W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2
Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2
Ałło dziękuję i bardzo Ci polecam mieć swojego koziołka. Zaprowadza porządek w stadzie.Jedyny minus to taki, że nie wie się kiedy będzie poród u kozy.
Gdybym mieszkała bliżej Ciebie, to byś miała na wiosnę ode mnie koziołka. O dobrego jest bardzo trudno- ja na swojego czekałam dwa lata- jest to syn czempiona Polski z zeszłego roku z wystawy w Poznaniu. Mam nadzieję na dobre potomstwo, bo ta młodzież na zdjęciu jest po kozłach mieszańcach i wykazują zupełnie inne cechy niż alpejki. Alpejki są wspaniałe w hodowli.
Bliżej Ciebie na Podkarpaciu jest pan Duljan- hoduje alpejki (to po jego czempionie mam koziołka). O kózki u niego bardzo trudno- trzeba kilka lat wcześniej zamówić. Można jeszcze spróbować w Warszawie w instytucie hodowlanym. Inne kozy na rynku często jednak przypominają tylko alpejki.
Za krycie takim koziołkiem stawka wynosi 70 zł.
I chciałabym Ci podziękować za ten temat na forum.
pozdrawiam
Gdybym mieszkała bliżej Ciebie, to byś miała na wiosnę ode mnie koziołka. O dobrego jest bardzo trudno- ja na swojego czekałam dwa lata- jest to syn czempiona Polski z zeszłego roku z wystawy w Poznaniu. Mam nadzieję na dobre potomstwo, bo ta młodzież na zdjęciu jest po kozłach mieszańcach i wykazują zupełnie inne cechy niż alpejki. Alpejki są wspaniałe w hodowli.
Bliżej Ciebie na Podkarpaciu jest pan Duljan- hoduje alpejki (to po jego czempionie mam koziołka). O kózki u niego bardzo trudno- trzeba kilka lat wcześniej zamówić. Można jeszcze spróbować w Warszawie w instytucie hodowlanym. Inne kozy na rynku często jednak przypominają tylko alpejki.
Za krycie takim koziołkiem stawka wynosi 70 zł.
I chciałabym Ci podziękować za ten temat na forum.
pozdrawiam
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Beatko a ile mleka z jednego udoju daje Alpejka? Wiem, że to zależy od różnych czynników i pór roku ale nasza Mania, na przykład, w średnim daje litr, plus - minus zależnie od pory roku i karmy.
Och, przeczytałam w twoim wątku, że masz na imię Bożenka , to teraz już nie wiem, jesteś Bożenka czy Beatka?
P.S. Odbierz wiadomość na pw.
Och, przeczytałam w twoim wątku, że masz na imię Bożenka , to teraz już nie wiem, jesteś Bożenka czy Beatka?
P.S. Odbierz wiadomość na pw.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Piękne kozy jak skrzyżowane z sarną.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O tak, mnie też zachwycały. Tutaj jeden gospodarz ma takie, widuję je jak jeżdżę z dziećmi do przedszkola.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Farmland
- 200p
- Od: 14 mar 2012, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
BRZOSKWINKA mój ojciec też w ten sposób bił, uderzając kantem ręki. Ja próbowałem tak parę razy i niby było ok, ale jednak zostałem przy pałce. Słyszałem, że ludzie właśnie wykorzystują królicze móżdżki itp ale sam nie praktykowałem jak mówisz że smacznie to może i warto spróbować.
"Konserwanty zabijają powoli"
- BRZOSKWINKA
Dla mnie delicja, tylko malutko tego ;)
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Ruda miała 13 młodych. Wszystkie padły.
- BRZOSKWINKA
Ooooo... przykra wiadomość Twixi.
To jej pierwsze młode? Wiesz co mogło byc przyczyną?
To jej pierwsze młode? Wiesz co mogło byc przyczyną?
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Samica ma prawie 10 miesięcy. To był jej pierwszy miot. Z racji pory roku,
dałam do klatki grubą warstwę ściółki a ona zbudowała gniazdo jak studnię.
Te na samym dole były zaduszone albo któreś się już martwe urodziły. Gdy zaglądałam do
gniazda, te na górze żyły. Pewnie popełniłam błąd nie przeglądając dokładnie całego gniazda
ale bałam się, bo mróz był wtedy solidny. Nie wiem czy dobrze myślę ale wydaje mi się że
do zimowych wykotów lepsze są nieco mniejsze klatki. Moja samica z kotnika nie skorzystała
a cała klatka ma 1m/1m/0,7m wysokości. W życiu bym się nie pomyślała że tyle ich będzie.
No przykro.....
A od czego zależy liczebność miotu ? Mam się spodziewać że ona zawsze będzie rodzić tak dużo ?
dałam do klatki grubą warstwę ściółki a ona zbudowała gniazdo jak studnię.
Te na samym dole były zaduszone albo któreś się już martwe urodziły. Gdy zaglądałam do
gniazda, te na górze żyły. Pewnie popełniłam błąd nie przeglądając dokładnie całego gniazda
ale bałam się, bo mróz był wtedy solidny. Nie wiem czy dobrze myślę ale wydaje mi się że
do zimowych wykotów lepsze są nieco mniejsze klatki. Moja samica z kotnika nie skorzystała
a cała klatka ma 1m/1m/0,7m wysokości. W życiu bym się nie pomyślała że tyle ich będzie.
No przykro.....
A od czego zależy liczebność miotu ? Mam się spodziewać że ona zawsze będzie rodzić tak dużo ?
Dziękuję kozom przekażę, że się podobają
Ałło- gratuluję maluszków
Ałło- gratuluję maluszków
- BRZOSKWINKA
zniknęły posty?
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- BRZOSKWINKA
Dzięki.
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia