Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary .Cz.1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Agga167
200p
200p
Od: 2 wrz 2012, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kary za wycięcie drzew

Post »

Miałam na myśli miłą i kulturalną rozmowę/prośbę, a jeśli by nic nie dała, przyjęłabym to do wiadomości :wink:
Agnieszka
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wycięcie - odpada, ale mógłby nieco prześwietlić. Np. co drugi konar.
Awatar użytkownika
Agga167
200p
200p

Post »

Dlaczego przyjmujesz, że wycięcie odpada? Nie rozumiem :roll: Skąd wiesz,co to za sąsiad, jak stare drzewa, ile ich? Może planuje wycięcie?
Agnieszka
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Planować sobie może jak ma pozwolenie. Jak nie ma to może mieć problem.I jak Artur pisze lepiej prześwietlić konary /oczywiście z sensem i gustem.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No niestety zdaje się że nie tylko na wycinkę, ale i na formowanie drzew >10 lat trzeba mieć pozwolenie. Choć to zależy. U mnie w Urzędzie pozwolono mi na gębę. Wczoraj byłam świadkiem wycinki około 10 m? świerka (sądzę że na "krzywy ryj"), to nie był wesoły widok.
Awatar użytkownika
Agga167
200p
200p

Post »

robertP2 pisze:Planować sobie może jak ma pozwolenie.
Ja planowałam budowę domu zanim miałam pozwolenie. :wink: Niech sobie robi co chce, bo ja na szczęście mam za płotem modrzewie i teraz są gołe i już przestaję dywagować, co by było gdyby :lol:
Agnieszka
Awatar użytkownika
Ranczowiczka
200p
200p
Od: 2 gru 2012, o 13:47

Post »

Witam ,mam pytanie odnośnie dziczek owocowych czy muszę mieć pozwolenie na wycinkę?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Owocowe drzewa tniemy bez pozwolenia.
Awatar użytkownika
Ranczowiczka
200p
200p

Post »

No tak a jak to jest np 30 letnia dziczka i ma 15 m wysokości?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

To nie zmienia faktu. Chcesz mieć pewność od urzędnika to przejdź się do urzędu i zapytaj. :wink:
Awatar użytkownika
Ranczowiczka
200p
200p

Post »

Serdeczne dzięki za odp.
Arnika
100p
100p
Od: 22 paź 2012, o 08:13

Post »

PiotrekP pisze:To nie zmienia faktu. Chcesz mieć pewność od urzędnika to przejdź się do urzędu i zapytaj. :wink:
A żeby mieć 100% pewności (co nie ma na piśmie to nie istnieje) zawsze można złożyć wniosek do gminy o wycięcie z informacją, że to drzewo owocowe, organ odmawia na piśmie wszczęcia postępowania z uwagi na bezprzedmiotowość. Wycinasz i masz papierek w kieszeni, gdyby pojawiła się straż miejska. Jeśli to "typowe" owocowe (grusza, śliwa, jabłoń, czereśnia itp.) to nie ma co się fatygować i fatygować urzędu gminy, na owocowe nie trzeba zezwolenia i to wynika wprost z ustawy o ochronie przyrody. Jeśli to są "dyskusyjne" owocowe to już powinien się głowić organ - czy powinno się wszcząć postępowanie i wydać zezwolenie, czy nie (np. orzech włoski, głóg, ozdobne jabłonie itp.). Definicja drzewa owocowego nie została podana w ustawie i jest to śliski temat.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Uwaga głóg i ozdobne jabłonie podlegają ustawie są w tabelce ze stawkami opłat
OBWIESZCZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA z dnia 25 września 2012 r. w sprawie stawek opłat za usunięcie drzew i krzewów oraz stawek kar za zniszczenie zieleni na rok 2013 (MP z 2012r. poz. 747).
Samorządowe Kolegium Odwoławcze i Sąd Administracyjny przyjmuje wykładnie, że drzewem/krzewem owocowym jest gatunek uprawiany na plantacjach sadowniczych w kraju i jego owoce są w powszechnej sprzedaży. Ale dla bezpieczeństwa najlepiej napisać pismo z zapytaniem do urzędu gminy/miasta.
nawet drzewa owocowe są nanoszone przez geodetów na mapy, wytniesz owocowe (czereśnie) w dobrej wierze, na podkładzie była i klops tłumaczenia się jest sporo bo znak drzewa jest na podkładzie geodezyjnym. Dobrze przed wycinką zrobić zdjęcie drzewa na wszelki wypadek aby udowodnić, że to była rzeczona czereśnia.
Arnika
100p
100p
Od: 22 paź 2012, o 08:13

Post »

Xipe, jeśli masz takie wyroki, to podrzuć nr i datę.
Z fotografią zdjęcia przed wycinką to bardzo dobry pomysł.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Ja wycinałam (za zezwoleniem) 5 starych świerków, które z góry były cięte bo wchodziły na przewody elektryczne a z dołu były czyszczone bo robiły się nieestetyczne, do tego korzenie niszczyły podmurówkę ogrodzenia i innym argumentem za były rury kanalizacyjne i gazowe.
Zgodę dostałam w zamian za posadzenie innych drzew i krzewów na posesji (chyba 6 sztuk). Więc posadziłam krzewy i jedno drzewo. Po 4 miesiącach przyjechała miła pani , zrobiła fotki i powiedziała, że przyjadą za jakiś czas sprawdzić czy wszystko rośnie. Krzewy jakby co łatwo wymienić :) .

Wiem tez , że "miła" sasiadka bardzo interesowała się czy aby nie chcialiśmi nic przeciwko ustawie zrobić :?

Czy w ustawie jest napisane, że nie trzeba zgody na wycinkę drzew poniżej jakiegoś obwodu???
Ogródek EdytyB

zapraszam
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”