Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- bel_a_6a
- 100p
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Witam jestem nowa i bardzo podoba mi się ta stronka na pewno będę korzystać z waszych super przepisów
Bożena
Cantati pomidory co je nadziewałam str 69 bleeee, ohyda, wywaliłam po spróbowaniu (opinia zapadła głosami wszystkich próbujących). Ze słoikiem wszystko było ok, kolorki cudo
Jak Twoje?
Jak Twoje?
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniczko, jeszcze nie wiem, planowałam w Święta się przekonać, ale ponieważ - jak kiedys zauważyłaś - smaki mamy podobne, to zdaje się, że podchodzić będę do nich jak do jeża Już się boję spróbować
Pozdrawiam, Dorota
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Słuchajcie,co robię źle ,ze moja fasolka po wyciągnięciu ze słoika jest total miękka i się rozpada? Pasteryzuję najpierw 1,5 h,potem 0,5 hBarbara2000 pisze:170. Fasolka szparagowa do słoików.
2 duże łyżki cukru
łyżka soli
1 l wody
Fasolkę włożyć do garnka, zalać zalewą i gotować 5 min. Zalewy powinno być tyle porcji aby zakrywała fosolkę.
Później fasolkę włożyć do słoików i zalać tą samą zalewą. Jak zabraknie-dorobić. W pierwszym dniu gotować 1 godz, W następnym dniu odkręcić słoiki, zakręcić i gotować jeszcze 45 min.
Zimą podgrzewam w tej zalewie, dodaję ciut masła i bułkę tartą i gotowa do obiadu.
Dużo pisania ale roboty malutko.
Barbara
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Mam ten sam problem s fasolką, dla tego dołączam się do pytania Danutki
Ja niestety nie pomogę bo w mojej ulubionej i sprawdzonej książce fasolka jest tylko 1x pasteryzowana, ale do zalewy dodaje się kwasek cytrynowy
Ale korzystając z okazji Romaszko wszystkie Twoje przepisy na ogóreczki to NIEBO W GĘBIE
dziękuję
Cantati no otwórz jakiś najmniejszy i spróbuj może ja coś naknociłam. Też chciałam na święta i zrobiłam próbę generalną. Na szczęście zrobiłam tylko te dwa słoiki, drugi jeszcze nie tknięty
Ale korzystając z okazji Romaszko wszystkie Twoje przepisy na ogóreczki to NIEBO W GĘBIE
dziękuję
Cantati no otwórz jakiś najmniejszy i spróbuj może ja coś naknociłam. Też chciałam na święta i zrobiłam próbę generalną. Na szczęście zrobiłam tylko te dwa słoiki, drugi jeszcze nie tknięty
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ja tez dodaję kwasek i tu pewnie tkwi tajemnica .monika pisze:... w mojej ulubionej i sprawdzonej książce fasolka jest tylko 1x pasteryzowana, ale do zalewy dodaje się kwasek cytrynowy ...
Dzisiaj otworzyłam zapomnianą z 2010 roku i jest twarda, smaczna.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Monika, rano otworzę
Do fasolki też dodaję kwasek, gotuję 2x - najpierw godzinę i nastpnego dnia 40 minut (słoiki litrowe).
Jeszcze nie zrobiła mi się nigdy za miękka, może to rzeczywiście kwasek?
Do fasolki też dodaję kwasek, gotuję 2x - najpierw godzinę i nastpnego dnia 40 minut (słoiki litrowe).
Jeszcze nie zrobiła mi się nigdy za miękka, może to rzeczywiście kwasek?
Pozdrawiam, Dorota
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No cóż moja fasolka trzyma się dobrze i jest dobra. Gorzej natomiast z pomidorami, które od wielu lat robię. Nie robie przecierów tylko obieram ze skórki, lekko posolę i zagotowuję. Zimą wywalam do miski i traktuję blenderem. W tym roku 90 %, które do tej pory otworzyłam ma ciut pleśni na górze. Szkoda ich.
Barbara
Barbara
- danutka66
- 500p
czyli diabeł tkwi we kwasku..a ile tego kwasu na litr zalewy?Czy może gotujecie z kwaskiem?czy fasolka nie jest potem kwaskowata?
Ja myślę, że niekoniecznie w kwasku.
Fasola jest warzywem niekwaśnym, czyli jeśli chce się ją pasteryzować nie dodając kwasu (luba w mieszance z kwaśnymi jarzynami) to trzeba koniecznie pasteryzować 2x i wtedy może wtedy tak się dzieje przez długi czas pasteryzowania, a może nieumiejętne pasteryzowanie?..nie wiem, tak podejrzewam, ja fasolkę mrożę.
Jeśli jest dodawany kwas wystarczy pasteryzować 1x.
danutka66 w tej mojej fajnej książce 197. Przepis na fasolę szparagową pasteryzowaną jest taki:
- młode strąki fasoli szparagowej oczyścić, umyć i obgotować w dużej ilości wody ok. 6 minut i odcedzić
- ułożyć dość luźno w słoikach
- przygotować zalewę z przegotowanej lekko osolonej wody, dodając na 1 litr łyżeczkę od herbaty kwasku cytrynowego.
- gorącą zalewą napełnić słoiki z fasolą, pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od góry słoika
- słoiki zamknąć i pasteryzować:
- półlitrowe ok 30 minut
- litrowe ok 40 minut
Jeszcze przypomnę o pasteryzacji słoików na 'twist' - słoiki ni powinny być tak zupełnie na fest dokręcone. Po wstawieniu słoików do gara zalewa się je wodą o temperaturze zbliżonej do takiej co w słoikach 1 cm poniżej pokrywek i gar ma być przykryty podczas pasteryzacji. Czas pasteryzacji liczy się od prawie wrzenie (podczas pasteryzacji nie można przekraczać 100C). Bezpośrednio po pasteryzacji, po wyjęciu z gara słoiki mocno dokręcić i powinno się je zaraz schłodzić
Fasola jest warzywem niekwaśnym, czyli jeśli chce się ją pasteryzować nie dodając kwasu (luba w mieszance z kwaśnymi jarzynami) to trzeba koniecznie pasteryzować 2x i wtedy może wtedy tak się dzieje przez długi czas pasteryzowania, a może nieumiejętne pasteryzowanie?..nie wiem, tak podejrzewam, ja fasolkę mrożę.
Jeśli jest dodawany kwas wystarczy pasteryzować 1x.
danutka66 w tej mojej fajnej książce 197. Przepis na fasolę szparagową pasteryzowaną jest taki:
- młode strąki fasoli szparagowej oczyścić, umyć i obgotować w dużej ilości wody ok. 6 minut i odcedzić
- ułożyć dość luźno w słoikach
- przygotować zalewę z przegotowanej lekko osolonej wody, dodając na 1 litr łyżeczkę od herbaty kwasku cytrynowego.
- gorącą zalewą napełnić słoiki z fasolą, pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od góry słoika
- słoiki zamknąć i pasteryzować:
- półlitrowe ok 30 minut
- litrowe ok 40 minut
Jeszcze przypomnę o pasteryzacji słoików na 'twist' - słoiki ni powinny być tak zupełnie na fest dokręcone. Po wstawieniu słoików do gara zalewa się je wodą o temperaturze zbliżonej do takiej co w słoikach 1 cm poniżej pokrywek i gar ma być przykryty podczas pasteryzacji. Czas pasteryzacji liczy się od prawie wrzenie (podczas pasteryzacji nie można przekraczać 100C). Bezpośrednio po pasteryzacji, po wyjęciu z gara słoiki mocno dokręcić i powinno się je zaraz schłodzić
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
Też sądzę, że przyczyna tkwi w braku kwasku cytrynowego, ja robię sobie marchewkę do sałatki i groszek. Ilość składników dowolna a zalewę robię tak:
- 1 litr wody
- płaska łyżka soli
- płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
taki skład do groszku i fasoli
do marchewki dodać 2 łyżki cukru
pasteryzuję 2 razy, pierwszego dnia ( słoiki po pulpetach, klopsach więc 0,5L) 40 minut, drugiego 30 minut
PS. marchewkę surową kroję w drobną kosteczkę i króciutko blanszuję w osolonej wodzie a groszek i fasolkę tylko przelewam solonym wrzątkiem, i potem przelewam zimną wodą, ładuję do słoików i zalewam gorącą zalewą.
- 1 litr wody
- płaska łyżka soli
- płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
taki skład do groszku i fasoli
do marchewki dodać 2 łyżki cukru
pasteryzuję 2 razy, pierwszego dnia ( słoiki po pulpetach, klopsach więc 0,5L) 40 minut, drugiego 30 minut
PS. marchewkę surową kroję w drobną kosteczkę i króciutko blanszuję w osolonej wodzie a groszek i fasolkę tylko przelewam solonym wrzątkiem, i potem przelewam zimną wodą, ładuję do słoików i zalewam gorącą zalewą.
- danutka66
- 500p
Może właśnie problem tkwi w tym niby obgotowaniu przez 6 minut.Jak wrzucam fasolkę na wrzątek to automatycznie woda przestaje się gotować i teraz pytanie...czy owe 6 minut to od momentu kiedy znowu zacznie bulgotać?Odnoszę wrażenie ,że ona już przed zasłoikowaniem jest za miękka,więc może przelanie jej wrzątkiem jest dobrym sposobem