Odśnieżarki

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
yenko
50p
50p
Od: 6 maja 2010, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Odśnieżarki

Post »

Jak już kupię i spadnie śnieg to spróbuje zrobić. Pozdro
Awatar użytkownika
zywik
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

I jak? Odbył sie pierwszy test? Ja od wczoraj z bananem na twarzy odśnieżam całą okolicę :D
Ministerstwo Książki
yenko
50p
50p

Post »

No niestety, w tym roku u mnie nie było co odśnieżać więc pieniądze wyrzucone w błoto. No chyba że w przyszłą zimę będzie śnieg a odśnieżarki podrożeją to mogę uznać że zakup mi się opłacił.

Pozdro
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42

Post »

W ubiegłym roku, straszony surową zimą, kupiłem do firmy odśnieżarkę Rometu 6,5 kW, napęd na koła, 5 biegów do przodu 2 do tyłu. Podejrzewam, że parametry zbliżone do tej Agromy. Testowałem ją 2x, taka zima niestety/stety wypadła. Gdy śnieg był sypki i puszysty, to większość wyrzuconego puchu lądowała na twarzy i za kołnierzem. Gdy śnieg był mokry lądował max. 1m od odśnieżarki i co kilka minut zapychał się wirnik. Nawet na najwyższym biegu odśnieżarka poruszała się z prędkością ślimaka.
Był to mój pierwszy kontakt z odśnieżarką i trochę się rozczarowałem. Takie urządzenie spisuje się pewnie dobrze, gdy napada dużo śniegu i nie jest on zbyt mokry i na dodatek wieje korzystny wiatr.
yenko
50p
50p

Post »

Dziwne rzeczy piszesz jeżeli chodzi o pracę tej odśnieżarki, przy tym silniku powinna bez problemu wywalać śnieg z 10m dalej. A jak była warstwa śniegu na ziemi?? I czy oprócz biegów zmieniałeś też jej obroty silnika?
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42

Post »

Warstwa śniegu była gruba na ok. 20 cm, obroty prawie na maxa. Na pewno było za mało śniegu. Gdy nagarnąłem łopatą grubszy wał i taką pryzmę potraktowałem odśnieżarką, szło trochę lepiej. Piszę oczywiście o mokrym śniegu. Wyrzucania go na 10 m nie wyobrażam sobie tym sprzętem.
yenko
50p
50p

Post »

No to ja nie wiem, nawet na filmach w necie widać jak działa i jak daleko wyrzuca śnieg. Mam nadzieje że w przyszłą zimę wypróbuje i dam znać jak się moja spisuje.
Tomasz34
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sie 2012, o 16:40

Post »

Szukając w internecie tematów o konserwacji odśnieżarki natrafiłem tu na ciekawą dyskusję, bo szczerze mówiąc nie spotkałem się z problemem wyrzutu śniegu w twarz :D ale to może zalezy od modelu odśnieżarki. Ja w zeszłą zimę wsumie nie zwracając uwagi większej na jakość śniegu nigdy nie miałem takiego przypadku, mimo że wszystkie one wydają mi się podobne. A jak u Was z wytrzymałością silnika? słyszałem że to te elementy lubią się psuć, ale nie zapeszając mój niby że chiński to chodzi ładnie na przepalaniu nadal.
Awatar użytkownika
zywik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Moja Stiga Snow Cube walczyła dzielnie przez dwa sezony. Niedługo czas wymienić filtr, olej, świece i odpalamy ;:172 Jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu, a tym bardziej moje plecy ;:180
Ministerstwo Książki
Tomasz34
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sie 2012, o 16:40

Post »

Ile Ciebie kosztuje filtr i świeca?
ja zapłaciłem 30zł za taki komplet "przeglądowy".
Awatar użytkownika
zywik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Jestem przed zakupem, jak tylko kupię przekażę info.
Ministerstwo Książki
Awatar użytkownika
Paulina30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lis 2012, o 12:45

Post »

Fiuu... o jakich odśnieżarkach tu mowa, wow
Ja to mam taką za ok 500 pln - do przydomowego chodnika psrawdza sie super.
I jeszcze pojemnik na sorbent - żeby po lodzie można było sypnąc jak skuje ścieżki.
Ale takie wielkie odśnieżarki na olej czy wahę to pierwsze słyszę - myślałam, że tylko służby miejskie takie kupują.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

Jeszcze nie było takiej zimy bym musiał myśleć o odśnieżarce, która zajęłaby cenne 1m2 lub więcej powierzchni w garażu.
O - przypomniałem sobie, jednak była - 1983 rok. Wtedy jednak nie miałem jeszcze własnego domu i potrzeby odśnieżania.
A teraz wystarczy łopata zwykła + śniegowa własnej konstrukcji na miękki śnieg o powierzchni 1m2. Odśnieżanie zajmuje maks. 30 min. dziennie, a do tego wielka frajda dla psa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”