Potrawy Wigilijne

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 7484
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Chciałam wam jeszcze polecić śledzika na Wigilię ,Sylwestra lub Nowy Rok - łatwy , szybki w przyrządzaniu , smaczny ( jeśli oczywiście lubicie śledzie :))

" ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ "

Składniki:
majonez - 3 łyżki
jogurt naturalny-3 łyżki
mleko 1szklanka
por(białe części) 2-3 szt.
kapary 2-3 łyżki
filety śledziowe(solone) - 6 szt.
koperek
cukier i cytryna

Filety opłukać , zalać na miseczce mlekiem , zostawić na 2 godziny.
Por pokroić w cienkie plasterki, posypać lekko cukrem.
Majonez połączyć z jogurtem,dodać kapary.
Dno salaterki posypać porem , na to położyć odsączonego, pokrojonego na kawałeczki śledzia, skropić cytryną. Na tym rozsmarować cienką warstwę sosu majonezowo-jogurtowego. Dalej kłaść znowu warstwę pora, śledzia, sosu...
Na wierzchu posypać posiekanym drobno koperkiem.
Dobrze , jeśli przed podaniem postoi 2-3 godziny w lodówce .Świetny do bagietki z masełkiem :)

Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

cudne!-koniecznie kopiuję przepis-dzięki!!

Obrazek[/quote]
Awatar użytkownika
Administrator
---
Posty: 7674
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Kochani. Przyklejam globalnie do Świąt.

;:167
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Admin.
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Posty: 188
Od: 8 mar 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Buskerud, Norwegia

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Barabella pisze:Dziwne, prawda? Ja też do każdego ciasta (nawet sernika i makowca) dodaję soli... Tak mateczka nauczyła.... Jest o wiele słodsze........

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=140
Mnie tez. Jednak po pierwszym wypieku tu w Norwegii musialam zrezygnowac. Tu maslo lub margaryna sa solone :lol: Choc ostatnio kupuje niesolone (trzeba sie naszukac w sklepowej lodowce, tutejsi jakos nie lubuja sie w samrowidlach bezsolnych) i sama decyduje ile soli.

Zatem sol tak ale trzeba sprawdzic najpierw czy jakis inny produkt juz jej nie zawiera.
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Posty: 188
Od: 8 mar 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Buskerud, Norwegia

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

jeśli chodzi o mak, to u mnie w domu zawsze mak sie ucieralo na puszysta mase w makutrze. Mak przemielony z maszynki to zupelnie inny smak i konsystencja. To nie mak do wigilijnego makowca, kluskow :wink:

Nie wiem czy tu bylo cos slaskiego?

Makowka:

Utarty (lub zmielony) gotuje sie w mleku slodzonym miodem z bakaliami. Ma byc taka zupa makowa.

Dzien, dwa dni wczesniej kupuje sie pszenna bulke kanapkowa.

Nastepnie te czerswta (ale nie sucha bulke) kroimy na kanapki. Ukladamy te kanapki na dnie najlepiej miski lub duzego granka. Zalewamy to zupa makowa. Znowu warstwa kanapek i znowu zupa makowa. Wstawiamy do lodowki (lub na balkon jeśli zimno ale nie mrozno) do schlodzenia. Podajemy porcje wybierane lyzka :) Pyyyyyychaaaaa.

Moczka:

Twardy suchy piernik (na Slasku do kupienia od listopada)
Kompoty ze sliwek (moga tez byc wsini, truskawek ale sliwki sa najbradziej "swiateczne")
prze wigilia kroimy piernik w kostke i zalewamy kompotem. Podgrzewamy i mieszamy az kostki piernika sie rozpuszcza (rozpadna). Dodajemy bakalie. Gestosc regulujemy sami wg upodoban smakowych. Podaje sie na zmino lub cieplo :)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4093
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

A ja jeszcze chciałam coś dodać w sprawie przygotowania masy makowej. Mianowicie nie zalewam maku wrzącą wodą tylko gotuję mleko (1,5-2%) i jak wrze wsypuję suchy mak i jeszcze od zawrzenia gotuję tak z 10 min. Ilość mleka to trzeba wypróbować, ale tak ok. 0,5l na 30 dkg maku. Jak jest za mało, to jeszcze trochę dolewam zimnego. Potem jeszcze trochę stoi i oczywiście odsączam na sitku. Tak przygotowany mak jest delikatniejszy ;:173 i pozbywa się goryczki :shock: (czasem taki starszy ją ma)
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Posty: 188
Od: 8 mar 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Buskerud, Norwegia

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Makowiec robie na ciescie krucho-drozdzowym. Zawsze wychodzi! Postaram sie jutro o porzepis :)

-- 20 gru 2012, o 12:49 --
jode22 pisze:A ja jeszcze chciałam coś dodać w sprawie przygotowania masy makowej. Mianowicie nie zalewam maku wrzącą wodą tylko gotuję mleko (1,5-2%) i jak wrze wsypuję suchy mak i jeszcze od zawrzenia gotuję tak z 10 min. Ilość mleka to trzeba wypróbować, ale tak ok. 0,5l na 30 dkg maku. Jak jest za mało, to jeszcze trochę dolewam zimnego. Potem jeszcze trochę stoi i oczywiście odsączam na sitku. Tak przygotowany mak jest delikatniejszy ;:173 i pozbywa się goryczki :shock: (czasem taki starszy ją ma)

U mie w domu mak sie moczy przez noc w zimnej wodzie. Potem go ucieram, fajne zajecie bo mozna jednoczesnie sobie ogladac TV. Byla to dla mnie zawsze wymowka, ze przeciez ucieranie jest nudne :lol:
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4093
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Dodam swój przepis na sernik. Przeglądałam przepisy jakie są tutaj, ale takiego z tym dodatkiem nie znalazłam. To przepis od mojej mamy i tak się robi u nas sernik od zawsze. Niebo w gębie, pulchniutki. Synek mojej siostrzenicy jak do nich dzwonię to dopytuje się, czy zrobiłam serniczek. Dwa lata temu na wigilię pochłonął 4 kawałki (takie rożki) a miał wtedy 2 latka ;:oj .

SERNIK
Na dużą tortownicę

- 1 kg białego tłustego sera (dobry i ścisły w kubełku)
- 1 i ? szklanki cukru
- 5 dkg masła (ok. ? kostki)
- 6 jajek
- cukier waniliowy albo zapach waniliowy
- 3 ? 4 kartofle
- budyń waniliowy albo śmietankowy
- rodzynki
- masło do wysmarowania formy
- 1 łyżka bułki tartej do posypania

Kartofle poprzedniego dnia ugotować w mundurkach. Jak ostygną obrać ze skóry i tuż przed robieniem sernika zemleć w maszynce do mięsa.
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać do gorącego cukier, wymieszać a następnie dodać żółtka. Wszystko utrzeć. Dodać budyń waniliowy i wymieszać.
Zmielony ser wrzucić do miski, dodać kartofle i utarte żółtka z cukrem. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać, najlepiej przy pomocy blendera albo innej końcówki do ucierania. Nie może być grudek.
Ubić osobno białka, dać do ciasta, dodać rodzynki i wszystko dobrze wymieszać.
Wlać na tortownicę wysmarowaną masłem, wyrównać i posypać tartą bułką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec prawie godzinę ( wierzch musi być przyrumieniony) w temperaturze 150 °C.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4093
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

To jeszcze jeden przepis na torcik makowy. Uwielbiam mak a w torciku jest sama masa makowa :tan . no i nie trzeba się męczyć nad drożdżowym ciastem.

TORCIK MAKOWY
Na dużą tortownicę

CIASTO
- 35 dkg maku
- 35 dkg cukru
- 18 dkg masła
- 7 jajek - 5 żółtek, 7 białek (2 żółtka do kremu)
- 1,5 łyżki miodu
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zagotować 0,5 l. mleka chudego, do gotującego się wsypać suchy mak, gotować około 10-15 minut, zostawić aby lekko wystygło. Odcedzić na sitku, lekko przemyć, zmielić 2 razy na drobnym sitku.
Ubić z cukrem żółtka. Miękkie masło rozetrzeć z miodem, połączyć z ubitymi żółtkami. Dodawać porcjami mak. Na końcu dodać tartą bułkę i proszek do pieczenia. Ubić osobno białka, dać do ciasta i wszystko dobrze wymieszać.
Wlać na tortownicę wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 °C, 40-50 min.
Ciasto musi 1 dzień wystygać.
Ciasto kroimy na 2 lub 3 blaty i smarujemy kremem. Wierzch można posmarować roztopioną polewą czekoladową.

KREM
ta porcja jest jeśli kroimy na 3 blaty, jeżeli na dwa, to połowę tych składników.
- 0,25 dkg masła roślinnego
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru pudru (można mniej, ja daję na oko i na smak)
- 0,15 dkg zmielonych migdałów
- kilka łyżeczek kawy zbożowej INKA (też na oko)
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Posty: 3430
Od: 8 sty 2008, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Krakowa

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

A robi ktoś pierogi z makiem? Ponoć mniam. Szukam sprawdzonego przepisu.
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 7484
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

To raczej nie jest potrawa wigilijna (choć odkąd nawet kościół zniósł post...). Ale po tradycyjnej, postnej wieczerzy w święta cała moja rodzinka chętnie wcina pasztet. Przepis podawałam kiedyś u Ave , ale powtórzę , bo warto go zrobić.

PASZTET, naprawdę znakomity

Biorę otóż mieszaninę mięs:

Około - 1kg kurczaka ( piersi , bo nie chce mi się obierać kości)
- 0,5 kg. wątróbki gęsiej
- 0,5 kg boczku świeżego
- 0,5 kg. boczku wędzonego
- o,5 kg. indyka ( udziec)

Ponadto :
-1 kg. pieczarek
-20-30 dag suszonych grzybów leśnych
-4 jaja
-3 bułki
(-cienki pasek wędzonej słoninki do wyłożenia formy , ale to niekoniecznie)
- włoszczyzna ok. 1 kg.
- przyprawy ( sporo majeranku i czosnku, pieprz, sól)

Wszystko to gotuję do miękkości w wielkim garze razem z liściem laurowym , włoszczyzną i duuużą ilością grzybów . Grzyby są bardzo ważne !
Po ugotowaniu ww. składniki + rozmoczone i odciśnięte bułki + surowe , całe jaja mielę przez maszynkę ? średnio drobno. Dodaję wszystkie przyprawy( to już wg. indywidualnego smaku).

Teraz istotna jest foremka. Nie powinna być to foremka - korytko z giętej blachy , lecz odlewana w całości , teflonowa lub coś takiego. Tę foremkę smaruje się grubo smalcem (koniecznie!), dno można wyłożyć paseczkami wędzonej słoninki i na to wyk łada się masę mięsną. Zapieka się w piekarniku ok.50=60 min. Ja ustawiam termoobieg , 180st.

Z tej porcji wychodzi 4-5 pasztetów w foremce dł. 40cmx15cm. Ale...masę zmieloną i doprawioną ja sobie zamrażam i daję słowo , że z takiej w dowolnym momencie rozmrożonej i upieczonej wychodzi równie smaczny pasztet .

Aaa... wywar mięsno- warzywno- grzybowy jest idealny na poświąteczny krupniczek

To tyle . Pewnie wygląda strasznie , ale poza tym ,że czasochłonne ( ale można zrobić nawet 2-3 dni przed świętami), nie ma tu żadnej filozofii. Moi domownicy bardzo ten pasztet lubią.

Obrazek

Obrazek

Smacznego !!!
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

baaaardzo fajne przepisy-jeden ciekawszy od drugiego :tan
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Posty: 395
Od: 27 kwie 2012, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Nadrenia

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Ludzie... ale mi smaku narobiliście... ;:oj Jesteście wspaniali. Może wreszcie sie nauczę robić pierogi. Mój mąż jak go poznałam to nie wiedział co to karp, a teraz sobie bez tego świąt nie wyobraża :heja

Na początkowych stronach było pytanie o zupę z suszonych owoców... Taką robi się na Górnym śląsku. Każda rodzina ma swój przepis. Jak chcecie to mogę napisać jak się robi w mojej, tylko teraz muszę uciekać kłaść dzieci spać.. :wit
Pozdrawiam
Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”