Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bel_a_6a
100p
100p
Posty: 111
Od: 20 lis 2012, o 23:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Witam jestem nowa i bardzo podoba mi się ta stronka na pewno będę korzystać z waszych super przepisów
Bożena
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Cantati pomidory co je nadziewałam str 69 bleeee, ohyda, wywaliłam po spróbowaniu (opinia zapadła głosami wszystkich próbujących). Ze słoikiem wszystko było ok, kolorki cudo
Jak Twoje?
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Moniczko, jeszcze nie wiem, planowałam w Święta się przekonać, ale ponieważ - jak kiedys zauważyłaś - smaki mamy podobne, to zdaje się, że podchodzić będę do nich jak do jeża :lol: :lol: :lol: Już się boję spróbować :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Posty: 733
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Opolskie cudne

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Barbara2000 pisze:170. Fasolka szparagowa do słoików.
2 duże łyżki cukru
łyżka soli
1 l wody
Fasolkę włożyć do garnka, zalać zalewą i gotować 5 min. Zalewy powinno być tyle porcji aby zakrywała fosolkę.
Później fasolkę włożyć do słoików i zalać tą samą zalewą. Jak zabraknie-dorobić. W pierwszym dniu gotować 1 godz, W następnym dniu odkręcić słoiki, zakręcić i gotować jeszcze 45 min.
Zimą podgrzewam w tej zalewie, dodaję ciut masła i bułkę tartą i gotowa do obiadu.
Dużo pisania ale roboty malutko.
Barbara
Słuchajcie,co robię źle ,ze moja fasolka po wyciągnięciu ze słoika jest total miękka i się rozpada? Pasteryzuję najpierw 1,5 h,potem 0,5 h
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1411
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Mam ten sam problem s fasolką, dla tego dołączam się do pytania Danutki :wit
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja niestety nie pomogę bo w mojej ulubionej i sprawdzonej książce fasolka jest tylko 1x pasteryzowana, ale do zalewy dodaje się kwasek cytrynowy

Ale korzystając z okazji Romaszko wszystkie Twoje przepisy na ogóreczki to NIEBO W GĘBIE
dziękuję :wit

Cantati no otwórz jakiś najmniejszy i spróbuj ;:180 może ja coś naknociłam. Też chciałam na święta i zrobiłam próbę generalną. Na szczęście zrobiłam tylko te dwa słoiki, drugi jeszcze nie tknięty
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2984
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

monika pisze:... w mojej ulubionej i sprawdzonej książce fasolka jest tylko 1x pasteryzowana, ale do zalewy dodaje się kwasek cytrynowy ...
Ja tez dodaję kwasek i tu pewnie tkwi tajemnica :D .

Dzisiaj otworzyłam zapomnianą z 2010 roku i jest twarda, smaczna.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Monika, rano otworzę :;230

Do fasolki też dodaję kwasek, gotuję 2x - najpierw godzinę i nastpnego dnia 40 minut (słoiki litrowe).
Jeszcze nie zrobiła mi się nigdy za miękka, może to rzeczywiście kwasek? :roll:
Pozdrawiam, Dorota
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Posty: 680
Od: 29 lip 2008, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

No cóż moja fasolka trzyma się dobrze i jest dobra. Gorzej natomiast z pomidorami, które od wielu lat robię. Nie robie przecierów tylko obieram ze skórki, lekko posolę i zagotowuję. Zimą wywalam do miski i traktuję blenderem. W tym roku 90 %, które do tej pory otworzyłam ma ciut pleśni na górze. Szkoda ich.
Barbara
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Posty: 733
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Opolskie cudne

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

czyli diabeł tkwi we kwasku..a ile tego kwasu na litr zalewy?Czy może gotujecie z kwaskiem?czy fasolka nie jest potem kwaskowata?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja myślę, że niekoniecznie w kwasku.
Fasola jest warzywem niekwaśnym, czyli jeśli chce się ją pasteryzować nie dodając kwasu (luba w mieszance z kwaśnymi jarzynami) to trzeba koniecznie pasteryzować 2x i wtedy może wtedy tak się dzieje przez długi czas pasteryzowania, a może nieumiejętne pasteryzowanie?..nie wiem, tak podejrzewam, ja fasolkę mrożę.
Jeśli jest dodawany kwas wystarczy pasteryzować 1x.

danutka66 w tej mojej fajnej książce 197. Przepis na fasolę szparagową pasteryzowaną jest taki:
- młode strąki fasoli szparagowej oczyścić, umyć i obgotować w dużej ilości wody ok. 6 minut i odcedzić
- ułożyć dość luźno w słoikach
- przygotować zalewę z przegotowanej lekko osolonej wody, dodając na 1 litr łyżeczkę od herbaty kwasku cytrynowego.
- gorącą zalewą napełnić słoiki z fasolą, pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od góry słoika
- słoiki zamknąć i pasteryzować:
- półlitrowe ok 30 minut
- litrowe ok 40 minut

Jeszcze przypomnę o pasteryzacji słoików na 'twist' - słoiki ni powinny być tak zupełnie na fest dokręcone. Po wstawieniu słoików do gara zalewa się je wodą o temperaturze zbliżonej do takiej co w słoikach 1 cm poniżej pokrywek i gar ma być przykryty podczas pasteryzacji. Czas pasteryzacji liczy się od prawie wrzenie (podczas pasteryzacji nie można przekraczać 100C). Bezpośrednio po pasteryzacji, po wyjęciu z gara słoiki mocno dokręcić i powinno się je zaraz schłodzić
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Też sądzę, że przyczyna tkwi w braku kwasku cytrynowego, ja robię sobie marchewkę do sałatki i groszek. Ilość składników dowolna a zalewę robię tak:
- 1 litr wody
- płaska łyżka soli
- płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
taki skład do groszku i fasoli

do marchewki dodać 2 łyżki cukru

pasteryzuję 2 razy, pierwszego dnia ( słoiki po pulpetach, klopsach więc 0,5L) 40 minut, drugiego 30 minut

PS. marchewkę surową kroję w drobną kosteczkę i króciutko blanszuję w osolonej wodzie a groszek i fasolkę tylko przelewam solonym wrzątkiem, i potem przelewam zimną wodą, ładuję do słoików i zalewam gorącą zalewą.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Posty: 733
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Opolskie cudne

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Może właśnie problem tkwi w tym niby obgotowaniu przez 6 minut.Jak wrzucam fasolkę na wrzątek to automatycznie woda przestaje się gotować i teraz pytanie...czy owe 6 minut to od momentu kiedy znowu zacznie bulgotać?Odnoszę wrażenie ,że ona już przed zasłoikowaniem jest za miękka,więc może przelanie jej wrzątkiem jest dobrym sposobem
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”