Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- bel_a_6a
- 100p
- Posty: 111
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Witam jestem nowa i bardzo podoba mi się ta stronka na pewno będę korzystać z waszych super przepisów
Bożena
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Cantati pomidory co je nadziewałam str 69 bleeee, ohyda, wywaliłam po spróbowaniu (opinia zapadła głosami wszystkich próbujących). Ze słoikiem wszystko było ok, kolorki cudo
Jak Twoje?
Jak Twoje?
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Moniczko, jeszcze nie wiem, planowałam w Święta się przekonać, ale ponieważ - jak kiedys zauważyłaś - smaki mamy podobne, to zdaje się, że podchodzić będę do nich jak do jeża Już się boję spróbować
Pozdrawiam, Dorota
- danutka66
- 500p
- Posty: 733
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Opolskie cudne
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Słuchajcie,co robię źle ,ze moja fasolka po wyciągnięciu ze słoika jest total miękka i się rozpada? Pasteryzuję najpierw 1,5 h,potem 0,5 hBarbara2000 pisze:170. Fasolka szparagowa do słoików.
2 duże łyżki cukru
łyżka soli
1 l wody
Fasolkę włożyć do garnka, zalać zalewą i gotować 5 min. Zalewy powinno być tyle porcji aby zakrywała fosolkę.
Później fasolkę włożyć do słoików i zalać tą samą zalewą. Jak zabraknie-dorobić. W pierwszym dniu gotować 1 godz, W następnym dniu odkręcić słoiki, zakręcić i gotować jeszcze 45 min.
Zimą podgrzewam w tej zalewie, dodaję ciut masła i bułkę tartą i gotowa do obiadu.
Dużo pisania ale roboty malutko.
Barbara
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1411
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Mam ten sam problem s fasolką, dla tego dołączam się do pytania Danutki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja niestety nie pomogę bo w mojej ulubionej i sprawdzonej książce fasolka jest tylko 1x pasteryzowana, ale do zalewy dodaje się kwasek cytrynowy
Ale korzystając z okazji Romaszko wszystkie Twoje przepisy na ogóreczki to NIEBO W GĘBIE
dziękuję
Cantati no otwórz jakiś najmniejszy i spróbuj może ja coś naknociłam. Też chciałam na święta i zrobiłam próbę generalną. Na szczęście zrobiłam tylko te dwa słoiki, drugi jeszcze nie tknięty
Ale korzystając z okazji Romaszko wszystkie Twoje przepisy na ogóreczki to NIEBO W GĘBIE
dziękuję
Cantati no otwórz jakiś najmniejszy i spróbuj może ja coś naknociłam. Też chciałam na święta i zrobiłam próbę generalną. Na szczęście zrobiłam tylko te dwa słoiki, drugi jeszcze nie tknięty
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2984
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja tez dodaję kwasek i tu pewnie tkwi tajemnica .monika pisze:... w mojej ulubionej i sprawdzonej książce fasolka jest tylko 1x pasteryzowana, ale do zalewy dodaje się kwasek cytrynowy ...
Dzisiaj otworzyłam zapomnianą z 2010 roku i jest twarda, smaczna.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Monika, rano otworzę
Do fasolki też dodaję kwasek, gotuję 2x - najpierw godzinę i nastpnego dnia 40 minut (słoiki litrowe).
Jeszcze nie zrobiła mi się nigdy za miękka, może to rzeczywiście kwasek?
Do fasolki też dodaję kwasek, gotuję 2x - najpierw godzinę i nastpnego dnia 40 minut (słoiki litrowe).
Jeszcze nie zrobiła mi się nigdy za miękka, może to rzeczywiście kwasek?
Pozdrawiam, Dorota
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 680
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No cóż moja fasolka trzyma się dobrze i jest dobra. Gorzej natomiast z pomidorami, które od wielu lat robię. Nie robie przecierów tylko obieram ze skórki, lekko posolę i zagotowuję. Zimą wywalam do miski i traktuję blenderem. W tym roku 90 %, które do tej pory otworzyłam ma ciut pleśni na górze. Szkoda ich.
Barbara
Barbara
- danutka66
- 500p
- Posty: 733
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Opolskie cudne
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
czyli diabeł tkwi we kwasku..a ile tego kwasu na litr zalewy?Czy może gotujecie z kwaskiem?czy fasolka nie jest potem kwaskowata?
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja myślę, że niekoniecznie w kwasku.
Fasola jest warzywem niekwaśnym, czyli jeśli chce się ją pasteryzować nie dodając kwasu (luba w mieszance z kwaśnymi jarzynami) to trzeba koniecznie pasteryzować 2x i wtedy może wtedy tak się dzieje przez długi czas pasteryzowania, a może nieumiejętne pasteryzowanie?..nie wiem, tak podejrzewam, ja fasolkę mrożę.
Jeśli jest dodawany kwas wystarczy pasteryzować 1x.
danutka66 w tej mojej fajnej książce 197. Przepis na fasolę szparagową pasteryzowaną jest taki:
- młode strąki fasoli szparagowej oczyścić, umyć i obgotować w dużej ilości wody ok. 6 minut i odcedzić
- ułożyć dość luźno w słoikach
- przygotować zalewę z przegotowanej lekko osolonej wody, dodając na 1 litr łyżeczkę od herbaty kwasku cytrynowego.
- gorącą zalewą napełnić słoiki z fasolą, pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od góry słoika
- słoiki zamknąć i pasteryzować:
- półlitrowe ok 30 minut
- litrowe ok 40 minut
Jeszcze przypomnę o pasteryzacji słoików na 'twist' - słoiki ni powinny być tak zupełnie na fest dokręcone. Po wstawieniu słoików do gara zalewa się je wodą o temperaturze zbliżonej do takiej co w słoikach 1 cm poniżej pokrywek i gar ma być przykryty podczas pasteryzacji. Czas pasteryzacji liczy się od prawie wrzenie (podczas pasteryzacji nie można przekraczać 100C). Bezpośrednio po pasteryzacji, po wyjęciu z gara słoiki mocno dokręcić i powinno się je zaraz schłodzić
Fasola jest warzywem niekwaśnym, czyli jeśli chce się ją pasteryzować nie dodając kwasu (luba w mieszance z kwaśnymi jarzynami) to trzeba koniecznie pasteryzować 2x i wtedy może wtedy tak się dzieje przez długi czas pasteryzowania, a może nieumiejętne pasteryzowanie?..nie wiem, tak podejrzewam, ja fasolkę mrożę.
Jeśli jest dodawany kwas wystarczy pasteryzować 1x.
danutka66 w tej mojej fajnej książce 197. Przepis na fasolę szparagową pasteryzowaną jest taki:
- młode strąki fasoli szparagowej oczyścić, umyć i obgotować w dużej ilości wody ok. 6 minut i odcedzić
- ułożyć dość luźno w słoikach
- przygotować zalewę z przegotowanej lekko osolonej wody, dodając na 1 litr łyżeczkę od herbaty kwasku cytrynowego.
- gorącą zalewą napełnić słoiki z fasolą, pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od góry słoika
- słoiki zamknąć i pasteryzować:
- półlitrowe ok 30 minut
- litrowe ok 40 minut
Jeszcze przypomnę o pasteryzacji słoików na 'twist' - słoiki ni powinny być tak zupełnie na fest dokręcone. Po wstawieniu słoików do gara zalewa się je wodą o temperaturze zbliżonej do takiej co w słoikach 1 cm poniżej pokrywek i gar ma być przykryty podczas pasteryzacji. Czas pasteryzacji liczy się od prawie wrzenie (podczas pasteryzacji nie można przekraczać 100C). Bezpośrednio po pasteryzacji, po wyjęciu z gara słoiki mocno dokręcić i powinno się je zaraz schłodzić
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Też sądzę, że przyczyna tkwi w braku kwasku cytrynowego, ja robię sobie marchewkę do sałatki i groszek. Ilość składników dowolna a zalewę robię tak:
- 1 litr wody
- płaska łyżka soli
- płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
taki skład do groszku i fasoli
do marchewki dodać 2 łyżki cukru
pasteryzuję 2 razy, pierwszego dnia ( słoiki po pulpetach, klopsach więc 0,5L) 40 minut, drugiego 30 minut
PS. marchewkę surową kroję w drobną kosteczkę i króciutko blanszuję w osolonej wodzie a groszek i fasolkę tylko przelewam solonym wrzątkiem, i potem przelewam zimną wodą, ładuję do słoików i zalewam gorącą zalewą.
- 1 litr wody
- płaska łyżka soli
- płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
taki skład do groszku i fasoli
do marchewki dodać 2 łyżki cukru
pasteryzuję 2 razy, pierwszego dnia ( słoiki po pulpetach, klopsach więc 0,5L) 40 minut, drugiego 30 minut
PS. marchewkę surową kroję w drobną kosteczkę i króciutko blanszuję w osolonej wodzie a groszek i fasolkę tylko przelewam solonym wrzątkiem, i potem przelewam zimną wodą, ładuję do słoików i zalewam gorącą zalewą.
- danutka66
- 500p
- Posty: 733
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Opolskie cudne
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Może właśnie problem tkwi w tym niby obgotowaniu przez 6 minut.Jak wrzucam fasolkę na wrzątek to automatycznie woda przestaje się gotować i teraz pytanie...czy owe 6 minut to od momentu kiedy znowu zacznie bulgotać?Odnoszę wrażenie ,że ona już przed zasłoikowaniem jest za miękka,więc może przelanie jej wrzątkiem jest dobrym sposobem