Grejpfrut - zrzucanie liści

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
schwimmen
200p
200p
Od: 25 kwie 2010, o 18:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Grejpfrut - zrzucanie liści

Post »

Co poradzić na zrzucanie liści przez grejpfruty. I jak się z nimi obchodzić w zimę. Stoją sobie na parapecie południowy. Jednak pod nim jest grzejnik. Jeden zrzucił już połowę liści i teraz brzydko wygląda taki w połowie goły.
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Grejpfrut - zrzucanie liści

Post »

Grejpfrut zapewne jak granat . Trzeba go do chłodnej piwnicy . Zrzuci liscie i na wiosne zacznie sie odradzać jak np nasza polska lipa :wit
Maniak roślin egzotycznych :)
Netu8
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 gru 2012, o 19:23

Post »

Nie powinien zrzucać liści.
jeśli grzejnik ogrzewa parapet to tez i doniczke czyli ogrzewa korzenie, które sa znacznie cieplejsze od korony, co za tym idzie pogarsza porost. Chyba ze źle zrozumiałem.

Powiem tak:
- utrzymaj temperaturę w ziemi mniej więcej taka jaka panuje w koronie +-3'C
- mniej podlewaj (zimą drzewa cytrusowe są kaprysne co do wody, za dużo = źle) podlewaj jak ziemia przeschnie i umiarkowanie.
- poogladaj drzewko, bo może masz jakieś szkodniki, ją miałem wciornastki i przedziorki i listki żółkły i odpadaly
to nie są moje podejrzenia, czy wymysly, opisuje je książka: Cytrusy, mgr. Katarzyna Goller, wyd. Dzialkowiec
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czyli jak cytryna albo mandarynka sie zachowuje . Max +17 i oczywiscie od grzejnika z dala i bedzie ok .
Sorki za wprowadzenie w błąd z zrzuceniem lisci :)
Maniak roślin egzotycznych :)
Netu8
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 gru 2012, o 19:23

Post »

Jeśli grzejnik ogrzewa parapet, tak że pod doniczką jest ciepły, to proponuje postawić doniczke na jakiejś książce, bo jeśli chcesz wzrostu i owocowania to musi mieć temperaturę, czyli:

zostaw na parapecie ,ale doniczka na jakiejś książce żeby nie grzalo w jej spód i podlewaj umiarkowanie.

Osobiście mam 5 cytryn, grejpfruta, mandarynke, z czego 1 cytryna i grejpfrut są obok grzejnika na parapecie i rosną jak na drożdżach. Jeszcze dodam, że żaden z moich cytrusów nie zrzucał liści na zimę, ewentualnie 1 - 2 listki zeschły i odpadły.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chociaż to stary temat to nie mogę pozostawić tak nieprawdziwych wypowiedzi bez ich sprostowania. Przede wszystkim spójrzmy na daty edytowania tych postów. Jest to grudzień czyli okres gdy promieniowania słonecznego mamy bardzo mało ponieważ dzień jest bardzo krótki.
W tym czasie w naszym klimacie cytrusy bez doświetlania muszą być zimowane najlepiej w temperaturze 6-8 stopni. W tej temperaturze procesy życiowe rośliny zwalniają i nie potrzebuje ona dużo światła, listki nie będą opadać.
Niestety nad kaloryferem, gdy temperatura będzie oscylować w granicach 22-25 stopni roślina zostanie rozbudzona. Przy tak krótkim zimowym dniu proces fotosyntezy jest niewystarczający do odżywiania komórek. Roślina z dużą ilością masy zielonej w obliczu niedożywienia tkankowego zaczyna się bronić, zmniejszając masę zieloną którą trzeba odżywić.
Tym sposobem zaczyna się proces masowego zrzucania liści, co w najgorszym przypadku może doprowadzić do jej uschnięcia.
Próbowałem różnych sposobów na zimowanie cytrusów, udało mi się je przezimować w temperaturze 3-5 stopni w bardzo ciemnej piwnicy bez doświetlania, listki nie spadały, cytrusy hibernowały.

To mój grejpfrut przeniesiony dwa tygodnie temu do ciepłego i mocno doświetlanego lampami pomieszczenia. Zaczyna wypuszczać pąki kwiatowe. Chcę, aby zawiązane owoce dojrzewały latem w ogrodzie.

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”