Zielone Skarbeczki - KamilaB
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zielone Skarbeczki - KamilaB
Ale cudo Perłowe kwiatki ...śliczności
Kamilo, pięknymi zdjęciami wydobywasz całą kwintesencję uroku swoich roślin
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Mam nadzieję że notocactusów pokażesz więcej A ten piękny
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Seba przestań drażnić tymi smakołykami
Kamilko,bardzo miło się ogląda takie fotki z kwiatkami w te ponure dni
zaraz lepiej robi się na sercu i więcej ciągnie do wiosny
poz.Leszek
------------------
Kamilko,bardzo miło się ogląda takie fotki z kwiatkami w te ponure dni
zaraz lepiej robi się na sercu i więcej ciągnie do wiosny
poz.Leszek
------------------
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Notocactus roseoluteus miodzio!
- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Piękna dojrzała kolekcja
Tak jak inni czekam na więcej wspaniałości, a od wiosny na regularne pokazy bukiecików.
Tak jak inni czekam na więcej wspaniałości, a od wiosny na regularne pokazy bukiecików.
Jeszcze raz bardzo Wszystkim dziękuję Brakuje mi comiesięcznych spotkań z kaktusiarzami niestety wśród znajomych a tym bardziej nowych sąsiadów moja pasja nie znajduje zrozumienia.
Skoro chcecie oglądać to przedstawię Wam moje echinooissulaki.
Uploaded with ImageShack.us
Jak wspomniałam wcześniej dzielę ja na:
echinofossulocactus albatus
echinofossulocactus coptonogonus którego zdjęcia nie mam bo jeszcze nie zakwitł więc sam sobie jest winien
i...
całą resztę:
Większość tych roślin ma ok 30 lat. Pod koniec lat 80 ubiegłego stulecia /O Matko jak to brzmi / Do warszawskiego oddziału należała dziewczyna, być może o imieniu Małgosia, która posiadała pokaźną kolekcję tych roślin. Na początku lat 90 opuściła Polskę a kaktusy przekazała do oddziału. Chyba nie było mnie wtedy na nie stać bo kupiła je moja koleżanka . Niestety córeczki tejże w krótkim czasie pozbawiły doniczki etykiet . Dzieci jak to dzieci były mocno absorbujące i skutecznie utrudniły mojej koleżance dalszą opiekę nad kaktuskami i tym sposobem zostałam obdarowana dwoma kuwetami echinofossulocactusów. Ponieważ miały one jednak etykiety tylko powtykane losowo to zaczęłam uzupełniać kolekcję przez zakupy. Jednak jak wysiałam nasiona z numerami polowymi i zobaczyłam siewki to się poddałam.... siewki wyglądały jak mix kulisty z supermarketu Ciernie długie, krótkie, szerokie, wąskie żadnych zasad .....ale i tak mam do nich sentyment
Skoro chcecie oglądać to przedstawię Wam moje echinooissulaki.
Jak wspomniałam wcześniej dzielę ja na:
echinofossulocactus albatus
echinofossulocactus coptonogonus którego zdjęcia nie mam bo jeszcze nie zakwitł więc sam sobie jest winien
i...
całą resztę:
Większość tych roślin ma ok 30 lat. Pod koniec lat 80 ubiegłego stulecia /O Matko jak to brzmi / Do warszawskiego oddziału należała dziewczyna, być może o imieniu Małgosia, która posiadała pokaźną kolekcję tych roślin. Na początku lat 90 opuściła Polskę a kaktusy przekazała do oddziału. Chyba nie było mnie wtedy na nie stać bo kupiła je moja koleżanka . Niestety córeczki tejże w krótkim czasie pozbawiły doniczki etykiet . Dzieci jak to dzieci były mocno absorbujące i skutecznie utrudniły mojej koleżance dalszą opiekę nad kaktuskami i tym sposobem zostałam obdarowana dwoma kuwetami echinofossulocactusów. Ponieważ miały one jednak etykiety tylko powtykane losowo to zaczęłam uzupełniać kolekcję przez zakupy. Jednak jak wysiałam nasiona z numerami polowymi i zobaczyłam siewki to się poddałam.... siewki wyglądały jak mix kulisty z supermarketu Ciernie długie, krótkie, szerokie, wąskie żadnych zasad .....ale i tak mam do nich sentyment
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Jak oglądam Twój wątek to mi tchu brakuje gdzie Ty byłaś jak Cię nie było
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wspaniała kolekcja echinofossulokaktusów!!
Jestem pod wielkim wrażeniem.
Oczywiście lepiej by było gdyby były perfekcyjnie opisane ale... Jak się nie ma co się lubi trzeba lubić co się ma.
W każdym razie są to rośliny piękne.
Co do rozróżnienia poszczególnych gatunków... Znam ludzi którzy się na tym znają ale i tak większości nie potrafią dokładnie określić. To dlatego, że akurat gatunki tego rodzaju tylko różnią się niuansami. W każdym razie ja nie pomogę - specjalizuję się raczej w kaktusach z Ameryki Południowej.
A sąsiedzi... Wszędzie chyba są tacy sami.
Patrz optymistycznie - zawsze może być gorzej.
Jestem pod wielkim wrażeniem.
Oczywiście lepiej by było gdyby były perfekcyjnie opisane ale... Jak się nie ma co się lubi trzeba lubić co się ma.
W każdym razie są to rośliny piękne.
Co do rozróżnienia poszczególnych gatunków... Znam ludzi którzy się na tym znają ale i tak większości nie potrafią dokładnie określić. To dlatego, że akurat gatunki tego rodzaju tylko różnią się niuansami. W każdym razie ja nie pomogę - specjalizuję się raczej w kaktusach z Ameryki Południowej.
I właśnie dla takich jak Ty pasjonatów powstają Fora internetowe takie jak to na którym się spotykamy. Tu możemy się spotykać bez przeszkód w chwilach dla nas dogodnych i dzielić się radościami i troskami dotyczącymi naszych ulubionych roślinek.Brakuje mi comiesięcznych spotkań z kaktusiarzami niestety wśród znajomych a tym bardziej nowych sąsiadów moja pasja nie znajduje zrozumienia.
A sąsiedzi... Wszędzie chyba są tacy sami.
Patrz optymistycznie - zawsze może być gorzej.
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
No dla wariatów, powinni wam przyznać żółte papiery. Dobrze że jest taki głos rozsądku jak jahen_s pisze:I właśnie dla takich jak Ty pasjonatów powstają Fora internetowe takie jak to na którym się spotykamy.
steniaki jedne z moich ulubionych i zawsze jest problem z ich oznakowaniem, najlepiej wysiać nasiona z dobrego źródła i obserwować samemu te niuanse.hen_s pisze:Wspaniała kolekcja echinofossulokaktusów!! Jestem pod wielkim wrażeniem. Oczywiście lepiej by było gdyby były perfekcyjnie opisane ale... Jak się nie ma co się lubi trzeba lubić co się ma. W każdym razie są to rośliny piękne. Co do rozróżnienia poszczególnych gatunków... Znam ludzi którzy się na tym znają ale i tak większości nie potrafią dokładnie określić. To dlatego, że akurat gatunki tego rodzaju tylko różnią się niuansami. W każdym razie ja nie pomogę - specjalizuję się raczej w kaktusach z Ameryki Południowej.
Nie wiem czy chwaliłem, jak nie to chwalę. Czekam na nastepne bo czuję że ich tam jeszcze sporo jest
- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
-wspaniałe!
One nie muszą kwitnąć, mają tak fantastyczne ciernie. Mam nadzieje, że zaprezentujesz je z bliska. Wpadły mi w oko (od góry) w drugim rzędzie pierwszy i drugi (od lewej).
Co do nazw to faktycznie wielka szkoda, bo teraz kupując to chyba etykietki są wkładane na chybił- trafił.
One nie muszą kwitnąć, mają tak fantastyczne ciernie. Mam nadzieje, że zaprezentujesz je z bliska. Wpadły mi w oko (od góry) w drugim rzędzie pierwszy i drugi (od lewej).
Co do nazw to faktycznie wielka szkoda, bo teraz kupując to chyba etykietki są wkładane na chybił- trafił.
przemo1413
Nie dramatyzuj !!! Jeszcze tylko 4,5 miesiąca przed nami i już będzie taa wiosna
nyskadu
Gdzie Wy byliście, że Was dotąd nie znalazłam?! No dobra wiem, ze tutaj tylko ja taka nieogarnięta, że Was nie znalazłam wcześniej
Heniu może nie perfekcyjnie oznaczone ale w większości czyste czego nie mogę powiedzieć o moich echinopsach i ukochanych mammilarkach .
banditoo
Żółte to już mamy Teraz pracujemy na kolejny stopień......ale widzę, że koledze też niczego nie brakuje
Nie dramatyzuj !!! Jeszcze tylko 4,5 miesiąca przed nami i już będzie taa wiosna
nyskadu
Gdzie Wy byliście, że Was dotąd nie znalazłam?! No dobra wiem, ze tutaj tylko ja taka nieogarnięta, że Was nie znalazłam wcześniej
Heniu może nie perfekcyjnie oznaczone ale w większości czyste czego nie mogę powiedzieć o moich echinopsach i ukochanych mammilarkach .
banditoo
Żółte to już mamy Teraz pracujemy na kolejny stopień......ale widzę, że koledze też niczego nie brakuje