głębinowej..przepływa przez hydrofor jakś i do kranów..
A jeśli piszesz że azot..znaczyłoby to jednak że to wina nie wody ale nawożenia..
Aniu
Ty sobie sama wynajdujesz problemy
Poczytaj sobie :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Porosty
Pozdrawiam
Ty sobie sama wynajdujesz problemy
Poczytaj sobie :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Porosty
Pozdrawiam
- Rusalka
- 1000p
to nie szukanie problemów..
ale u mnie to jest u sąsiadki np nie.. a to też troche strach..bo jak grzyb jakiś to żeby mi tak wszystkiego nie wrąbał
a nie mówie jak to dziwnie wygląda.. taka ciemnocielona ziemia jak w koło czarna albo szara bo przeschnięta..
ale u mnie to jest u sąsiadki np nie.. a to też troche strach..bo jak grzyb jakiś to żeby mi tak wszystkiego nie wrąbał
a nie mówie jak to dziwnie wygląda.. taka ciemnocielona ziemia jak w koło czarna albo szara bo przeschnięta..
Groźniejsze są grzyby na dwóch nogach. Te naprawdę potrafią " wrąbać "Rusalka pisze:bo jak grzyb jakiś to żeby mi tak wszystkiego nie wrąbał
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Z moich doświadczeń z zieloną glebą to wiem tyle że jak były obfite i częste opady deszczu ziemia już nie filtrowała wody i przez zastanie wody ziemia zrobiła się śmierdząca zbita i zielona i też nie był to mech pod spodem na głębokość szpadla zrobiła się czarno popielata mada jak w studniach .Praktycznie nie dało się ziemi uratować zrobiłam tylko mały kawałek przekopując kilka razy i nawożąc kompostu ,może twoja ziemia nie potrzebuje tyle podlewania zobacz jak jest głębiej na 1-2 szpadle jak jest wilgotna podlewaj rzadziej i zruszaj częściej wierzchnią powłokę.Mech pojawia się na ziemi mało ruszanej w zacienionych miejscach i nieprzewiewnych nie tylko w okolicach drzew i iglaków.Mam nadzieję że nikogo nie okłamałam bo mędrcem nie jestem
Wskutek odcięcia dopływu tlenu w glebie zaczęły przeważać procesy redukcyjne. Pojawiło się oglejenie czyli żelazo Fe +3 przeszło w żelazo Fe+2 i stąd czarna barwa a nawet niebieskawo-zielonkawa. Jeżeli teren jest podmokły wymaga drenażu a na pewno uprawy na redlinach. Powyższe tyczy się gleb mineralnych, bo jeżeli jest to gleba organiczna mamy do czynienia z torfem niskim. Warto zmierzyć pH tej gleby jako, że najprawdopodobniej jest mocno kwaśna.lojka 63 pisze:na głębokość szpadla zrobiła się czarno popielata mada jak w studniach
A na marginesie to na pewno nie jest mada, bo mady są glebami naniesionymi. Występują w korytach rzek
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Zapowiada się pracowity dzień: wykopać canny, dalie, wsadzić cebulki kwiatów, czosnek, ostatecznie zrobić porządek pod folią...Żeby dnia starczyło
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
forumowicz mam możliwość otrzymania mączki kostnej (bydlęcej), ilość nieograniczona. Czy da się to jakoś wykorzystać? musu nie ma
W ubiegłym roku jesienią ziemia była przekopana ze świeżym obornikiem końskim, wczesną wiosną dałam saletrę wapniową, w tym roku jesienią ziemia została przekopana z kompostem (mało go było) - przed przekopaniem pH ok 6 , potem sypnęłam dolomitu w dawce 10 kg/ar.
Wiosną chcę tylko dawać rzędowo 1,5 roczny zmineralizowany obornik koński, którego pH jest w tej chwili ok 6,5
W ubiegłym roku jesienią ziemia była przekopana ze świeżym obornikiem końskim, wczesną wiosną dałam saletrę wapniową, w tym roku jesienią ziemia została przekopana z kompostem (mało go było) - przed przekopaniem pH ok 6 , potem sypnęłam dolomitu w dawce 10 kg/ar.
Wiosną chcę tylko dawać rzędowo 1,5 roczny zmineralizowany obornik koński, którego pH jest w tej chwili ok 6,5
Mączka kostna rozpuszcza się b. wolno i tym wolniej im wyższe pH. Ty masz odczyn bliski obojętnego, więc szkoda zachodu ,tym bardziej, że potrzebowałabyś stosunkowo małych ilości tej mączki. Jeśli nawozisz rzędowo obornikiem mączka kostna jest Ci niepotrzebna tym bardziej.